likeBalaton.hu | 2020.04.10. 19:00
#maradjotthon és szórakozz, tanulj ONLINE! - 3. rész
Folyamatosan gyűjtjük az online koncertek, színházi előadások, múzeumi tárlatvezetések... linkjeit. Nézz vissza időnként, hiszen szinte naponta születnek újabb és újabb produkciók a virtuális világban. 3 rész.

Még több programot szeretnél? Itt is tudsz böngészni.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza tánc- és színházi előadásai is láthatók online, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény három sorozatot indított, valamint folytatódnak a Csokonai-szerenádok Debrecenben.

Folytatódik szombat esténként a Take a Seat! online programsorozat a Trafó virtuális nézőterén: legközelebb a The Qualitons presents KEXP-koncertet láthatják az érdeklődők. Bemutatják majd egyebek mellett Molnár Csaba táncelőadását, a Freakin’ Disco Monstre koncertjét, valamint AV Composers címmel látható a smART! XTRA art és tech sorozat 50. ünnepi kiadása. Továbbra is online látogatható a Trafó Galéria aktuális kiállítása, valamint friss interjúk és művész-ajánlók olvashatók a Trafó-blogon.
Az Alfa alkotói pályázat eredményhirdetése és a nyertes munkák bemutatása szintén digitális formában történik majd, s online rendezik meg a Gondolat Generátor edukációs műhely foglalkozásait is.
A Népi Iparművészeti Gyűjtemény három sorozatot indított el Facebook-oldalán. A Múzeum titkai sorozatban a múzeum gyűjteményéből mutatnak be egy-egy tárgyat és alkotóját. A Népi kalendárium című sorozat az aktuális jeles napról és a hozzá kapcsolódó népszokásokról ad színes leírást archív fotókkal. A Dédanyáink tudása sorozatban a hagyományos népi tudással, technikákkal, praktikákkal és mesterségekkel ismerkedhetnek meg az olvasók.
Folytatódnak a Csokonai-szerenádok a debreceni Csokonai Nemzeti Színház énekeseinek előadásában. A félórás minikoncerteken népszerű opera- és operettslágerek, musicalek hangzanak el. A kezdeményezés három hete indult, majd a szerenádok sikere miatt a színház énekkarának tagjai úgy döntöttek, hogy koncertjeikkel hetente jelentkeznek Debrecen különböző pontjain.

Egy legendás Hamlet utolsó előadása Youtube-on megtekinthető április 23-án, 19:00

Shakespeare születésnapján igazi kuriózummal lepi meg közönségét a Maladype Színház. Április 23-án, csütörtökön, 19:00 órától „Egy legendás Hamlet utolsó előadása” címmel (rendező: Tim Carroll) online premiert tartanak a színház YouTube-csatornáján. A közönség és a színházi szakma körében is nagy népszerűségnek örvendő, többszörösen díjazott interaktív Hamlet előadás ez alkalomból mindenki számára elérhető lesz a társulat Facebook oldalán.

 

Tizenkét dj jótékonysági online fellépése szombaton Gödöllőről

Élvonalbeli dj-k játszanak online szombaton a Gödöllői Királyi Kastély díszudvaráról jótékony céllal. Az esemény a tizenkét dj közösségi oldalán követhető, a szervezők a zenei szakma bevétel nélkül maradt dolgozói számára gyűjtenek pénzt. A koronavírus-járvány, az elmaradó koncertek és rendezvények miatt rengeteg road, hangmérnök és más, fontos tevékenységet végző szakember maradt bevétel nélkül. Őket szeretnénk segíteni a szakmai érdekképviseleten keresztül a tizenkét órán át tartó streammel, egyfajta online kalapozással – mondta Lotfi Begi.
A dj Andróval közösen szervezi a One Future Streamfest elnevezésű szombati eseményt. A 10 órától 22 óráig tartó megmozduláson Lotfi Begi és Andro mellett egy-egy órás szettel jelentkezik Bárány Attila, Bricklake, Jauri, a Loving Arms, Metzker Viktória, Newik, Purebeat, Stadium X, Willcox és Yamina is.
Az egy hónappal ezelőtt indított Maradj otthon! fesztivál keretében heti egy alkalommal tartanak live show-t, mindig egy vendégfellépővel. E széria része lesz a szombati gödöllői műsor.

 

 

Online kutyasuli

A jól bevált tematikával, online eszközökkel, mentorokkal, hatékony közös munkával vár a Balatoni Kutyasuli!

– A tapasztalatunk, hogy az elméleti információk és a tanítás gyakorlati része is hatékony tud lenni online formában, az anyagot többször vissza lehet nézni, mindenki személyre szabott figyelmet kap. Azonban a szocializáció és általánosítás szempontjából mindenképp szükség van a hús-vér jelenlétre, ezért is nem hirdetünk kifejezetten online tanfolyamot, hanem ragaszkodunk ahhoz, hogy a tanfolyam csak akkor teljes értékű, ha a második felével is kiegészül.

Induljon a szombat egy jó kis kereséssel ?Jó játékot és szép hétvégét kívánunk!??

Közzétette: Népszigeti Kutyaiskola – 2020. április 3., péntek

Virtuális séta a Tropicáriumban

Voltál már a cápás állatkertben? Most ingyen körbejárhatod és felfedezheted az akváriumok világát!

Világhálón böngészhető a nagykanizsai múzeum gyűjteménye

A Thúry György Múzeum digitális kínálatában képeslap-, néprajzi, helytörténeti, valamint múzeumpedagógiai gyűjteményben kereshetünk és találhatunk érdekes, értékes tartalmakat.

Közzétette: Thúry György Múzeum – 2020. január 20., hétfő

Virtuális utazás az Operettszínház művészeivel

Ugye te is szívesen utaznál már Spanyolországba, Görögországba, vagy Franciaországba? Csütörtök és péntek este útra kelhetsz az operettszínház művészeivel!


Kamarazene sorozat a Budapesti Filharmóniai Társaság Youtube-csatornáján április 15-től

KamaraZene címmel új online sorozattal jelentkezik a Budapesti Filharmónia Társaság saját YouTube-csatornáján április 15-én, szerdán 19 órakor. A műsor heti rendszerességgel dolgoz fel zenei témákat, klasszikuszenei mémeket, de különleges interjúkkal és animációs kisfilmekkel is készülnek. A sorozat műsorvezetője a fiatal zenetörténész, Mona Dániel, aki már jó pár éve szórakoztató narrációival segíti koncerten, hangversenyen a klasszikuszenei művek megértését. Az új sorozattal kapcsolatban azt mondta, „hihetetlenül jó érzés, amikor valakit, aki mondjuk, csak ajándékba kapta a koncertjegyet, vagy akit a szülei rángattak el egy hangversenyre vagy írattak be a zeneiskolába, pusztán szavakkal és megfelelően kiválasztott zenei részletekkel sikerül átcsábítani a zene iránt érdeklődők oldalára.

Folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat

Folytatódnak a Müpa esti online közvetítései. A Müpa Home sorozat programjában Sinéad O’Connor koncertje mellett az Orfeo Zenekar, és a Purcell Kórus előadása, valamint egy táncjátékkal előadott Peer Gynt szerepel. Ezen a héten is bepillantást engednek majd néhány európai hangversenyterem programjába. Ezúttal a Philharmonie Luxembourg és a Gulbenkian Foundation Lisbon egy-egy koncertjének közvetítését is megtekinthetik az érdeklődők a Müpa Facebook-oldalán. Szerdán 20 órakor látható lesz Sinéad O’Connor koncertje.

Magyar sikerek a nyári olimpiákról az M4 Sporton

Hétfőtől az M4 Sport felidézi a magyar olimpiai sikereket az 1992-es, barcelonai játékoktól. Nagy siker ez a csatornának, hiszen szinte példa nélküli, hogy ilyen volumenű és mennyiségű közvetítést engedélyeznek egy tévétársaságnak. Bízunk benne, hogy a magyar sporttörténelem legjobb pillanatainak újraélésével hozzájárulhatunk a hétköznapok és hétvégék változatosságához, igényes eltöltéséhez – mondta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. A közszolgálati sportcsatorna két sávban, 17 és 19.30, valamint 20.30 és 22.30 óra között tűzi műsorra a magyar sikereket Barcelonától Rióig. A nézők újraélhetik Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina úszók legendás győzelmét, utóbbi Magyarország 11 aranyérméből hármat is magáénak tudhatott 1992-ben Barcelonában, Atlantában 200 méter háton is nyert. Láthatják Kovács István ökölvívó, Kőbán Rita kajakozó vagy a Horváth Csaba, Kolonics György férfi kenu kettes sikereit 1996-ból, majd 2000-ből Kolonics kenu egyes érmét 500 méteren, a Kammerer Zoltán és Storcz Botond alkotta férfi kajak kettesét ugyanezen a távon, a Novák Ferenc, Pulai Imre kettősét férfi kenu kettesben 500 méteren, nem beszélve a férfi kajak négyesről 1000 méteren. Ehhez az évhez köthető Kovács Ágnes úszó, Csollány Szilveszter tornász vagy Nagy Tímea párbajtőrvívó diadala is. Nagy 2004-ben szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. Igaly Diána sportlövő, Vörös Zsuzsanna öttusázó, Majoros István birkózó, Janics Natasa kajakozó, valamint a női kajak kettes, illetve a férfi kajak négyes tagjainak neve is Athénnal forrt egybe, ahogy a magyar férfi vízilabda-válogatott három olimpián tartó sikerszériájának kezdete. Műsorra kerül többek között Vajda Attila kenus egyéni és a Kovács Katalin, Janics Natasa kajak kettős pekingi tündöklése 2008-ból. Londonban Szilágyi Áron kardvívó nyert elsőként, utána Gyurta Dániel úszó, Pars Krisztián kalapácsvető és Berki Krisztián tornász következett, majd a férfi kajak kettesnek Dombi Rudolf és Kökény Roland révén és a Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella alkotta női kajak négyesnek szólt a Himnusz. Kozák Danutának egyéniben is sikerült nyernie és Risztov Éva úszó is maga mögé utasította a teljes mezőnyt. A kajakozó Kozák Danuta és az úszó Hosszú Katinka a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián Magyarország nyolc aranyérméből hatot gyűjtött. Kozák egyéniben, kettesben és négyesben is a világ legjobbja lett, Szilágyi Áron kardvívó megvédte Londonban szerzett címét, Szász Emese párbajtőröző pedig esküvője előtt szerezte meg az olimpiai aranyat. Az aranyérmeken túl képernyőre kerülnek az ezüst- és bronzérmek is, valamint a magyar érdekeltségű pillanatokon kívül a fontosabb mérkőzések és versenyek.

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A keszthelyi Balaton Színház házhoz hozza a kultúrát

Az online térben számos színházi előadást, koncertet vetítenek az érdeklődőknek. A Goldmark Károly Művelődési Központban működő klubok vezetői és előadói is csatlakoztak a mozgalomhoz, így napról napra egyre színesebb tartalmakkal találkozhatunk.

Közzétette: Balaton Színház – 2020. április 13., hétfő

Mozgás mindenkinek kell! Suhanj otthon!

A SUHANJ! alapítvány ingyenes, bárki számára elérhető edzéseket tart Facebook Live Videokban naponta háromszor. Gyerektorna minden nap van!

A #SUHANJotthon program nyílt, ingyenes órái ezen a héten (április 12. és 19. között). Az órák élőben mennek a Suhanj…

Közzétette: Suhanj Fitness – 2020. április 13., hétfő

36 óra non-stop zene

A Beatport igazi ínyencséget kínál az elektronikus zene kedvelőinek. 34 DJ-t kértek fel, hogy egyórás élő mixet készítsenek számukra, majd ezeket elérhetővé tették Facebook-oldalukon mindenki részére. A ReConnect élő mixek elkészítői közt Pete Tong, Bonobo vagy Nina Kraviz is megtalálhatók.

ReConnect, round two. ? Join us and come together for another 36 hours of non-stop music. Are you ready for the weekend? Who are you most looking forward to ReConnect with? ?#globalreconnect

Közzétette: Beatport – 2020. április 14., kedd

KameraZene online sorozat

Mi a KameraZene? Összefüggéstelen videók zenei összefüggésekről, avagy fájdalommentes zenefüggő-képző Mona Danival. KameraZene címmel egyedülálló online, komolyzenei sorozatot indít Mona Dániel műsorvezetésével a Budapesti Filharmóniai Társaság. Az új online sorozat április 15-én, szerdán 19 órakor indul útjára a Filharmóniai Társaság YouTube-csatornáján. A műsor heti rendszerességgel dolgoz fel zenei témákat, klasszikuszenei mémeket, de részesei lehetünk különleges interjúknak és animációs kisfilmeknek is.

SZÍN-HÁZ-HOZ: A Nemzeti Színház online magazinműsora

A színház Facebook oldalán minden nap 16 órakor jelentkeznek be a színművészek, akik a biztonsági előírásokat szigorúan betartva 10-15 perces videókban először elmondják, ki hogyan éli meg az önkéntes karantén időszakát, de emellett minden alkotó produkcióval is készül, így a nézők egyszerre kapnak komoly, művészi és könnyedebb, színes tartalmakat is.

Szín-Ház-Hoz – HOBO

HOBO nemrég ünnepelte 75. születésnapját. Most otthonában készül legújabb projektjeire, és mesél arról, ő hogyan éli napjait az önkéntes karanténban.

Közzétette: Nemzeti Színház – 2020. április 7., kedd

Szabó Magda: Az ajtó előadása a debreceni Csokonai Színháztól

A színház színészei a virtuális térben találkoznak, hogy karban tartsák a szerepeiket. Nagyszombaton a színház közösségi oldalán közzétették a tavaly bemutatott és sikeresen futott Szabó Magda darabot, Az ajtót. Az MTVA Archívum oldalán azonban még pár napig elérhető a darab. A város létrehozott egy DekulT nevű Facebook oldalt a kulturális élet jegyében, ahol a debreceni ifjúsági ház szervezésében, kis hangversenyek, tárlatok érhetők el, valamint a Kodály filharmonikusok is online adják közre legérdekesebb felvételeiket.

Nagy magyar versek estje a Várkert Bazárból április 11-én

Április 11-én este, a költészet napján tartotta volna a Várkert Bazár az aktuális havi ENEMVÉ – Nagy Magyar Versek estjét. Sajnos ez az előadás a veszélyhelyzet okán már nem valósulhatott meg, de hogy a közönség mégis kapjon ízelítőt a programból, amelynek témája az ember, a gyerek, a vicc, a humor, az ármány és a szerelem, a rosszaság no és persze a tavaszi zsongás lett volna. Köszönjük a művészeknek, Fullajtár Andreának, Elek Ferencnek és Kamarás Ivánnak, hogy partnereink voltak ebben, és a költészet napja alkalmából három olyan verset tehetünk közzé, amely az ENEMVÉ estünkön is szórakoztatta volna nézőinket. Április 11-én, szombaton három alkalommal jelentkezünk a #várkertonline programunk keretén belül a versekkel – írja a közlemény.

Versek
Fullajtár Andrea
Szálinger Balázs: Evolúció
Elek Ferenc
Varró Dániel: Email
Kamarás Iván
Tandori Dezső: Riport-túl. Pontvers

Online vizitelnek a bohócdoktorok

A Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány munkatársai ebben az embert próbáló időszakban sem hagyják magukra a kórházban fekvő kis betegeket, akiknek az otthonuktól távol még nehezebb megküzdeniük az izoláció okozta szorongással. Vidám vizitjeiket most egy kicsit másképp folytatják: élő videókapcsolatot tartanak pácienseikkel. Néhány napja interaktív, élő videós kapcsolaton keresztül zajlanak a bohócdoktori vizitek, amelyekbe két bohóc és a kórházban fekvő beteg gyermek kapcsolódik be – írja a lokal.hu.

Karanténból szól a nóta: online platform napi koncertekhez: népzene, cigányzene, jazz

Karanténból szól a nóta elnevezéssel online platform indul a Facebookon, amely péntektől naponta élő produkciókat közvetít a magyar népzenei, cigányzenei és dzsessz színtér szereplőitől. A zenészek és a nézők a járvány miatt otthon ragadtak, a koncertek elmaradnak. A muzsikusok a létfenntartáshoz szükséges bevételeiktől estek el, emellett a közönséggel való közvetlen kapcsolattól, az előadás lényegétől, az együttes alkotás lehetőségétől lettek megfosztva. Ezek a tényezők elengedhetetlenek egy zenész mentális egészségének fenntartásához – mondta a kezdeményezés ötletgazdája, Lombos Pál zenész. Az oldal egyfajta gyűjtőhely, közösségi platform lehet, ahol a művészek és a közönség megismerheti egymást. Emellett arra a helyzetre is igyekszik reflektálni, hogy bár érdeklődés lenne rá, Magyarországon a népzenei, cigányzenei és dzsessz produkciók élő sugárzása minimális. Az indulást követően az oldalon minden este 18 órától lehet élő produkciókat követni, ezeket a zenészek saját otthonukból sugározzák 45 perces blokkokban. A közvetítések április 10-én pénteken indulnak, az első hétvégén a népzenei formációk közül Magyar Bori, a Magyarhang zenekar, a cigányzenei fronton ifj. Sárközy Lajos, illetve Dani János és családja, valamint Seres Vilmos és zenekara tűnik fel, a dzsessz színtérről pedig Lamm Dávid és a Varga-Egri-Jónás Quartet élő bejelentkezését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de koncertet ad a Swing á la Django is. A produkciók kiválasztása folyamatban van, a következő hetekben Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, Oláh Krisztián és Horányi Juli nevével biztosan találkozni lehet az oldalon. A tervek szerint a későbbiekben nemcsak videók láthatók itt, hanem egyéb tartalmak is. Mint írták, a platform szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges, de kevésbé ismert alkotóknak, ezért az ország teljes területéről és a határon túlról is várják azon népzenei, cigányzenei vagy dzsessz műfajban alkotó művész és formáció jelentkezését, aki otthonról zenei produkciót tud közvetíteni. Jelentkezni ezen e-mail címre küldött rövid zenei videóval lehet. A műfaji megkötésen kívül más kritérium nincs, de a beérkezett anyagok válogatáson esnek át.

? Műsor: 2020.04.10-12.

Közzétette: Karanténból szól a nóta – 2020. április 5., vasárnap

 

Az Udvari Kamaraszínház bemutatja: Chatpercesek – új műfaj születik!

A koronavírus járvány következtében kialakult új helyzet új kihívás elé állítja a színházi világot is. Új formák, új megoldások, új műfajok születnek. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház is igyekszik alkalmazkodni az új körülményekhez, ezért különleges ötlettel rukkolunk elő. Chatpercesek néven pár perces dialógusokat veszünk fel színészeinkkel és ezeket közzétesszük az Udvari Kamaraszínház youtube csatornáján, Facebook oldalunkon és honlapunkon, hogy minél több emberhez jusson el üzenetünk – írja a közlemény.

Szórakoztató párbeszéd – új idők, új chatek
Új műfaj születik! A témát a társulat saját előadásai szolgáltatják. Nagysikerű történelmi darabjaink korlátlan lehetőséget biztosítanak az új dramaturgiai megoldáshoz.

Lenin, vérbaj, forradalom
A Chatpercesek sorát a Tizenkilenc című darab egy jellemző részlete nyitja meg. A társulat legújabb történelmi előadása olyan izgalmas témákat boncolgat, mint a háború, a cári család legyilkolása, proletárdiktatúra és forradalom, árulás és cselszövés. Az első bejelentkezésben Lenin életének két fontos női szereplője látható. A néhány perces videóban két érző, ám nagyon eltérő egyéniség bontakozik ki előttünk. A bohó, pajzán és túlfűtött érzelmű szerető és az érett feleség diskurzusa megidézi a közös férfit, és a száz évvel ezelőtti idők sajátos hangulatát.

A színház örök
Szeretnénk meglepni a közönségünket és ezentúl rendszeresen jelentkezünk majd ezzel az új internetes ötlettel. Célunk, hogy Chatperceseink minél több emberhez eljussanak, hiszen továbbra is az a legfontosabb a számunkra, hogy előadásainkkal a jelenünket eredményező múltunkat vigyük színre. Más előadásainkból is szeretnénk majd chat-esíteni az érdekesebb dialógusokat, így a Kié ez az ország?, a Tizenkilnec és a Tizennyolc sem marad ki a sorból – mondta Andrási Attila, az idén Jászai Mari díjjal kitüntetett író-rendező, a társulat művészeti vezetője.

Az első rész itt nézhető:

Tizenkilenc, Nagyezsda Konsztantyinovna – Inessa Armand beszélgetése, részlet

A Chatpercesek sorát Tizenkilenc c. előadásunk egyik fontos jelenete nyitja meg. A társulat legújabb történelmi előadása olyan izgalmas témákat boncolgat, mint a háború, a cári család legyilkolása, proletárdiktatúra és forradalom, árulás és cselszövés. Első bejelentkezésünkben Lenin életének két fontos női szereplője látható. A néhány perces videóban két érző, ám nagyon eltérő egyéniség bontakozik ki előttünk. A bohó, pajzán és túlfűtött érzelmű szerető és az érett feleség diskurzusa megidézi a közös férfit, és a száz évvel ezelőtti idők sajátos hangulatát.

Közzétette: Udvari Kamaraszínház – 2020. április 6., hétfő

 

Áprilisban is streamkoncertekkel és irodalmi estekkel jelentkezik az A38 Hajó

A crossover események élőben követhetők keddenként este 8 órától a klub YouTube-csatornáján. Online közvetítésekkel jelentkezik kedd esténként a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó crossover-sorozata: a rendkívüli helyzetben az A38 Hajó YouTube csatornáján követhetők élőben a zenei-irodalmi estek. A költészet napjára készülve 14-én az Árnyjátékok sorozat József Attila életútja előtt tisztelegnek. Ezt követi április 21-én a kortárs szerzőket bemutató est Szálinger Balázzsal, április 28-án pedig elsőkötetes szerzők és egy feltörekvő zenekar mutatkozik be.

A Beatz x Poe’s költészet napi különkiadásában Babiczky Tibor Junior Prima díjas költő, valamint a spoken word-sorozat szerkesztői, Csider István Zoltán és Pion István ragadnak mikrofont – ezúttal otthonról. Költeményeiket és slam szövegeiket a sorozat rezidensei, az ATMO zenekar, valamint DJ Lee n’gum kísérik. Az új köntösbe öltöztetett produkció az ezen a linken követhető élőben az A38 Hajó YouTube-csatornáján.

Pion, Csider, Babiczky – 2020. április 7. Beatz x Poe’s

Én, József Attila, itt vagyok! A 115 éve született költő életútját mutatja be az Árnyjátékok április 14-én. Szász Júlia és Bárnai Péter színművészek, a Bátrak földje szereplői elevenítik meg József Attila verseit és levélrészleteit. A szövegeket H. Bagó Ilona válogatta és szerkesztette a költő önéletrajzához igazítva. A live streamhez ezen a linken lehet csatlakozni.

Április 21-én Horváth László Imre Szálinger Balázs, József Attila-díjas költőt interjúvolja online – akárcsak egy hónappal korábban Lovasi Andrást. A beszélgetést az ATMO improvizációja színezi.

Márciusi streamek:

Beatz x Poe’s: VonnieWee, Ponza, Beton.Hofi

Árnyjátékok: Szabó Lőrinc

Kortársak zenei kísérettel: Lovasi András

Deck: Jaskó Bálint, Dorchipelago, Harag Anita, Stermeczky Zsolt

A PIM az A38 Hajón programsorozat korábbi eseményei az alábbi playlisteken nézhetők vissza a YouTube-on:

Beatz x Poe’s

Árnyjátékok: Életművek

Kortárs szerzők zenei kísérettel

Deck – Fedélzeten az új arcok

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva