Világgazdaság | 2022.03.04. 16:00
Megtöbbszöröződött a balatoni építési engedélyek száma
Országosan harmadával, a Balatonnál két és félszeresére nőtt az építési engedélyek száma tavaly.

A KSH legfrissebb adatai alapján tavaly országosan 19.898 lakás kapott használatbavételi engedélyt és 29.941 építési engedélyt adtak ki, illetve egyszerű bejelentést regisztráltak a hatóságok. Abból, hogy bár közel harmadával kevesebb újlakást vettek használatba, az új engedélyek száma viszont 33 százalékkal növekedett 2020-hoz képest, a lakásépítések felpörgését prognosztizálhatjuk – közölte Az OTP Ingatlanpont.

A társaság szakértője az építési piac várható alakulását vizsgálva emlékeztetett, hogy bár 2021-ben várakozásokon felül teljesített a hazai lakáspiac, az átadott lakások száma országosan 29 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. Ez azonban természetes jelenség, a megnövekedett keresletet késleltetve követi a kínálat bővülése. Az, hogy a használatba vett lakások számának 2016 óta tartó növekedése tavaly megtört, még azt tükrözi, hogy 2020-ban – jellemzően a koronavírus és az ismét 27 százalékra emelt áfa miatt – kevesebb újépítésű lakásra volt kereslet, így 2021-ben kevesebb építés fejeződött be.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

– Ha a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések számát vizsgáljuk, szembetűnő, hogy 2021-ben egyedül a fővárosban regisztráltak csökkenést, míg a többi településtípuson egyértelmű növekedés figyelhető meg. A jelenség hátterében feltételezhetően az a piaci sajátosság áll, hogy hosszabb procedúra engedélyeztetni azokat az akár sokszáz lakásos projekteket, amelyek a budapesti kínálatban hangsúlyosak, míg vidéken inkább a kisebb társasházak és családi házak jellemzik a kínálatot. Továbbá az is elképzelhető, hogy a nagy fővárosi ingatlanfejlesztők már korábban beszerezték a szükséges engedélyek egy részét – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szakértő hozzátette, hogy

az idei évben az építési engedélyek számának további emelkedése várható, amit az a körülmény indokol, hogy a 2026-ig érvényben lévő, kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa alkalmazásához az építési engedély megszerzésének illetve az egyszerű bejelentésnek határideje 2022 december 31.

A növekedésnek pedig még bőven van is tere, hiszen a 2021-ben országos szinten kiadott 29.941 építési engedély és egyszerű bejelentés még bőven elmarad a 2016-2019 közötti évek értékeitől, a budapesti 5491 darab pedig 2015 óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor a nem megyei jogú városokban tavaly kiadott 10.122 engedély és bejelentés 2008 óta a második legmagasabb, míg a községek 8450-es értéke 2008 óta az eddigi legmagasabb szám.

2020-hoz viszonyítva 2021-ben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma országosan 33 százalékkal növekedett. A területi megoszlást vizsgálva, a fővárosban mért 14 százalékos csökkenés, a megyei jogú városokban 35, a kisebb városokban 58, míg a községekben 55 százalékos emelkedés egybecseng azzal az évek óta megfigyelhető folyamattal, hogy a lakáspiac forgalma a kisebb települések, agglomerációk irányba tolódik el, ezt a jeleséget támogatta a falusi CSOK, majd a koronavírus járvány is tovább erősítette.

A Balaton-part virágzása is egyértelműen megfigyelhető az adatokból, hiszen Somogy megyében egy év alatt két és félszeresére növekedett az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma.

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva