Fábos Erika | 2019.08.27. 08:46
Míg mi aludtunk - neki több órányi küzdelem után sikerült partot érnie
Mányoki Attila a 18. ember a világon, akinek sikerült teljesíteni az Ocean's Seven sorozatot. Amíg aludtunk, átúszta az Északi-csatornát is.

A zalaegerszegi sportoló hétfő éjjel a közösségi oldalán jelentette be, hogy az észak-írországi Donaghadee-ból indulva 12:11:20 óra úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál. Ezzel, az Ocean’s Seven sorozat összidejét tekintve, 64:33:05 óra a teljesítménye, amivel Mányoki Attila világrekordot döntött, és ő lett a 18. a világon, aki teljesíteni tudta a sorozatot.

A hét csatornaátúszásból álló Ocean’s Seven sorozatból már csak ez az egy állomás hiányzott Mányokinak, tavaly ilyenkor is nekivágott az extrém kihívásnak, de akkor fel kellett adnia a kísérletet. A cél előtt nem sokkal életveszélyes állapotba került.

Mányoki Attila az utolsó állomás előtt Írországban (Fotó: Mányoki Attila, Facebook)

Az Északi-csatorna, vagy Ír-szoros választja el egymástól az Ír-sziget északkeleti részét és Skóciát, illetve köti össze északon az Atlanti-óceánt a déli Ír-tengerrel, a legmélyebb pontja 272 méter, nehézsége pedig hogy nagyon hideg, tíz fok körüli a vize. Emberi számítás szerint két óránál hosszabb időt el sem lehetne tölteni benne, pedig a 35 kilométer átúszásához 9-10 óra is kell. A régmúltban kalózok kedvelt vadászterülete volt, a hosszútávúszók 1924 óta próbálkoznak vele, de az első sikeres úszás csak 1947-ben történt.

Az azóta eltelt 80 évben, az Ír Hosszútávúszók Egyesülete összesen 24 egyéni és 8 csoportváltós átúszást jegyzett fel, összesen ötvenen győzték le a távot és önmagukat, pedig minden évben tucatnyi úszó megpróbálja. 2016-ban a hypothermia állította meg a célhoz vezető úton, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva és a hibákat kijavítva készült a tavalyi évre, de még rosszabb történt.

Életveszélybe került. Medúzacsípések következtében nem működött megfelelően a légzőrendszere, görcsök kínozták és végül fel kellett adnia a távot, pedig csak másfél mérföld volt hátra. Két napig mesterséges altatásban tartották, csodával határos módon élte túl a balesetet. A Balatonról induló sportoló nem adta fel, az egész nyarát annak szentelte, hogy harmadszorra sikerüljön befejezni a sorozatot.

A Balatont, hosszában ő úszta át először megállás nélkül, 2008-ban

 

Mányoki Attilát, orvosi tanácsra vittek el úszni a szülei, mert aszthmás volt. Ebből a hátrányból életcél lett. 2013 óta sorra teljesíti az Ocean’s Seven állomásait, már csak a hosszútávúszók legnagyobb erőpróbája, az Északi-csatorna hiányzik. Eddig csak 11 úszó teljesítette a világon, mind a hét kihívást, magyarok közül még senkinek sem sikerült. És mindez a Balatonnal kezdődött.

– Tizennégy éves lehettem, amikor a nyolcvanas évek második felében először átúsztam a Balatont – mondta Mányoki Attila. – Magam sem gondoltam volna, hogy mennyire meghatározza életem ez az első indulás. Ez volt az első nyílt vízi élményem, ami azóta kísér. Tizenakárhányszor újra és újra végigcsináltam, de 2017 óta nem indultam az átúszáson. 2008-ban viszont hosszában, megállás nélkül, elsőként úsztam át a Balatont. A hajóútvonalak miatti elterelésekkel több mint 80 kilométeres távot 25 óra 32 perc alatt teljesítette, ami ugyancsak rekordnak számított.

 

Hat év kellett a hét kihívás teljesítéséhez

Tizennyolc embernek sikerült eddig az a sorozat, amit hétfőn éjszaka sikerrel fejezett be

Mányoki Attila 2013-ban vágott bele a páratlan erőpróbába. Elsőnek a La Manche-csatornát úszta át, magyar rekordidővel, majd 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Tsugaru-csatornát is teljesítette, ezt úszták át eddig legkevesebben, ráadásul minden idők második legjobb idejét érte el. 2015-ben egyedülálló módon két héten belül teljesítette két kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatornát világcsúccsal, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. 2017-ben a Cook-szorost és a Gibraltári szorost vette be sikerrel. 2019 augusztus 26-án pedig az Északi-csatornát is teljesítette, méghozzá világcsúccsal. Ezt tartják a hosszútávúszás legnagyobb erőpróbájának a világon.

Huszonötéves pályafutása elismeréseképpen a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává is megválasztották.

 

Borítókép: Mányoki Attila

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva