Turbéki Bernadett | 2021.08.17. 18:45
Matiné és táncház a mese jegyében
Négy napig mesélnek délelőtt, majd este elropják a történethez tartozó táncot. A Babel HoldalaNap családi fesztivál eltér a szokványos nyári családi programoktól.

Nem színház, nem koncert, nem táncház és nem alkotóműhely, hanem mind együttvéve. Ez a Babel családoknak tervezett idei programja, amelyet hiánypótlóként hívtak életre Balatonbogláron, a Babel Campben.

A Babel Campben még egy esős nap is szebben indul
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Csodálatos volt, ahogy reggel kinyitottuk az ablakot és az erdőre láttunk, mintha egy igazi mesében ébredtünk volna – mesélte Sarfi Janka, aki szüleivel érkezett a programra, amelynek helyszínén találtak szállást is.

A Nap, a Hold, a sötétség és a fény egysége határozza meg Gulyás Anna meséit
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A mese, a zene, és a Balaton hármasa így együtt nagyon kellett már a lelki világomnak: gyógyító hatással van rám ez a program – mondta Tóth Ilona, Janka édesanyja. A család az elsők között foglalt helyet a romkocsma parányi nézőterén, mint a HoldalaNap zenekar rajongói. A 2008-ban alakult együttes olyan világzenét játszik, amely a magyar népzenei hagyományok mellett balkáni, perzsa, latin-amerikai és flamenco hangszerekkel és dallamvilággal teremt sajátos hangulatot. Elsősorban tematikus koncertek keretében szeretnének ízelítőt adni más népek zenei világából. Elsősorban a karácsonyi, ünnepi, altató- és gyermekdalokat viszik közelebb a közönséghez.

Balatonbogláron tematikus napokat teremtenek a héten: délelőtt interaktív mesélésbe fognak, majd kézműves foglalkozásba vonják be a gyerekeket. Este a meséhez fűződő nép táncait és dalait tanítják az érdeklődőknek egy koncert keretében.

Bárkiből lehetett egy röpke időre hős, az élményt pedig hazavihette
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A zenekarnak nagyon fontos a teljesség, ahogy a nevünk is mutatja. A Hold és a Nap, ahogy a férfi és a nő, vagy az éjjel és a nappal, ugyanúgy egységet alkotnak – magyarázta az együttes nevét Gulyás Anna, aki kedden a Világszárnya az égitestszabadító című meséjét hozta el a közönségnek. – Tegnap magyar népdalokat, ma saját dalokat hoztunk, holnaptól pedig kitekintünk a világra – mondta a mesélő, aki gyógyító hatást tulajdonít a meséknek, ám tapasztalatai szerint ez az ősi tudás napjainkra kiveszett az emberekből.

Fontos a teljesség, az egység, ezért a közönséget is a színpadra hívták
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Régen fejből meséltek az emberek. Ha egy gyerek lázas volt, úgynevezett „hűsítő” hatású mesével segítették a gyógyulását. Napjainkban ritka, ha otthon mesél a szülő, inkább a képernyőre hagyatkoznak, ám az ott látható történetek gyakran nem megfelelőek a gyermekek aktuális lelkiállapotához – mondta Gulyás Anna, aki szerint a televíziósorozatok a pattanásig feszítik a gyerekek izgalmát, ám egy-egy rész mindig a csúcsponton szakad meg. Így hagyják bizonytalanságban a gyerekeket a következő epizódig, ami nem hat feltétlenül jól rájuk. Pedig a lényeg a feloldódás lenne. Gulyás Anna szerint már az is sokat jelentene, ha a szülő előre elolvasná a mesét, mielőtt a kicsi elé tárja a történetet. A szülői jelenlét is fontos, hogy amikor a sárkány megjelenik, legyen kihez bújni.

Gulyás Anna minden bajt orvosolni tud a meséivel
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Úgy ötven mese szerepel aktívan a repertoárban, a világ legkülönbözőbb tájairól valók. Igyekszem valamennyit adaptálni, hogy a magyar gyerekek is könnyen befogadják a történetet – mondta Gulyás Anna, aki a Sivatagi show című film jelenetét hozta fel példaként: mindent megérthetünk, ha nyitottak vagyunk, és elmutogatják nekünk. Néprajzkutatóként sok nép mesevilágával, szokásaival és ünnepi lelkületével találkozott, amelyeket minden előadáson igyekszik a közönség bevonásával átadni, mert úgy még közelebb hozhatja egymáshoz a történetet és a hallgatóságot, akik hangulatát közben a HoldalaNap együttes muzsikája is emeli.

Bábel elválasztotta a korosztályokat

A vírushelyzet miatt nagyon sok fesztivál rendezése bizonytalanná vált. A Babel Sound-ot azonban idén mégis megrendezték, ám a szokásos, családoknak szóló kísérőprogramokat nem a világzenei fesztivállal egy időben tartották. A héten azokon a szokásos gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Babel Campben, amelyeket sokan hiányoltak már.

Nem maradhatnak el a Babel Sound gyermekprogramjai idén
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Úgy gondoltuk, hogy más a közönsége a Babel Sound koncertjeinek, és a családi programoknak, így idén elválasztottuk a kettőt egymástól, mert a gyermekprogramok önállóan is megállják a helyüket. Széles a repertoár a négy nap alatt, igyekeztünk olyan kulturális eseményt létrehozni, amilyen nincs a Balatonnál. Délelőtt tíztől meséket hallhat a közönség, amelyekben szerepelhetnek is a gyerekek, majd kézműves foglalkozást tartunk nekik. Este fél nyolctól koncerttel várjuk őket, közös daltanulással, és táncházzal – mondta Nagy Géza, a Babel Camp ügyvezetője.

A program csütörtökig tart.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva