2019.09.02. 10:00
Megszűnhetnek a dugók a Balaton és Budapest között
Komoly fejlesztés eredménye lehet a nyári szezonban annyira zsúfolt autóközlekedés változása.

Áprilisban jelentették be a veszprémi körgyűrű fejlesztését. A magyarepitok.hu portál a napokban azt írta, hogy az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent információk szerint már keresik a kivitelezőt a város elkerülő útjának fejlesztéséhez.

A 8-as út fejlesztésének egyik legfontosabb hozadéka lehet, hogy elkészülte után megszűnnének a rendszeres dugók a Balaton és a főváros között gyakran használt útvonal kulcsfontosságú részén. A körgyűrűt rendszeresen használók tudhatják, hogy még idegenforgalmi szezon sem kell hozzá, hogy a balatonfüredi csomópontnál hosszú kocsisor kígyózzon. A nyári időszakban, főként péntek és vasárnap délutánonként az almádi és füredi csomópont közötti szakaszon rendszeresek a torlódások: pénteken a 73-as út felé, míg a hét utolsó napján az ellenkező irányba.

A kiírás alapján a kivitelezőnek a litéri leágazás és a balatonfüredi csomópont közötti utat kell felújítania: hidak kiépítésével és négysávosítással megszüntetik a közlekedési lámpákat 7,5 kilométer hosszú szakaszon. A beruházás részeként a 8-as főút általános fejlesztését is elvégzik, valamint külön szintű csomópont épül a Budapesti útnál, az Almádi útnál és a Füredi útnál, valamint hat szintbeli csomópont készül. Emellett fejlesztik a 73-as és a 7217-es utat, valamint a Dornyai Béla utca és a Tirat Carmel utca egyes szakaszait is.

A beruházás részeként kereszt- és bekötőutakat is építenek, és zajvédő falakat alakítanak ki, valamint számos közműkiváltás is történik. A munkálatok elvégzésére 34 hónapja lesz a nyertes vállalatnak, ismertette a magyarepitok.hu. A fejlesztés két ütemben készülhet el: 2021 végéig a litéri elágazótól a balatonalmádi csomópont előtti pontig újul meg a 8-as út, a második ütemben készül el az almádi és füredi külön szintű csomópont.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva