2018.09.25. 09:00
Mammatusok a reggeli Balatonnál
A reggeli órákban igazi felhőparádéban gyönyörkedhetett az, aki felnézett az égre, a Balatonnál legalábbis mindenképpen.

Az éjjel átvonult hidegfront mögötti felhőzetben, a csapadék elvonultával emlőszerű kidudorodások jelentek meg, viszonylag nagy számban, csaknem a fél eget elfoglalva. A felhőalakzatot, amit idegen szóval mammáknak (vagy mammatusnak) nevezünk, viszonylag hosszú időn keresztül meg lehetett figyelni.

Mammák a Viharjelző Obszervatórium felett

A jelenség kialakulására többféle tudományos magyarázat is létezik: a legelterjedtebb szerint a dudorokat létrehozó felhőzetben kisebb skálájú leáramlások indulnak meg, amelyek belesüllyednek a felhőzet alatti szárazabb légrétegbe. A szárazabb levegővel való keveredés párolgást indukál, ami az extra hűlés miatt további süllyedést eredményez, a lefelé irányuló mozgás pedig magával rántja a felhőzet anyagát.

Leggyakrabban zivatarok üllőjében figyelhető meg a nyári félévben, ritkábban kialakulhat közép- vagy alacsonyszintű felhőzetből a hidegebb évszakokban is. Ma reggel az utóbbi eset valósult meg.

Látványos felhőalakzatok


Északkelet felé még az Asperatusra emlékeztető felhőzet is megjelent


Kisebb méretű bugyrok, alatta Cumulus felhő

Forrás: met.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva