Szaniszló Hajnalka | 2022.05.09. 08:00
Magabiztosan a parton #1 – Pedikűrös: a lábad az alapja mindennek
Még csak május van, de a héten már húsz fok is lehet a Balaton vize, a levegő hőmérséklete pedig meghaladhatja a harminc fokot. Ideje sürgősen készülnünk strandszezonra. Sorozatunk második részében a manikűrös szakember mondja el, hogyan lehet gyönyörűen ápolt a lábunk strandon is.

A tavasszal együtt beköszönt a szandálok, a papucsok és a fedetlen lábak szezonja. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy milyen állapotban van a lábfejünk és a körmeink.

Egészségügyi szempontból is nagyon fontos, hogy ápoltak legyenek a lábaink.

A nők körében a szezonban válik prioritássá a lábápolás és a géllakk-használat is, különösen nyaralás előtt.

A pedikűrös szerint ezek a legfontosabb teendők és a trendek idén

Hogyan készüljünk a nyárra? Mit vigyünk magunkkal, hogy a strandon is megóvjuk a lábunkat? Melyek a 2022-es év lábköröm-trendjei színek és formák tekintetében? Milyen hétköznapi praktikákkal tehetünk az ápolt és egészséges lábakért? Bodnár Brigi kéz- és lábápóló szakember tanácsait olvashatjátok.

 

– Tavasztól a lábainkat maximum szandál vagy papucs fedi. Mikor kell elkezdeni a felkészülést, hogy a lábaink ápoltak legyenek a nyárra?
– Egész évben oda kell figyelnünk a lábunk állapotára. Nyáron sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért fontos hogy folyamatosan ápoljuk, megalapozva ezzel a szandálos-papucsos időszakot.

– Hogyan kezded a professzionális lábápolást a vendégeid esetében?
– Először felmérem a sarok állapotát, annak repedezettségét, és ennek megfelelően kezelem. Ezt követően a körmöket formázom, majd lakkozom, végül pedig frissítő-kényeztető masszázst is végzek.

Fotó: Bodnár Brigi/Brilt Nails

 

– Mikor javaslod a vendégnek, hogy gyógypedikűröst keressen fel a problémájával?
– Akkor küldöm gyógypedikűröshöz a
vendégeimet, amikor valamilyen elváltozást látok a lábain. Ilyen lehet a benőtt köröm, a tyúkszem, a szemölcs vagy a körömgomba.

– Professzionális lábápolás vagy a drogériákban elérhető termékek?
– A szalonban p
rofesszionális termékekkel dolgozom, amelyek tökéletesek a lábápoláshoz és javaslom a vendégeknek ezen termékek használatát az otthoni lábápoláshoz. De a drogériákban is lehet vásárolni a lábunknak megfelelő krémet, amely biztosíthatja a kellő ápolást.

– Mit tehetek a lábaim egészségéért és ápoltságáért a nyári szezonra készülve, ha nem akarok pedikűröshöz menni?
– Ha úgy döntünk, hogy otthon szeretnénk a körmünkkel foglalkozni, mindenképpen szerezzünk be körömreszelőt és fapálcikát. Ez utóbbival a letapadt bőrt óvatosan vissza tudjuk tolni a körömágynál. Használjunk hidratáló krémet vagy olajat is.

– Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra, hogy a vízpart és a strand ne készítse ki teljesen a lábunkat?
– Használjunk n
aptejet azért, hogy ne égjen le a lábunk/lábfejünk. A hidratáló krémmel is sokat tehetünk azért, hogy a nyaralás idején is ápoltak maradjunk. Ezek alapvető, de nagyon fontos lépések a lábápolásban.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

– Milyen technikát alkalmazol a munkád során a vendégeidnél, hogy tartósabb legyen a nyári géllak?
– A körmöt az előírtak szerint előkészítem, mattítom majd speciális előkészítő folyadékokat alkalmazok. Tapadás-elősegítőt is használok a körömre a lakk tartósabbá tétele érdekében.

– A gyerekeknek is érdemes pedikűröshöz járni? Ha igen, akkor hány éves kortól?
– Gyerekeknek nem szükséges pedikűröshöz járni. Kivéve, ha valamilyen elváltozás látunk a lábunkon. Tyúkszem és szemölcs gyerekkorban ritkán fordul elő, a benőtt köröm már gyakrabban. Ilyenkor is gyógypedikűröst ajánlott felkeresni.

– A férfiak milyen gyakran pedikűröztetnek?
– Míg a nőknél a gyakori magassarkú-viselet miatt, a férfiaknál a folyamatos zárt cipő viselet okán alakulhat ki bőrkeményedés, tyúkszem, de a körmöket is megsértheti, nyomhatja a cipő. Ezért is fontos, hogy a férfiak is legalább havonta felkeressék a pedkűröst. Így megelőzhető a kellemetlen tünetek kialakulása.

– A lábunk ápoltsága hol helyezkedik el a ranglétrán, ha a teljes test kezelését nézzük?
– A lábunk állapota és ápoltsága ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen ruhát veszünk fel, hogyan sminkeljük magunkat, vagy hogy mennyire figyelünk a szájhigiéniára. Mindemellett egészségmegőrző hatása is van, hiszen a lábunk az alapja mindennek. Szó szerint.

Fotó: illusztráció/Freepik

 

2022 vízparti körömtrendjei a lábunkon

– 2022 nyarának pedikűrös trendjei közül mit emelnél ki? Mi a menő a strandon/vízparton?
– A neon és az élénk színek dominálnak. A forma esetében a kocka vagy a lelkerített, ovális forma népszerű. A lábon az egyszerű színek és a minimál minták is nagyon gyakoriak, de csillámporral vagy strasszkővel díszíthetjük.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

– Hogyan készíti fel a lábát a nyaralásra a pedikűrös és mi van a táskájában lábápolás céljából?
– Beáztatom a lábam, és megszabadulok az esetleges bőrkeményedéstől. Hidratáló krémmel kenem, amit a nyaralásra is elviszek, így folyamatosan ápoltak a lábaim.

– Megfigyeled a balatoni nyaraláskor az emberek manikűrjét és pedikűrjét ápoltság és dizájn terén?
– Igen, ez szakmai ártalom. (nevet) Az első amit megfigyelek, a sarok ápoltsága, ezt követően pedig, hogy milyen színt alkalmaznak a lábukon. Inspirálódom a nyaralás alatt.

 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva