likeBalaton.hu | 2021.10.30. 08:00
Márton-napi programok és finomságok a Balatonnál
Libaételek és újborok a főszereplői a balatoni Márton-napi programoknak. Gyere, mutatjuk a kínálatot. Ráadásul egy ludaskása receptet is hoztunk neked.

Márton-napon az asztalról nem hiányozhat a libazsíros kenyér, a libapecsenye és az újbor sem. A hiedelem szerint nemcsak a libás ételek fogyasztása ajánlott, hanem az újbor ivása is. Úgy tartják, minél több bort iszik ilyenkor valaki, annál egészségesebb lesz. A Balaton környékén nem lesz hiány sem libás ételekben, sem újborokban, mulatságokban.

Márton-napi gasztrohétvégék a Follyban, 2021. november 5-7, és 12-14.

Egy kirándulás után utazzatok az ízek szárnyán is a badacsonyörsi arborétum éttermében. A borkóstolók mellé Szent Márton tiszteletére több fogásos libavacsorával készülnek. Töltött libanyak, ludaskása, libarilette, gyöngyöző libaesszencia, konfitált libacomb és lúdlábtorta is szerepel a kínálatban.

Kattints ide, és olvasd el, hogyan lesz omlósan finom a libamell, ha otthon készíted.

Libamell és cédrus
Fotó: Széll Bálint / Folly Arborétum

Márton-napi őszbúcsúztató Keszthelyen, 2021. november 6.

Kézműves foglalkozások, Márton-napi lámás készítés, lámpás libaterelés, lovaskocsizás, családi feladatlapok, kemencés langaló, sült gesztenye, népi fajátékok és állatsimogató várja a látogatókat Keszthelyen a Georgikon Majormúzeumban.

Szőlőhegyi Piknik Zalakaroson, 2021. november 12-13.

Élőzenés bálok, zenés, táncos mulatságok szórakoztatják az ide látogatókat. A főszerep ezúttal is a Márton-napi libaságoké s persze a finomabbnál-finomabb boroké. S, hogy az este végén ne azon kelljen morfondíroznia, hogy iszik vagy vezet, ingyenes pincejárat gondoskodik arról, hogy az egyes helyszíneken felhőtlenül élvezhessétek az ínycsiklandó borok páratlan zamatát.

Variációk ABORRA és Márton nap Hévízen, 2021. november 12-14.

A rendezvényen Hévíz Város Boráé a főszerep: több szolgáltató is különleges menüsorral készül, érdemes végigkóstolni a Márton-napi kínálatot. Lazíthatsz szaunaszeánszokon, és különleges őszi programok is várnak.

Libadalom Siófokon, 2021. november 12-14.

Ropogós, zamatos libaételek és jó programok várják az érdeklődőket Siófokon, a Fő téren. November 12-14. között került sor Libadalomra, ahol számos kiállító és vendéglátó kínálja legfinomabb ételeit. A gasztroélmények mellett gyermekprogramokkal is találkozhatunk, esténként pedig ingyenes koncertek varázsolnak jókedvet a Víztorony környékére.

Játékokkal várják a kicsiket
Fotó: Krausz Andrea

Márton-napi Dínom-Dánom Csopakon – 2021. november 13.

Gyerek, felnőtt, a család minden tagja találhat kedvére való programot a csopaki Márton-napon. Lesznek szórakoztató, élménydús programok, sportos beszélgetés, irodalmi előadás, s gyerekkoncert, valamint esti zenés parti. Márton-naphoz illően libaételeket is kínálnak.

Márton-nap Gyenesdiáson, 2021. november 13.

A jó hangulatú hagyományőrző programon Márton-napi libapecsenyével és újborral várják a vendégeket a gyenesi piactéren. Lampionos felvonulás, koncert és táncház is szórakoztatja a nézőket. Rossz idő esetén a színpadi műsorok elmaradnak, de a libás ételek elvitelre megvásárolhatók lesznek.

Fotó: Pixabay

Márton-napi vigasság és tökfaragó verseny Badacsonyban, 2021. november 13.

Újbor kóstolóval, libazsíros kenyeres, pogácsás partival köszöntik Szent Márton püspök névnapját Badacsonytomajon. Lesz újbor áldás és boroshordó csapra verés, újbor kóstolás, házi libazsíros kenyér, pogácsa, must, zene-bona és sok meglepetés.

Márton-napi dínomdánom Balatonszárszón, 2021. november 13.

Egy jó libazsíros kenyér, libacomb, gesztenye, vagy tepertős pogácsa, hozzá pedig újbor, vagy forralt bor. A helyi és környékbeli termelők és vendéglátók Márton-napi finomságokkal várják az érdeklődőket Balatonszárszón, a József Attila Emlékházban.
Apropó József Attila: „De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni…”

Fotó: Mihály Szilvia

Ludaskása gerslivel

Hozzávalók:
25 dkg árpagyöngy
25 dkg libazúza
3 gerezd fokhagyma
1 db petrezselyemgyökér
2 db sárgarépa

4 szem egész feketebors
0,3 dl napraforgó étolaj
1 fej vöröshagyma
25 dkg pecsenye libamáj
bors
10 dkg barna csiperkegomba
10 dkg zöldborsó
1 dl száraz fehérbor
1 kis petrezselyemzöld

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:
Az árpagyöngyöt hideg vízbe áztatjuk.
A libazúzát kisebb darabokra vágjuk, majd vízben feltesszük főzni 2 gerezd fokhagymával, a feldarabolt petrezselyemgyökérrel és 1 db sárgarépával. Megsózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot. Közepes lángon kb. 1,5 óráig főzzük, amíg a zúza megpuhul. Közben a főzővizet folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
Amikor megfőtt a zúza, leszűrjük, és a főzővizét a leszűrt árpagyöngyre öntjük, és abban puhára főzzük.
Egy serpenyőben, olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát és a maradék répát, majd hozzáadjuk a feldarabolt pecsenye libamájat és a maradék zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ha a máj kezd kifehéredni, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd puhára pároljuk mindet egy kevés száraz fehérborban.
A megfőtt gerslit összekeverjük a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.

Recept forrása: mindmegette.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva