likeBalaton.hu | 2022.01.24. 15:45
Megérkezett Vörsre Kele, Magyarország első gólyája
Visszatért Balaton közeli fészkébe Kele, aki a jó időt ugyan még nem hozta meg, de a tavasz hírnökeként már birtokba vette a családi lakhelyét.

Január 24-én hajnalban megérkezett Kele, az ország első gólyája, Vörs településére.
A Somogy megyei községben a lakosok örömmel fogadták a hírt, ugyanis Kele továbbviszi a hagyományt, hiszen előtte 2011-ig Charlie gólya 14 évig köszöntötte elsőként a tavaszt, ezzel a falu jelképévé vált.
A Tüskevár ABC mellett található fészekbe 2020-tól Kele érkezik, Charlie egyik fiókája a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket.

Forrás: Vörs, hivatalos sajtófotó

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el. Ugyanis Fekete István vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember, közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Abba a híres templomba, amely helyet ad Európa legnagyobb beltéri, templomban található betlehemének.

Forrás: Vörs, hivatalos sajtófotó

– Nagy nap a mai számunkra. Elsőként tért vissza hozzánk Kele, Magyarország első gólyája. A gólya jelképe sokat jelent számunkra. A tavalyi évben készítettünk el egy 7-részes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az ide látogató emberek meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni a madár, meglepődtünk mi is, milyen korán jött. De gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Örülünk, hogy számára is azt jelenti Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere.

Forrás: Vörs, hivatalos sajtófotó

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak Magyarország első gólyájával büszkélkedhet: Európa legnagyobb beltéri betleheme is a legutóbbi karácsonyi ünnepek idején is több tízezer látogatót vonzott a településre. A tavalyi évben átadták Gulyás József emlékművét is. A vörsi kócsagőr volt Magyarország első nemzetvédelmi őre, aki megmentette a Kis-Balaton kócsagállományát.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva