likeBalaton.hu | 2021.03.22. 17:00
Ma van A Víz Világnapja - Ünnepeljük a Balatont
A víz érték! Becsüljük meg! - ez a mottója az idei Víz Világnapjának. A Balaton vize is óriási kincs, ünnepeljük ma, és vigyázzunk rá egész évben.

A víznek rendkívül fontos szerepe volt és van a földi élet, a termelés és a társadalmi-gazdasági fejlődés alakulásában. Az adott korok társadalmi-gazdasági élete szinte minden vonatkozásban összefüggött és összefügg a víz-viszonyokkal. A víz és a társadalom állandó kölcsönhatásban van egymással.

A tiszta és biztonságos víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, gazdasági értéke már ma is felbecsülhetetlen, és mai tudásunk szerint egyre inkább azzá válik a jövőben, ezért felelősségteljesebben kell felhasználnunk.

Meg kell teremteni az egyensúlyt a társadalom, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és az élővíz /édes vízkészletek védelme között.

Alsóörs
Fotó: Szücs Ildikó

Vízlábnyom, felelősségteljes Balatoni vízgazdálkodás, hidrológiai körforgás a Balatonnál

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. hagyományaihoz híven idén is megrendezi Víz Világnapi Konferenciáját a Balaton Régióban. A konferencia online rendszeréhez március 23-án fél 10 és 10 óra között csatlakozhatnak az érdeklődők. Tekintettel arra, hogy a 2021. évben a Víz Világnap középpontjában a víz értékelése „témakör” áll, a rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a víz globális hidrológiai körforgásáról, a vízlábnyom fogalmáról, az általunk használt termékek, élelmiszerek előállításának vízigényéről, a Balaton vízgyűjtőjén megvalósuló felelősségteljes vízgazdálkodásról, a közvetlen emberi vízhasználatról, valamint a vízkészlet gazdálkodást érintő fejlesztésekről, beruházásokról. Szó lesz arról is, hogy melyek a Balaton vízgyűjtőjén megvalósítandó, legsürgetőbb fejlesztések, beruházások, továbbá, hogy mit kell tenni a régió lakosságának a közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas víz védelme érdekében.

Siófok, hajóállomás
Fotó: Krausz Andrea

Víz, levegő, Balaton címmel Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője tart előadást. A fenntartható vízkészlet-gazdálkodás követelményeiről Szabó Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője előadását hallgathatjuk meg Szóba kerülnek majd ebben a témakörben a Balaton vízgyűjtő-gazdálkodásának tapasztalatai, aktuális és jövőben várható kihívások, célkitűzések, megoldási javaslatok. is. A „vízlábnyom”-ról Posta Donát, a Kék Bolygó Alapítvány tagja beszél majd. A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kévpviselője a közvetlen emberi vízhasználatról – az ivóvíz, ipari víz és a szennyvíz értékéről tart előadást, Humán vízhasználat és víztakarékossági megoldások címmel.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nyitókép: Badacsonylábdihegy
Fotó: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva