Fábos Erika | 2020.07.25. 12:38
Megható! Szobrot avattak Csukás Istvánnak Balatonszárszón
Balatonszárszó újabb módon örökíti meg emlékei között, hogy Csukás István élt és alkotott náluk. A Kossuth díjas író tiszteletére, aki amúgy a falu díszpolgára is, ma szobrot avattak.

Azt, hogy Csukás István vajon szerette-e az esőt nem tudjuk, de azt, hogy Balatonszárszó szerette őt, arra az is jó bizonyíték, hogy még a szünet nélkül szakadó esőben is rengeteg ember gyűlt össze a tiszteletére rendezett emléknapon.

Megszámlálhatatlanul sok fotó készült Csukás Istvánról Balatonszárszón az idők során. Egy része most tablóra került, amit szívesen böngésztek az ünneplők. (Fotó: Fábos Erika)

Sokan felelevenítették, hogy amikor Szárszón töltötte az idejét, minden délelőttje azzal telt, hogy bevásárolt: piacra ment és útbaeső boltokba is betért. Na, nem az tartott egész délelőtt, hogy azt a néhány élelmiszert megvásárolta, ebben a napi rutinban az volt a fontos számára, hogy ráérősen eldiskurálhasson útközben azokkal a helyi és itt nyaraló emberekkel, akikkel találkozott. Számtalan kedves történet és rengeteg szelfi született ezeken a délelőtti körutakon. Sok kisgyerekes család régóta éppen azért jön Balatonszárszóra nyaralni, mert itt, ahogy a faluban mindenki hívta, Pista bácsi mesefigurái valóban megelevenednek. Délutánonként a nevét viselő Csukás színház színpadán, vagy a strandon, az embernagyságú Süsü, Ho-ho-ho horgász, Gombóc Artúr és Mirr-murr a kandúr figurák formájában. Balatonszárszó ugyanis már életében nem csak a ragaszkodását és szeretetét, de ezekkel a gesztusokkal a tiszteletét is kifejezte a Kossuth-díjas író-költő iránt.

A legkedvesebb közönség az esőben is türelmesen várakozott, amíg Süsü a sárkány megérkezett. (Fotó: Fábos Erika)

Most az íróról készült szobor avatása előtt, Krucsainé Herter Anikó, kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár „életszerelmes” emberként emlékezett a meseíróra, aki amúgy kiváló költő is volt. Felelevenítette, hogy kivételes népszerűségét, ami irodalmi celebbé tette, úgy tudta elérni, hogy nem kapaszkodott divatokba. Mindössze annyi volt a titka, hogy a szeretetét száz és száz féle módon megosztotta a közönségével. Egyszerű nagyszerűségével és munkáival minden korosztályban szinte észrevétlenül megszerettette magát, és az által adott szeretetet ezerféle formában vissza is kapta. Csukás István műveivel méltó módon szolgálta a hazáját. Szerinte nagyon fontos, hogy akik a városban járnak, emlékezzenek az író hátrahagyott életművére amit ez előtt a szobor előtt is meg tudnak tenni.

Megyeri János és alkotása Balatonszárszón. (Fotó: Fábos Erika)

A szobor kedvesen adja vissza Csukás István jellegzetes vonásait, bajuszát, teljesen élethű emléket állít róla abban a faluban, amit a varázslatos történetek mesélője úgy szeretett és második – nyári – otthonának tartott. Az alkotás, Megyeri János szobrászművész munkája.

Sokszor annyian lettek volna kíváncsiak az előadásra, mint amennyien befértek, de lesz még a nyáron sok mese a szárszói Csukás színházban. (Fotó: Fábos Erika)

Az emléknapon nemcsak az író, de legnépszerűbb mesehőse, Süsü, a sárkány is a középpontba került, a Roxinház adta elő a Süsü kalandjai zenés mesejátékot. Az ingyenes előadásra néhány nap alatt telt be az összes hely és még legalább annyian jöttek volna, mint amennyien befértek a nézőtérre.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva