Promóció | 2023.03.02. 15:29
Májtisztítás házilag: miértek és hogyanok
Hirdetés - Krónikus fáradtság? Bőrproblémák? Gyakori puffadás? Sötétebb vizelet? Ezek azok a tipikus panaszok, amik okát gyakran nem ismerjük és hajlamosak vagyunk elsiklani felettük. Pedig sok esetben rendkívül egyszerű a megoldás: ezekkel bizony gyakran a májunk jelez felénk, hogy itt az ideje egy májtisztító kúrának.

Hogy miért? Mert májunk valójában több száz élettani funkciót végez szervezetünkben, sokakról valószínűleg nem is tudunk vagy hallottunk még, a méregtelenítés viszont ismerősen csenghet. Mint szervezetünk fő méregtelenítője, májunk a bejutó különféle káros toxinokat úgynevezett hulladék termékké alakítja, továbbá vérünket tisztítja és a bevitt tápanyagok megemésztését is végzi.

Ha májunk jelez: segítsünk neki regenerálódni

Májunkat keresztül-kasul járatok és erek ezrei szövik be, amik sajnos eltömődhetnek, sérülhetnek, ezáltal a méregtelenítési folyamat hatékonysága jelentősen lecsökkenhet, de még emésztésünk is kárát látja ennek a negatív folyamatnak. Mivel májunk fájdalommal nem tud jelezni felénk (nincsenek benne érzőidegek), ezért probléma esetén a cikkünk elején említett tünetek mellett gyakran tapasztlahatunk indokolatlan izzadékonyságot, lepedékes nyelvet, emésztési zavarokat, haskörfogatunk megnő (esetleg váratlan súlygyarapodást is tapasztalunk emellett), de gyakoribb allergiás panaszok, vagy akár a megemelkedett koleszterinszint is mind-mind összefügghet azzal, hogy májunk működésében kedvezőtlen folyamatok indultak végbe. Mi a teendő ilyenkor? Egyértelműen egy májtisztító kúrára van szükségünk. De ne aggódjunk, ezt mi magunk is elvégezhetjük mindenféle komolyabb orvosi beavatkozás nélkül.

Megoldás az otthoni májkímélő kúra

A kúra lényege májunk méreganyagoktól való tehermentesítése, ezáltal a máj könnyebben tud regenerálódni, a benne található vezetékek, járatok kitágulnak, ami következtében a felgyülemlett salak- és méreganyagok, valamint máj- és epekövek ki tudnak ürülni szervezetünkből. Tehát nem is a közvetlen májtisztítás a lényeg, hanem a májunk terhelésének csökkentése és regenerációjának elősegítése.

Gyors májtisztítás viszont nem létezik, ezért ha valaki arra számít, hogy egy-két napig kell csak odafigyelnie mája egészségére, annak el kell vennünk a kedvét: a folyamat, főleg ha a májtisztítás házilag, saját magunk által kerül levezénylésre, több hétig is eltart. Ha azonban úgy tekintünk májunkra, mint arra a szervünkre, amely egész életünk során folyamatosan véd bennünket a méreganyagoktól, akkor az a néhány hetes kúra is gyors májtisztításnak számít. Készüljünk tehát így, mielőtt belekezdenénk.

Májtisztítás: így csináljuk

Szakértők szerint évente egyszer mindenkinek el kellene végeznie egy májtisztító kúrát, hogy megelőzzük a későbbi problémákat, tehát preventív jelleggel kellene foglalkoznunk vele. Ha életmódunk indokolja (pl. sok zsíros ételt eszünk, több gyógyszert is rendszeresen szednünk kell, vagy az átlagnál több alkoholt fogyasztunk), ennél gyakoribb, évi 2-3 alkalom is szükséges lehet, hogy májunk egészsége megmaradjon. Komolyan azért kell vennünk a májtisztítás szerepét, mert a felgyülemlett méreganyagok egy idő után májkárosodást is okozhatnak, ha nem tudnak kiürülni szervezetünkből.

A májtisztító kúra során az életmódunkra és az étkezésünkre kell leginkább odafigyelnünk, illetve van néhány olyan gyógynövény és tea, amiknek fogyasztása legalább ezen időszak alatt kifejezetten javasolt.

Életmód

Kezdjük a legnagyobb májgyilkossal, az alkohollal. Májunk nem fog regenerálódni, ha még az alkoholt is bontania kell, ezért ezt mindenképpen felejtsük el legalább néhány hétre.

Túlsúly esetén erősen javasolt néhány kiló fogyás, több mozgással és koleszterinszint csökkentéssel. Ez is fontos, hiszen májunk kicsit fellélegezhet és egészségesebb szervezetben ő is egészségesebb működésre lesz képes.

Étkezés

Ha eddig nem tettük volna, főzzünk gyakrabban otthon. A kész- és félkész termékek ugyanis kifejezetten károsak májunkra a bennük található különféle “segédanyagok” miatt, és itt elegendő, ha csak a tartósítószerekre gondolunk. Vegyünk friss hozzávalókat, keresgéljünk recepteket és próbáljuk meg a főzést minél inkább a napi rutinunkká tenni. Minél feldolgozatlanabb az alapanyag (hús, zöldség), annál jobban járunk.

Mindemellett kerüljük a zsíros ételeket, és csökkentsük minimálisra a só, a fehér liszt és cukorfogyasztásunkat is. Ezek egyébként sem egészségesek, a májunk számára pedig végképp nem azok. Sajnos a kávézás sem túlságosan májbarát dolog. Tudjuk, hogy a kávéfüggőknek lemondani róla túl nagy áldozatot jelenthet, de ha addig eljutunk, hogy a napi második vagy harmadik kávénk már koffeinmentes, az végősoron már egy vállalható út a májtisztítás során.

Ezen kívül együnk minél több magas rostban gazdag zöldséget (meg úgy általában minél több zöldséget), igyunk sok folyadékot (tiszta vizet vagy gyógyteát) és figyeljünk a C-vitamin bevitelünkre is.

Amit javasolt minél gyakrabban fogyasztani:

  • Citrom (az imént említett C-vitamin miatt legfőképpen, de méregtelenítésben is nagy segítség)
  • Cékla: akár hetente többször is javasolt a fogyasztása
  • Fokhagyma: mivel aktiválja a májenzimeket, amik a méreganyag kiürítéséért felelősek, az egyik legjobb májtisztító növény
  • Grapefruit: ha lenne ilyen kategória a zöldségesnél, hogy májregeneráló gyümölcsök, a grapefruit kapná ott a legelőkelőbb helyet a polcon – együk minél többször, az sem baj, ha naponta (viszont vigyázat, sok gyógyszerrel nem kompatibilis, orvosi konzultáció javasolt)
  • Keserű növények: ez egyszerű, ugyanis, ha keserű, együk (pl. radicchio, cikória, endívia), mivel ezek serkentik az emésztőnedvek termelését

Gyógynövények és teák

Ha az életmódunkon és az étkezésünkön tudunk változtatni néhány hétre, az már nagy dolog. Amivel még segíthetünk májunknak, azok a gyógynövények és teák. Máriatövis, borsmenta, diófalevél, csalán: a belőlük készült teáért hálás lesz májunk, mivel mindegyikük jelentősen tehermentesíti belső méregtelenítő folyamatainkat.

Meddig csináljuk?

2-3 hét elegendő, előtte viszont érdemes a fenti listák alapján előre tervezünk, hogy mit és hogyan próbálunk bevezetni a mindennapjainkba. Májuk néhány hét alatt rendbe jön, közérzetünk sokat javul majd és megszűnhetnek végleg a kellemetlen panaszaink is. Jó egészséget kívánunk!

Ha bővebb információt szeretne, javasoljuk a Golden Tree weboldal felkeresését, ahol ellenőrzött információkkal és minőségi szolgáltatásokkal segíthetnek Önnek is, hogy életét a jól megérdemelt minőségben élhesse.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva