2018.08.16. 15:00
Már több a belföldi vendég
A szállásközvetítői tevékenység eléggé visszaszorult az online marketingnek köszönhetően.

Korábban kocsiba ültek az emberek, utaztak és személyesen keresték meg a számukra megfelelő szállást – mondta Tanay Miklós, az Aktív Ingatlan ügyvezetője, aki kiemelte: az internet „elvitte” az egészet egy másik irányba, hiszen manapság mindenki direktbe foglal már.

– Persze korábban a balatoni idegenforgalomban a külföldi, német ajkú vendégek voltak többségben, ám mára ez is megfordult, változott – jelentette ki a szakember, aki több, mint két évtizede tevékenykedik az idegenforgalomban.

Mint mondta, a minőség felé ment el a turizmus Magyarországon is, és jelenleg már több a belföldi vendég. Ám az éremnek két oldala van, és nem tudni, hogy a szállásadók mennyire örülnek, hiszen sokszor csak egy-két éjszakáról van szó.

– Régen a vendégek egy, netán két is hetet is maradtak szombati távozással, szombati érkezéssel. Ez most egy kicsit keszekusza lett, mert az a néhány éjszaka eléggé költségessé vált a szobakiadók számára, gyakori mosatás, takarítás miatt – fogalmazott Tanay Miklós.

Előfordul az is, hogy a belföldi vendég a lefoglalt szállást lemondja, „a rossz időjárási előrejelzés miatt”. Másrészt az a külföldi, aki utazott 600 kilométert az nem három napra jön a Balatonra, hanem valószínűleg hosszabb időre és bevállalja, ha esetleg rosszabbra fordul az időjárás.

A szolgáltatásokról a balatonfüredi ingatlan szakértő elmondta: régen is jó volt, ha volt tv és évek óta ez a helyzet a wifivel is.

– Ezért többet nem lehet kérni, de jobban megmarad a vendég és gyakorlatilag egy úszómedencés házra is ez vonatkozik. Ugyanakkor a klíma is nagyon fontos a forró napokon – sorolta Tanay, aki szót ejtett a Balaton parti ingatlan árakról is.

Vannak Balaton part közeli lakások, amelynek négyzetméter ára 1 millió forint, vagy a fölötti, de ennél voltak „keményebb” árak is. Az egyik projekt, ami közvetlenül a vízpartnál saját stranddal rendelkezett még magasabb áron kelt el – tudtuk meg. A szakember szerint ezek már wellness részleggel, saját medencével felszerelt ingatlanok és attól független, hogy vízpartiak és esetleg van strandjuk is (vagy nincs), természetesen minden maximális igényt kielégítenek.

-Az elmúlt 4-5 évben valóban felmentek az ingatlan árak. 2008-ban bejött a válság, 2014 körülire kihevertük, aztán az embereknek növekedtek a jövedelmei, biztosabbá váltak a munkahelyek – vázolta Tanay Miklós. – Megtakarítások lettek a családoknál, és újra vállalkozói helyzetbe kerültek. Sokan a meglévő ingatlanjaikon kívül is vásárlásra szánták el magukat.

A szakértő hozzátette, hogy ha ma valaki betesz 1 millió forintot a bankba, és egy év után fel akarja venni azt készpénzben, nem kapja vissza azt az összeget, mert rájön a kamatadó, kezelési költség, stb. Szerinte ez az egyik oka az ingatlan árak felfutásának, a másik pedig azok a banki történések, ahol a betéti kamat szinte nulla, hozam sincs különösebben, ráadásul még a tőkéjüket is elvesztették.

– Ilyenkor az emberek elkezdenek gondolkodni, hogy mibe tegyék a pénzüket. Az országban több olyan kiemelt hely van, mint például a fővároson kívül Balatonfüred, Győr, Kecskemét, Debrecen, továbbá gyógyfürdők és környéke – mondta Tanay Miklós. – Elkezdtek lakásokat venni, és ha valami iránt van kereslet, akkor felmennek az árak, ha valami iránt nincs, akkor nyilván csökkenek az árak.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva