Krausz Andrea | 2020.11.14. 14:00
Megengedett az egyéni hajózás és a horgászat, de nem ajánlják
A késő őszi, tél eleji hajós és horgászszezonban veszélyek leselkednek a Balatonon tartózkodókra. Nem árt felkészültnek, óvatosnak lenni, főként, hogy már a viharjelző berendezések sem figyelmeztetnek a szélsőséges időjárásra.

„A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 C-fok körüli, és alatti vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a víziközlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat” – figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

„Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózást, vagy csónakos horgászatot annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik” – emelik ki a rendőrök.

 

A ködös Balatonra kihajózni különösen veszélyes
Fotó: Légi Fotó és Videó

 

Ha mégis útnak indulunk, akkor a következőre figyeljünk:

  • Kiemelten fontos vízreszállás előtt megnézni az időjárás-előrejelzést, ami a www.met.hu oldalon, vagy a METEORA mobil applikációján is olvasható.
  • Fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága és vigyünk magunkkal saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar), ami ködben nagy segítségünkre lehet.
  • A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi, amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívás közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág központjába érkezik.
  • A BalatonHelp-alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívóállomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja, segítve a felkutatást és a mentést.
  • Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök megléte, feltöltöttsége, vízmentességének biztosítása, a vízmentes tokok alkalmazása.
  • Mivel az őszi, téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre érkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a víziközlekedők számára.
  • A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek.
  • Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot – a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt – annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik.

A csónakos horgásztaról a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője korábban nyilatkozott a likeBalaton.hu-nak, itt olvasható!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva