Turbéki Bernadett | 2021.08.10. 16:00
Már Kéthelyre is mehetünk piacra a Balaton közelében
„Betérő”… Ez a felirat áll egy a közelmúltban felújított épület szárazkapuja fölött Kéthelyen. A házban egy büfé üzemel, az udvaron pedig szombattól kézműves és termelői piacon vásárolhatunk.

Két tálca zsíroskenyér fogadta a betérőket a kapuban, az első termelői piacnapon. A hosszú asztal kínálata, amelyre a limonádét és egyéb frissítőket tették, szintén jól jött a forró nyári reggelen. Kilenc fabódé öleli körbe a térkővel leburkolt szintén felújított udvart. Őstermelők és kézművesek vették birtokba a barátságos területet, amely a járványhelyzet miatt sokáig üresen állt.

– Májusban kezdtünk a gondolattal komolyabban foglalkozni, hogy itt piacot nyissunk – mondta Tóth Gizella, a terület üzemeltetője. – Az első alkalom úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert úgy látom, van forgalom.

Kecskesajt kóstolót is kaptunk a piacon Fotó: Turbéki Bernadett

Rögtön az elő standnál kecsketejből készült termékeket árult feleségével Malkócs József, akik a Zala-megyei Szentliszlóról érkeztek. Eddig csak otthon árulták termékeiket, amelyeket nyolc fejős kecskéjük tejéből készítenek.

– Nálunk a kecskék olyanok, mintha családtagok lennének, nagyon szeretjük őket, és odafigyelünk, hogy mit legelnek, hogy a tejük minél ízletesebb legyen – mondta a gazdasszony, aki azt is elárulta, hogy idén nem volt könnyű évük, mert túl sok bakkecskéjük született, ám ők inkább az ellenkező nem nemnek örültek volna. A piachoz fűzött reményeiket egyelőre beváltották a vásárlók.

– Ahhoz képest, hogy ez az első alkalom, hogy piacon árusként vagyunk jelen, elégedett vagyok az érdeklődéssel kapcsolatosan – mondta Malkócs József.

A mellettük lévő standon elsősorban dekorációs tárgyakra leltünk. A Kéthelyi Integrált Szociális Otthon lakóinak munkáit kínálták eladásra.

– Textil–, kerámia–, ajándéktárgy– és gyertyaöntő műhellyel rendelkezünk. Igyekszünk a gondozottjainkat olyan tevékenységbe, vagy részfeladatokba bevonni, amelyeket el tudnak végezni – mondta Füleki Virág, aki foglalkozásszervezőként dolgozik az otthonban.

Színes volt a zöldség-gyümölcs kínálat Fotó: Turbéki Bernadett

Szemet gyönyörködtető színekben zöldséget és gyümölcsöt hozott a piacra Horváth László, és párja. Eddig a fonyódi piacra vitték terményeiket.

– Nem lehet okunk panaszra, sokan vásároltak ma nálunk, talán még többen is, mint a fonyódi piacon szoktak – mondta Horváth László, miközben egy dinnyét vágott ketté.

kéthelyipiac

Raptorvér színesítette a mézek szivárványszínű kínálatát Fotó: Turbéki Bernadett

Színpompás levendulás, áfonyás, epres, csokis, mogyorókrémes, és whiskey-s mézek sorakoztak egyik standnál, kóstolóval egybekötött mézvásárt tartottak, ám a legérdekesebb a „raptorvér” feliratú üvegcse volt.

– Ebben Habanero paprika keverék van, egymilliószoros a csípőssége– mondta Kemecsei Gergő. Az édes–csípős standnál, ahol egy idős hölgy ajándékba vásárolt csípős meglepetést.

– Eddig szilvalekvárral töltött mézeskalácsot vásároltam, és végig kóstoltam az egyik standnál a különleges ízesítésű mézeket – mutatta Bódis Józsefné.

– Nekem két táska tetszett, most kávézunk egyet és közben eldöntöm, melyiket vásárolom meg – csatlakozott a beszélgetéshez Hosszúné Tóth Rita.

Széles kínálat volt táskákból és baglyokból is Fotó: Turbéki Bernadett

Kettő egyformát még színre és anyagra sem találtunk a táskás standon, ahol újrahasznosított anyagokból készült portékákra leltünk.

– Ezek a táskák mind újrahasznosított anyagokból készülnek, és mindegyikből csakis egy van, ez a különlegességük – mutatott végig a kínálaton Tóth Izabella, aki szintén üdvözölte a kéthelyi kézműves piac nyújtotta lehetőségeket.

Szintén újrahasznosított alapanyagokat használ Ördög Anna is, aki Erdélyből származik, ám mára kéthelyinek vallja magát. Magvakat, fakérgeket és egyéb természetes anyagokat használ fel dekorációihoz.

Ördög Anna terménydíszei között illatosakat is találtunk Fotó: Turbéki Bernadett

– A katicák dióhéjból vannak, ezek a virágok pedig szilvamagból – mutatta az alkotó, aki már nagyon várta, hogy nyíljon egy piac, ahol kipakolhatja portékáit. –Minden magot, termést összegyűjtök, és alkotok belőle valamit. Semmit nem dobok ki, ezeknek az asztaldíszeknek például konzervdoboz az alapja-mutatta Ördög Anna.

A piacon azonban nemcsak a kézművesek alkotásaiban lehetett gyönyörködni. Hosszú asztaloknál kézműveskedhettek a legkisebbek és a kicsit nagyobbak is a kéthelyi piacon.

Kézműveskedhettek a gyerekek az árnyékban Fotó: Turbéki Bernadett

 

– Küldetésemnek érzem, hogy megtanítsam a fortélyokat – mondta Pál László, aki a szalmafonás titkaiba vezette be az érdeklődőket, egy másik asztalnál pedig Molnár Mariann foglalkozott a gyerekekkel.

– Ne maradjon fehér része, mártsd jobban az ecsetet a vízbe!-adta ki az instrukciókat. – Hűtőmágneseket készítünk, amelyekhez gipszből öntöttünk figurákat. Ezeket festjük ki-mondta a tanítónő.

Szombatonként állandó kéthelyi programunk lehet Fotó:Turbéki Bernadett

A piac ezentúl szombatonként látogatható lesz, ám a szervezők elárulták, hogy a hét még egy napján tartanának piacot.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva