Krausz Andrea | 2021.06.28. 22:30
Megmutatjuk, meddig melegszik a Balaton az újabb hőhullámban
Újabb hőhullám érkezik, napról napra fokozódik a hőség. A perzselő melegben visszatér a 37 fokos hőmérséklet, így elsősorban a vízpartokon, például a Balatonnál remélhetünk némi felfrissülést. De vajon meddig melegszik a tó? Elérheti a vízhőmérsékleti rekordját?

Már hétfőn is 32-33 fok körül alakul a hőmérséklet a Balaton környékén, de kedden és szerdán újabb hőhullám várható. A Balaton vize Siófoknál 26 fokos, ami még messze van az eddig lejegyzett tórekordtól.

A csúcs 31 fok, ezt kétszer, 2003. június 11-én és 2006. július 28-án jegyezték fel.

A tó vízhőmérsékletét Siófoknál, az OMSZ Viharjelző Obszervatóriumánál mérik, a parttól 40 méterre lévő bójánál, a vízszint alatt egy méter mélyen.

Az újabb hőhullámot a Balatonnál könnyebb átvészelni
Fotó: Krausz Andrea

– A hőmérséklet szerdáig fokozatosan nő, de csütörtökön már enyhébb idő lesz – mondta Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője. – Magas lesz a Balaton vizének hőmérséklete, a 27 fokot könnyen eléri, és meg is haladja, de rekordnak kisebb az esélye, mert a hőhullám nem tart nagyon sokáig. Úgy látjuk, hogy szerda délutántól felerősödő északi széllel lehűlés kezdődik, de olyan nagy viharra nem számítunk, mint június 25-én. Bár nincs kizárva, hogy elér bennünket egy-két zivatar – emelte ki Horváth Ákos.

A Balaton vize is nagyon meleg
Fotó: Krausz Andrea

Tarolt a vihar a Balatonnál is

Június 25-én a Balaton környékét is elérte a pusztító vihar. A Siófokhoz közeli Ságvár községben fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le és több ház teteje is megsérült az érkező hidegfront miatt. A legerősebb széllökések a Balaton nyugati felében alakultak ki.

Balatonmáriafürdőn az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere 113 km/h-s széllökést mért,

míg Fonyódon 104 km/h-s, a Keszthelyi-öbölben 100 km/h-s szél söpört végig.

Ságváron így nézett ki a vihar!

Ilyen volt nálunk a vihar!

Posted by Attila Szabó on Friday, June 25, 2021

Károkat jelentettek Balatonszárszóról és Keszthelyről is. A tűzoltók egész hétvégén folyamatosan dolgoztak.

– Több szupercella is kialakult június 25-én a Balaton környékén, de ilyen szörnyűség csütörtökön már nem várható, csupán erős északi szél – tette hozzá a siófoki obszervatórium vezetője.
Az erős széllel járó hullámzás is átkeverheti a vizet, ez önmagában többfokos vízhőmérséklet-csökkenést jelenthet a Balaton esetében.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva