likeBalaton.hu | 2020.07.14. 07:25
Még egy kört? - Nézd meg milyen a magasból a Balaton!
Siófok és Fonyód után, ezen a nyáron már Keszthelyen és Balatonlellén, s néhány nap múlva Balatonalmádiban is lehet tenni egy kört óriáskeréken. Csodás onnan a magasból a naplemente, de a panoráma is páratlan.

Keszthely

Már Balatonszentgyörgyről látni lehet a keszthelyi óriáskereket, 50 méter magas, ez most a legnagyobb a Balatonnál. Fotó: Mihály Szilvia

 

A Balaton-parton felállított 50 méter magas, 30 darab, egyenként 6 fős gondolákból álló óriáskerékről lehet megcsodálni Keszthelyt és a Balatont szeptember végéig. A 15 emelt magas építmény a földről nézve is impozáns látvány, már az M7-es autópályáról letérve, a balatonszentgyörgyi körforgalomból is látható. Ez az ország egyik legnagyobb óriáskereke, a téli időszakban a szombathelyi adventi vásárban működött, ikertestvére pedig Siófokon rója a köröket. A Keszthelyi-öböl, a Keszthelyi-hegység, Cserszegtomaj, Keszthely és természetesen a kikötő és a városi strand is látható a kabinokból. A gondolák zártak, teljesen biztonságosak és kényelmesek 6 személy részére.

Fonyód

Ilyen szép a fonyódi kerék amikor késő este kivilágítják. Fotó: Fábos Erika

A fonyódi óriáskerékről, több mint húsz méteres magasságból lehet megnézni az esti Balatont, ráadásul csodás színes, esti kivilágításban. Ezen az óriáskeréken 72 ember utazhat egyszerre, és egész nyáron megcsodálhatjuk innen a panorámát. Ráadásul az egyik legszebb balatoni panorámát, szemben a Badacsonnyal. Érdemes figyelni az időjárást, nagy szél esetén leállítják a kereket.

Balatonlelle

A Lelle Eye-t, Balatonlelle központjában, a mólón találjátok. Fotó: Fábos Erika

 

A másik új kerék a Balatonnál idén, a lellei. Ifj. Dohány Ferenc, a Lelle Eye tulajdonosa azt mondta: a lellei óriáskerék 30 méter magas és régi álmát váltotta valóra a Dohány családnak ez a beruházás. Azt tervezik, hosszú távon Lellén tölti majd a nyarakat, telente pedig Nyíregyházán lehet majd lebegni a felhők között rajta. Most a főszezonban változott a nyitva tartás, amikor kánikula van, 16 órától megy a kerék, de amikor nincs strandidő, már délután kettőtől várják a kerekezőket. Egy romantikus napnyugtát is meg lehet innen nézni, mert este 11-ig nyitva vannak. Nagyon lassan mozog a kerék, felfele és lefele is szépen fokozatosan emelkedik és ereszkedik, így félelemre azoknak sincs oka, akik kis tériszonnyal küzdenek.

Siófok

Siófoki óriáskerék (Fotó: Krausz Andrea)

Siófokon a Nagystrandon várja a pörögni vágyókat az óriáskerék. Sokan nem tudják, hogy ez az első magyar készítésű ilyen szerkezet. Az 50 méter magas, 30 gondolás építmény 180 fő befogadására alkalmas és 2018-ban Siófok várossá válásának 50. évfordulójára építették. Az önkormányzattal való együttműködés révén még jó pár éven keresztül minden szezonban a siófoki strand lesz a kerék otthona. Este különös élményt jelent a kivilágított építményen tenni néhány komótos kört, főként ha közben buli dübörög a Plázson. Csak a nyári szezonban van lehetőségünk felülni rá, augusztus 30-ig minden nap 16 órától 22 óráig óriáskerekezhetünk, a jegy ára 16.00 és 18.00 óra között a strandbelépőt is tartalmazza.

Balatonalmádi

A Debrecen Eye költözik Balatonalmádiba a nyári szezonra, így már a Veszprém megyei várost is meg lehet csodálni óriáskerékről.
A 45 méter magas szerkezetet a Wesselényi strand előtt építik, s a héten már ki is próbálhatják az érdeklődők. A veol.hu cikke szerint a tapasztalatok szerint a hasonló óriáskerekek rengeteg érdeklődőt vonzanak, valamint a közösségi médiás megosztások terén is kedvelt fotótémának számítanak (borítékoljuk, hogy szelfik sokasága fog itt készülni). Ezért is döntöttek úgy Balatonalmádiban, hogy helyet biztosítanak a szerkezetnek, amit nem maga a város, hanem egy vállalkozó üzemeltet.

Épül az óriáskerék – forrás: Balatonalmádi facebook oldala.

Nyitókép: Varga György/MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva