Fábos Erika | 2020.07.25. 12:38
Megható! Szobrot avattak Csukás Istvánnak Balatonszárszón
Balatonszárszó újabb módon örökíti meg emlékei között, hogy Csukás István élt és alkotott náluk. A Kossuth díjas író tiszteletére, aki amúgy a falu díszpolgára is, ma szobrot avattak.

Azt, hogy Csukás István vajon szerette-e az esőt nem tudjuk, de azt, hogy Balatonszárszó szerette őt, arra az is jó bizonyíték, hogy még a szünet nélkül szakadó esőben is rengeteg ember gyűlt össze a tiszteletére rendezett emléknapon.

Megszámlálhatatlanul sok fotó készült Csukás Istvánról Balatonszárszón az idők során. Egy része most tablóra került, amit szívesen böngésztek az ünneplők.

Sokan felelevenítették, hogy amikor Szárszón töltötte az idejét, minden délelőttje azzal telt, hogy bevásárolt: piacra ment és útbaeső boltokba is betért. Na, nem az tartott egész délelőtt, hogy azt a néhány élelmiszert megvásárolta, ebben a napi rutinban az volt a fontos számára, hogy ráérősen eldiskurálhasson útközben azokkal a helyi és itt nyaraló emberekkel, akikkel találkozott. Számtalan kedves történet és rengeteg szelfi született ezeken a délelőtti körutakon. Sok kisgyerekes család régóta éppen azért jön Balatonszárszóra nyaralni, mert itt, ahogy a faluban mindenki hívta, Pista bácsi mesefigurái valóban megelevenednek. Délutánonként a nevét viselő Csukás színház színpadán, vagy a strandon, az embernagyságú Süsü, Ho-ho-ho horgász, Gombóc Artúr és Mirr-murr a kandúr figurák formájában. Balatonszárszó ugyanis már életében nem csak a ragaszkodását és szeretetét, de ezekkel a gesztusokkal a tiszteletét is kifejezte a Kossuth-díjas író-költő iránt.

A legkedvesebb közönség az esőben is türelmesen várakozott, amíg Süsü a sárkány megérkezett.

Most az íróról készült szobor avatása előtt, Krucsainé Herter Anikó, kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár “életszerelmes” emberként emlékezett a meseíróra, aki amúgy kiváló költő is volt. Felelevenítette, hogy kivételes népszerűségét, ami irodalmi celebbé tette, úgy tudta elérni, hogy nem kapaszkodott divatokba. Mindössze annyi volt a titka, hogy a szeretetét száz és száz féle módon megosztotta a közönségével. Egyszerű nagyszerűségével és munkáival minden korosztályban szinte észrevétlenül megszerettette magát, és az által adott szeretetet ezerféle formában vissza is kapta. Csukás István műveivel méltó módon szolgálta a hazáját. Szerinte nagyon fontos, hogy akik a városban járnak, emlékezzenek az író hátrahagyott életművére amit ez előtt a szobor előtt is meg tudnak tenni.

Megyeri János és alkotása Balatonszárszón.

A szobor kedvesen adja vissza Csukás István jellegzetes vonásait, bajuszát, teljesen élethű emléket állít róla abban a faluban, amit a varázslatos történetek mesélője úgy szeretett és második – nyári – otthonának tartott. Az alkotás, Megyeri János szobrászművész munkája.

Sokszor annyian lettek volna kíváncsiak az előadásra, mint amennyien befértek, de lesz még a nyáron sok mese a szárszói Csukás színházban.

Az emléknapon nemcsak az író, de legnépszerűbb mesehőse, Süsü, a sárkány is a középpontba került, a Roxinház adta elő a Süsü kalandjai zenés mesejátékot. Az ingyenes előadásra néhány nap alatt telt be az összes hely és még legalább annyian jöttek volna, mint amennyien befértek a nézőtérre.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva