Krausz Andrea | 2019.04.17. 16:00
Megőrülsz! 24,85 kg-os tőpontyot fogtak az IBCC-n
Szlovák versenyzők fogták ki Balatonmáriafürdőn az ötödik IBCC (International Balaton Carp Cup) idei legnagyobb halát. A szombatig tartó, 140 órás balatoni bojlis verseny jelenleg a világ legnagyobb pontyfogó bajnoksága.

Ez az IBCC ötéves történetének második legnagyobb hala, derült ki április 17-én reggel. A büszke szlovák Jet Fish SK csapata a balatonmáriafürdői központi strandon akadt az óriásra. A verseny percről percre változik, szerda reggel ez az egység a 14-dik helyen állt a 250 csapatot felvonultató nemzetközi tabellán.

Itt megnézheted videón a gyönyörű halat:

Balatonmáriafürdő – 24,85 kg

Közzétette: IBCC – 2019. április 17., szerda

A verseny történetének hivatalos rekordját 2017-ben a cseh Black Bass Star Baits állította fel. 26.05 kg-os haluk az eddigi legnagyobb, de kérdés, hogy vajon idén sikerül-e megdönteni a két évvel ezelőtti csúcsot?

Svédországtól Szerbiáig, Franciaországtól Szlovákiáig összesen 27 nemzet legprofibb pontyfogó versenyzői mérik össze tudásukat körben a Balatonon. 250 csapat mintegy ezer horgásza próbálja becserkészni a magyar tenger messzeföldön híres hatalmas pontyait.

Balatonalmáditól nyugat felé indulva, Keszthely érintésével, a déli-parton egészen Balatonakarattyáig több, mint 30 település részvételével mintegy 60 helyszínen találhatóak a horgászhelyek, melyeket sorsolás útján jelöltek ki a háromfős csapatok részére.

A csapatok sátrakban laknak a verseny ideje alatt (Fotó: facebook/IBCC)

A mesés fődíjakkal (az első helyezett csapat 30 ezer eurót nyer) kecsegtető versenyben többféle kategóriában is el lehet érni helyezéseket, a csapatverseny lényege, hogy 140 óra után melyik egység neve mellé kerül a legnagyobb szám, azaz kinek sikerült horogra akasztani a legtöbb, öt kilogramm fölötti pontyot.

Aki nem ismeri a szabályokat, annak nagyon fontos információ, hogy nagy körültekintéssel veszik ki a vízből a versenyzők a pikkelyeseket. Puha, kíméletes pontymatracon tartják addig, amíg a versenybírák a helyszínre nem érkeznek, és le nem mérik a halat, aztán egy fénykép elkészítése után szépen visszaengedik őket a Balatonba.

A verseny érdekessége, hogy benevezett egy tisztán hölgyekből álló egység is. Mivel 140 órán keresztül, éjjel-nappal lehet, sőt érdemes horgászni, ezért a csapatok profi sátrakban alszanak (ha alszanak) közvetlenül a Balaton-parton. Maguk gondoskadnak az ellátásukról, ha ráérnek főznek, a tisztálkodás sem mindig egyszerű. A nők számára tehát nem éppen ideális, nomád körülmények persze nem fontosak az igazi sportemberek számára, mondhatni, hogy hozzá vannak szokva.

A nők alkotta trió Szlovákiából érkezett, nevük Potvory, vagyis Bestiák. A csapat számára a szigligeti partszakaszt sorsolták ki.

Kizárólag hölgyekből áll a szlovák-cseh Potvory csapat (Fotó: facebook/IBCC)

– Azért jelentkeztünk a versenyre, mert szeretnénk bebizonyítani, hogy mi, lányok is szeretünk horgászni. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk ezen a rendezvényen, nagyon tiszteljük ezt a nagy vizet és igyekszünk a legjobb eredményt elérni – mondta a Fishing and Huntingnak a pozsonyi Andrea Dobrovotá. – Három éve horgászunk együtt a csajokkal, jó pár versenyen részt vettünk, egyet már sikerült is megnyernünk. A taktikánkat nem áruljuk el, de igyekszünk a legnagyobb halat megfogni – mondta a horgász hölgyek vezetője.

Kicsit elnyomta az álom a Balaton-parton a szlovák női csapat cuki tagját (Fotó: facebook/Potvory CZ/SK)

Lassan elérjük a 8 tonnás összfogást, és a 250 csapatból már 180 egység rendelkezik értékelhető fogással – mondta a LikeBalatonnak Csörgő Tamás, a verseny főszervezője, aki 22 éve szakértője a bojlis horgászatnak. – Nagyjából sejtettük, hogy a tavalyi 51 tonnás összfogást nem tudjuk idén túlszárnyalni. A rendezvényt a húsvét miatt előrehoztuk egy héttel, és a kezdés előtt érkezett egy hidegfront, ami 9 fokra hűtötte le a Balaton vizét. Ez a halak kapókedvét is befolyásolja és a tavalyi mennyiség töredékét fogják most a versenyzők, a halak nem táplálkoznak olyan aktívan ilyenkor, mint a tavalyi 20 fokos vízben. A végére 20-25 tonnás összfogást várunk – emelte ki a főszervező.

Az IBCC szombaton reggel 8 órakor ér véget, a verseny mindig tartogat meglepetéseket, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni minden este 20 órától a Fishing and Hunting Channelt, melyben ismertetik a verseny aktuális állását, összefoglalót láthatnak a nézők a napi eseményekről, és élőben kapcsolják a legizgalmasabb helyszíneket.

A verseny percről percre változik a kifogott halak súlyától függően, a szerdai tabella így néz ki:

  1. Dan Draguloiu Team Nationality – Románia (Ábrahámhegy, Strandfürdő)
  2. The One Team – Románia (Fonyód, Vízisport telep – Kutyás telep)
  3. Jet Fish M+M Nationality – Csehország (Fonyód, Bélatelepi Strand)

Érdekelnek a szabályok? Itt egy kis összefoglaló:

IBCC-n minden 5 kilogrammnál nagyobb ponty számít bele az értékelésbe. A verseny 10 darab, közel egyenlő számú csapatokból alkotott szektorban zajlik. Horgászni csapatonkánt 4 bottal lehet, engedélyezett a csónak és a halradar használata is. A versenyzőknek szigorú szabályrendszert kell betartani, fő szempont a halak és természetesen az emberi élet védelme. Az alapvető halvédelmi eszközök használata kötelező, csakúgy mint a csónakban a mentőmellényé. Az egyik fő szabály, hogy a csónakokkal a versenyzők az északi parton 350, a déli parton 450 méteres távolságon húzhatják be végszerelékeiket, valamint az, hogy másodfokú viharjelzés esetén tilos a vízen tartózkodni. A szabályok megsértése esetenként sárga lapos figyelmeztetéssel, azaz a versenytől való 8 órás eltiltással, vagy piros lap esetén azonnali kizárással sújtható. Az a csapat nyer, amelyik a versenyidő alatt a legnagyobb tömegben fog 5 kilogrammnál nagyobb méretű pontyokat, emellett külön díjazzák a szektorok első 3 helyezettjét, a verseny legnagyobb pontyának kifogóját, és azokat a csapatokat is, akik az általuk kifogott 5 legnagyobb hal versenyében az élen végeznek.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva