Krausz Andrea | 2020.07.09. 06:00
Ma nem látsz ennél szebbet! Gyönyörű balatoni fotók az üstökösről
A déli partról fényképezte le a NEOWISE-üstököst Schmall Rafael, neves asztrofotós. A július 8-án, hajnalban készült felvételeken egyszerre látszanak az északi part hegyei és a különleges égi jelenség, amelyekhez még egy fénylő felhő is díszletként szolgált.

Néhány napig még a hajnali égbolton bukkan fel, ám július közepétől már az esti égen is látszik a NEOWISE-üstökös. Pontos nevén a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, de akkor még csak a déli féltekén látszott. Aztán július 4-én a kora hajnali égbolton is megjelent hazánkban, az északkeleti horizont felett.

2020. július 8-án hajnalban még szabad szemmel is látható volt Badacsony felett a NEOWISE-üstökös (Fotó: Schmall Rafael – hivatalos)

 

Július 8-ra virradó hajnalban Schmall Rafael készített felvételeket Balatonmáriafürdőn, a szabadstrandon. A fiatalember 2013 óta foglalkozik asztrofotózással. Rafael egyébként kertész és informatikai mérnök végzettséggel rendelkezik, de 2014 óta csillagászati fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozik és az asztrofotózás valamint az asztrotájképek készítése az egyik munkaköre.

A 34 éves fotós kétszer is megnyerte National Geographic Magyarország “Az Év asztrofotósa” címet, Kaposváron pedig önálló kiállítását is bemutathatta.
– Az üstökös fotóját egy olyan speciális állvány segítségével készítettem, ami kompenzálja az elmozdulásokat. Egyébként az üstököst most mobiltelefonnal is le lehet fényképezni, elég nagy a ugyanis a fénye, még csak nagy érzékenységű gép sem szükséges hozzá. A hajnali jelenség fényes volt, ráadásul most egy fénylő felhő (NLC – vagyis noctilucent cloud) is társult a látványhoz. Szóval mindenképp nagy élmény volt – mondta Schmall Rafael.

Fotó: Schmall Rafael

 

Csillagászok szerint egyébként az esti égbolton július 13-át követően érdemes keresni az üstököst, napról napra egyre magasabban látszik majd és közben a holdfény se zavarja látványt.

További felvételek! Katt a galériára!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva