Krausz Andrea | 2019.09.04. 20:50
Medúza a Balatonban?
Sokan félnek a medúza csípésétől, ezért nem is merészkednek tengerbe. De nem csak tengeri, hanem édesvízi medúza is létezik. Magyarország állóvizeiben is időről időre felbukkannak ilyen állatok. Néhány nappal ezelőtt is újra felröppent a hír.

A Craspedacusta sowerbyi édesvízi medúza faj, legfeljebb 2-4 centiméteresre nő, lüktető mozgással úszik a vízben, főleg bányatavakban. De vajon élnek-e ilyen medúzák a Balatonban?

A medúzák sok szempontból különleges lények, fehér vagy áttetsző, ernyőforma testüket kocsonyás anyag alkotja. A Craspedacusta sowerbyi rendelkezik apró, mikroszkopikus méretű csalánsejtekkel, amelyben méreganyag van, de ezek csak egysejtű, egészen apró szervezetekre veszélyesek, úgyhogy az ember nyugodtan kézbe foghatja őket, semmi baja nem lesz tőle.

Aprók, 2-4 centisek az édesvízi medúzák (Fotó: MTI/Komka Péter)

Valamikor az 1920-as évek elején Délkelet-Ázsiából kerültek Európába, valószínűleg úgy, hogy akváriumból valamilyen természetes vízbe jutottak vagy az állatok, vagy a petéik. Nemrég csodálatos felvételek láttak napvilágot: Komka Péter a salgótarjáni Középbánya-tóban élő Craspedacusta sowerbyi-ket fotózta le, amelyek a magasabb vízhőmérséklet, valamint a jó vízminőség miatt jelenhettek meg idén a tóban.

A salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egyik példánya (Fotó: MTI/Komka Péter)

De mi a helyzet a Balatonnal?

– A Craspedacusta sowerbyi nem olyan, mint számos tengeri vagy óceáni medúza faj, tehát nincs emberre veszélyes csípése. A Balatonban még nem találkozott vele egyik kutató sem – mondta a likeBalatonnak Dr. Boros Gergely, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.
– Kutatóink tapasztalata szerint a Balatonban még nem fordult elő, a tó áramlási viszonyai annyira kedvezőtlenek lehetnek számára, hogy itt nem tud megjelenni. Elvileg a hőmérsékleti és vízkémiai feltételek adottak lennének a faj számára, de valószínűleg a Balaton sekélysége, és az ezzel párosuló gyakori hullámzása, felkavarodása annyira nyírja ezeket a lágy testű állatokat, hogy nem tudnak megtelepedni. Nincs tehát lehetőségük a tömeges elszaporodásra – emelte ki a tihanyi intézet kutatója.

A sekély Balaton gyakori hullámzása miatt nincsenek medúzák (Fotó: Krausz Andrea)

– A faj felbukkanása egyébként nem újdonság. Minimum 5-6 tóban én magam is láttam Craspedacusta sowerbyi-t, például a Mályi vagy az Omszki tóban. Jellemzően kavicsbánya tavakban vagy holtágakban gyakori lakó, de a Balatonban nem él meg – fűzte hozzá Boros Gergely.

Az édesvízi medúzát egyébként már a korábbi években is lefilmezték, így néznek ki:

Hogy hol találkozhatunk vele, ha már a Balatonban nem láthatjuk ezt a különös élőlényt? Például: a Szigetközi-Duna szakaszon, a Mályi-tóban, az Omszki-tóban, Gyékényesen, Kis-Tokaji tóban, Palatinus-tóban, Dorogi-tóban, Dráván – de gyakorlatilag az ország területén felbukkanhatnak a tiszta vizekben. Akvaristák szerint igazán a 22-28 C-os lágy, vagy közepesen lágy vizet kedvelik, de megélnek kezelt csapvízben is, tehát akváriumban is tarthatóak.

Összeállította: Krausz Andrea

(Nyitókép: Édesvízi medúza/MTI/Komka Péter)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva