2018.07.09. 00:24
Még mindig sok a lakástűz Magyarországon
Szponzorált tartalom - Karácsony táján biztosan mindenki hallja a televízióban azokat a híreket, amik a lakástüzekről szólnak. Ekkor kaphatunk olyan tanácsokat, melynek köszönhetően biztonságosabban díszíthetjük fel a lakásunkat, illetve a karácsonyfát. Tévhit az, hogy lakástűz csak ebben az időszakban és csak a rossz karácsonyfaégő miatt lehet. A legtöbb otthon az esetek többségében teljesen más okok miatt kapnak lángra. A lakástüzeknek nincs egy időszakuk, amikor gyakori.

Mik okozzák a legtöbb esetben a lakástüzet?

Biztosan már mindegyikünk járt úgy, hogy már az utcán jutott eszébe, hogy vajon lekapcsolta a tűzhelyet? Vajon kihúzta a konnektorból a vasalót? Ilyenkor jobb visszafordulni és inkább ellenőrizni a dolgok, mielőtt arra érnénk haza, hogy tűzoltók veszik körül az otthonunkat. Egy évben átlagosan 6500 lakástűzhöz riasztják az tűzoltókat, ezek közül pedig éves szinten körülbelül 70 ember veszti életét. Sokan egyszerűen gondatlanság miatt kerülnek ilyen helyzetbe, pedig ma már rengeteg helyen tudunk tűzjelző készülékeket vásárolni, melynek köszönhetően kicsit nagyobb biztonságba érezhetjük magunkat.

Egy ilyen készüléket már 2000-3000 forintért is meg tudunk vásárolni, nem érdemes sajnálni rá ezt az összeget! A tűzoltók szerint legtöbbször a lakástüzeket mécsesek, gyertyák okozzák, illetve ha sütés, főzés közben vagyunk gondatlanok. A lakástüzek második leggyakoribb oka az elektromos eszközök miatt van. Meghibásodott telefontöltő, hajszárító, vízforraló, vagy vasaló. Ezek mind nagyon nagy bajt tudnak okozni, percek alatt! Ezért nagyon fontos, hogy ha nem használjuk már az elektromos eszközöket, akkor mindig húzzuk ki a konnektorból. A lakástüzek harmadik leggyakoribb oka pedig a főző és melegítő berendezések, illetve a fűtőeszközök.

Percek alatt megvan a baj és odavész minden. Vagy mégsem?

Az, aki sajnos már átélt hasonlót, az tudja, milyen érzés, mikor gyanútlanul hazaérünk otthonunkba és meglátjuk a hatalmas tűzoltóautókat, melyek próbálnak valamit megmenteni a szénné égett lakásunkból. Az a látvány, ami olyankor az embert fogadja, hatalmas sokkot okoz, főleg ha minden megtakarított, félretett pénzünk a lakásban volt tartva. Mi lesz ezután? Teszik fel olyan sokan a kérdést magukba, hiszen mindenük elveszett. Ezért érdemes nagyobb értékeinket, félretett pénzünket tűzálló széfbe tartani, hogy ilyen esetben ne vesszen el mindenünk. A több méretben kapható tűzálló széfek kimagasló tűz és vízbiztonsági védelmet nyújtanak ékszerek, dokumentumok, merevlemezek, pénz és más egyéb értékek tárolására.

Nem csak többféle méretek között tudunk válogatni, hiszen több különböző funkcióval és tároló rekesszel elállott széfek is vannak már a piacon. A legtöbb tűzálló széf dupla falú acél test és ajtóból áll, a speciális hőszigetelő töltet pedig képes teljesen megvédeni értékeinket. A világító beviteli eszköz, a belső megvilágítás, a több pozíciós tábla és az ajtóba beépített tároló rekesz pedig csak még jobban megkönnyíti a dolgunkat. A legtöbb tűzálló széfre a gyártó tűz esetén életre szóló cseregaranciát ad. A kulcsos, vagy elektronikus számkombinációs zárszerkezet pedig biztosan megvédi értékeinket betörés esetén is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva