Keszey Ágnes | 2021.11.28. 16:00
Még hóesés sem kell ahhoz, hogy síelhess

16 pályán, összesen közel 8 kilométeren át síelhetnek a télen is mozogni vágyók az eplényi Síaréna Vibe Parkban. Ennek része hazánk leghosszabb – egyben, megállás nélkül – síelhető útvonala, amely egészen pontosan 1927 méter hosszú.

– Közel ötven hóágyú biztosítja azt, hogy jobbára technikai havon tudjanak síelni a hozzánk látogatók. Sokan úgy gondolják, hogy ha leesik a hó, akkor lehet menni síelni. De ez nem így van, hiszen a magyar sípályák jelentős részén a hó technikai hó, azaz úgy gyártják. Így akkor is lehet síelni, amikor az országban még nem havazik. Amikor megérkezik a tartósan hideg idő, azaz a nulla fok alatti hőmérséklet, már lehetséges lesz síelni. Valószínűleg december elejétől már üzemelni fogunk, akkortól hóágyúzzuk a pályáinkat – árulta el dr. Paksi Piroska, a Síaréna Vibe Park ügyvezetője.

Fotó: Síaréna Vibe Park Eplény

A snowboardozókat új attrakcióval várják: az ország legnagyobb airbag-je lesz itt: 11 méter X 15 méter nagyságú “párnába” tudnak ugratni a gyakorlottabbak , mely igazán nagy élmény e sportág szerelmeseinek.

A síaréna területén lévő Nitro Snowparkban freestyle elemekkel, kicsi és nagy ugratókkal a technikásabb sportolók hódolhatnak szenvedélyüknek.

– A profiknak azt tudjuk mondani: itt van több mint hét kilométer hosszú lesíelhető és snowboardozható pályarendszer, mely a legnagyobb ma Magyarországon. Van négy üléses felvonónk, ami teljesen felvisz a hegy tetejére és 16 pályán tudsz síelni.
Egy profi két-három napig fogja magát jól érezni, aztán elvágyik távolabbi tájak hosszabb pályáira.
A rutinosabbnak azt ajánljuk: ha egy vagy két napjuk van síelni és nem tudnak külföldre menni, akkor jöjjenek Eplénybe.
Profi szinten is mindig van még mit csiszolni a technikán. Mi együttműködésben dolgozunk a síklaszterrel, a Magyar Snowboard Szövetséggel és és a Testnevelési Egyetemmel is. Tehát vannak olyan oktatóink, akik a profit is még profibbá tudják tenni, és vannak a pályának olyan részei – a már említett Nitro Snowparkban – melyeken a kicsit technikásabbak is jól tudják magukat érezni – szólt a sok éve síelőkhöz dr. Paksi Piroska.

Fotó: Síaréna Vibe Park Eplény

Ám a teljesen kezdők is találnak is maguknak való lehetőséget, sőt, még azok is, akik még soha nem csatoltak magukra sítalpakat.
– Ha most olvassa valaki ezt a cikket a likeBalatonon, kedvet kap és azt mondja: síelnem kell, annak a legalkalmasabbak a magyar sípályák – köztük Eplény is. A legideálisabb a hazai helyszínek, hogy valaki megtanuljon síelni. Az eplényi pálya ráadásul igazán családi hely. Nem kell úgy kezdeni, hogy még nem tudsz semmit, de beruházol a legmenőbb sífelszerelésekre, akár több százezerért. Ideérkezel hozzánk egyedül, vagy pároddal, családdal, barátokkal, le tudjátok tenni az autót a parkolóink valamelyikébe, és máris sok mindenre lehetőség van. Tudsz oktatást igényelni – akár egyénileg akár csoportosan és lehet felszerelést bérelni. Sőt, mindezt akár még érkezés előtt, online is meg lehet rendelni.
Nem csak a síelésre, hanem a snowboardozásra is érvényes ez.

 

Fotó: Síaréna Vibe Park Eplény

Az is újdonság idéntől, hogy a komplexum készpénzmentes lesz. Csak bankkártyával, vagy a nagyobb fesztiválokról ismert FestiPay-al lehet fizetni. A síarénéba való belépéskor egyébként lehetőség lesz ezt felölteni. Ezek a megoldások- amellett, hogy modern, a mai korhoz igazodó lehetőségek- részben a Covid-protokoll részei.
– A fázósaknak üzennénk, hogy az ő helyük is Eplény lesz – zárta az idei szezon újdonságait bemutató gondolatait dr. Paksi Piroska. Ugyanis a legújabb fejlesztés során közel ezer négyzetméternyi területet fedtek le. Így a december eleji nyitástól a két bejáratnál és a hegytetőn fedett helyek várják a kezdő és gyakorlott síelőket, snowboardozókat.

 

Nyitókép: S

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva