Siófok
Nagyon jó a Tömörkény István utca végén lévő szabadstrandon működő Beló Beach Restaurant lángosa. A virslis, göngyölt verzió például a gyerekek kedvence, a nyári melegben ebédnek is megfelel.
Zamárdi
Sokan állnak sorba a zamárdi Sarok büfé lángosáért. Omlós, lágy tésztája frissen, szinte forrón a legélvezetesebb.
Balatonfenyves-Imremajor
Nagyon finom lángosok csalogatnak a balatonfenyvesi Nagystrandon és a Csalogány strandon is, ám a környék legjobb lángosát mégiscsak a Nagyberek zöld kapujában, Imremajorban találtuk meg. Ott tavaly még egy jócskán a nyolcvanas éveiben lévő lelkes asszony sütötte a szuperlángost. Idén már csak „ellenőrizni” engedik neki a minőséget, mondván, pihenjen. A Hunyady Udvar lángosa ugyanis Zsófi néni receptje alapján készül. Erre a lángosra egyszerűen csak azt lehet mondani: van benne anyag!
Balatonmáriafürdő
A Kikötő melletti strandon találod a Lángos World-öt, ami több, mint egy egyszerű lángosda. A hagyományos változatok mellett megtalálhatóak az igazán izgalmas fogások. A kedvencünk a Skandináv. Kevesen tudják, de a messzi Skandináviában, kiváltképp Svédországban, közel akkora népszerűségnek örvend a lángos, mint kis hazánkban. Így a feltétek között feltétlenül szerepel kapros tejföl, füstölt lazac, lilahagyma és kaviár.
Keszthely
Z lángosdája az óriáskerék mellett egész évben nyitva van, így aki télen enne egy hamisítatlan balatoni strandételt, akkor sem fog csalódni. A kínálatukban van sós, édes és töltött lángos is.
Sokan kérik a lilahagymás és az Erős Pistás feltétet, a hely specialitása a Z’izmos, azaz a sonka, sajt, s ismét sonka rétegzettségű töltött lángos, ez simán beillik egy ebédnek vagy egy vacsorának, akkor is, ha nagyétkű vagy. Ha pedig már unod a lángost, kürtöskalácsot is kérhetsz.
Balatongyörök
A strandon a Party Csókában családi recept alapján készül a lángos. A hagyományos sajtos-tejfölös mellett kedvencünk a Vízi muty-muty, ami sajt, tejföl, lilahagyma és sonka feltéttel érkezik, és akár egy komplett magyaros tálat is kaphatsz, csak nem fatányéron, hanem lángoson kínálják a kolbászt és a csípős paprikát.
Balatonederics
A 71-es és 84-es fűutak találkozásánál a bringakörút melletti Delta büfé nem csak a kerékpárosok kedvenc pihenőhelye, autóval is lekanyarodhatunk a kis épülethez, hogy megkóstoljuk a környék egyik legfinomabb lángosát, a vasútállomástól is pár perc alatt visszagyalogolhatsz.
A titkuk a tésztában van, és a rutin is megvan a bevált recept mellé, mára nagyjából 25 ezer lángos került ki a kezeik közül. A fokhagymás sajtos-tejfölös abszolút kedvencünk, kóstold meg te is. Ha bicajjal jöttél, akkor a következő néhány kilométeren nehezebben tekersz, de megéri a teli has élménye.
Balatonakali
Talán a legtöbb különleges lángost Balatonakaliban, a Pántlika Vendéglőben készítenek. A kínálatban a klasszikus -natúr, fokhagymás, sajtos, tejfölös, sajtos-tejfölös – vagy ez utóbbi lilahagymás verzióban – mellett ketchuposat, s az édesszájúaknak porcukrosat, valamint lekvárosat is kínálnak. A tésztát számtalan általunk kért verzióban is elkészítik nekünk: sok más mellett kérhetünk rá például kukoricát, gombát, paprikát, tojást, vagy bacont is. S még mindig nem ért véget a választási lehetőségek sora, hiszen töltött lángosok is szerepelnek az étlapon: például virslis, baconos vagy kolbászos-hagymás, gyrosos. Én itt át is léptem át a saját határaimat és kóstoltam meg a számomra sokáig elképzelhetetlennek tűnő variációt, az édes lángost. Egy almás-fahéjas töltöttet választottam ugyanis, s bármilyen furcsának tűnt számomra ez a verzió, igencsak ízletesnek bizonyult.
Tihany
A tihanyi Móló büfét nem csak azért ajánljuk, mert tényleg finom a lángosuk, hanem azért is, mert pár méterre a Balatontól áll, így ha sikerül olyan ülőhelyet találtunk, hogy szemben van a tó, gyönyörködhetünk a látványban is. A hagyományos tészták mellett különlegességek is vannak: itt például egy sonkás-sajtos-tejfölös verziót is kóstoltunk.
Balatonfüred
Nem hagyhatjuk ki a sorból a mentes lángos lelőhelyeket sem, az északi parton egyet találtunk, ahol tényleg finom glutén- és laktózmentes lángos kapható. A füredi Tigris Bisztróban rizs-, lencse- és teljes kiőrlésű lisztek keverékéből sütik a lángostésztát, amely így tömöttebb, mégis puha és ízletes. Laktózmentes tejjel készül, feltétnek pedig kérhetünk laktózmentes tejfölt és sajtot is. Aki igazi lángos ízre vágyik, de a hagyományosat nem eheti, annak mindenképpen ajánljuk, de vigyázat: a lángos kicsi, ám nagyon laktató.
Csopak
A környék egyik legfinomabb lángosát pedig a csopaki strand soron lévő Hell Büfében ettük, ahol – a hogy a szlogen is mutatja – pokolian jó falatokat kóstolhatunk. A névből adódóan kérhetünk csípős feltétet is a lángosra, de a hagyományos ízekben itt valóban tobzódhatunk.
Nyitókép: Mészáros Annarózsa