MTI | 2018.09.12. 12:00
Megújulnak az Erzsébet-táborok
26 milliárd forintból megújulnak az Erzsébet-táborok Zánkán és Fonyódligeten; a beruházás kapacitásnövekedéssel is jár: megduplázódik a férőhelyek száma.

Jövőre indulnak a munkálatok. A rekonstrukció 2020 nyarára fejeződhet be, de végig zökkenőmentesen folyik majd a táborozás. Az idei nyári Erzsébet-táborok augusztus 31-én lezárultak – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára –, sikeresen, biztonságban, nagyobb fennakadások nélkül zajlottak az események.

Az egész évre vetítve összesen 126 ezer gyermek számára tudtak kikapcsolódási lehetőséget biztosítani az Erzsébet-táboroknak köszönhetően. A nyári táborok egyik legnépszerűbb fajtájába a Balaton-partiak tartoznak. Két helyszínen, Zánkán és Fonyódligeten egyhetes turnusokat tölthettek el jól felszerelt környezetben a gyermekek, akik naponta ötször kaptak enni. Mindez a szülőknek csupán jelképes összegbe, ezer forintba került, amit a vidéki fiatalok még le is vásárolhattak a büfében.

Bentlakásos táborban csaknem 30 ezren vettek részt, 2500-an a határokon túlról, ezek az események a fesztiválokhoz hasonlóan zajlanak. A gyermekek jól érzik magukat, és a kikapcsolódás közben még készségeket is elsajátítanak. Napközis Erzsébet-táborokat szintén szerveztek több mint 500 településen, csaknem 60 ezer fiatalnak. Ezek keretein belül a gyermekek a lakóhelyükhöz közel, jellemzően az iskolában vehettek részt foglalkozásokon.

Fotó: Pesthy Márton

A családok éve keretében szintén idén először családi Erzsébet-táborok is voltak. A hétvégi rendezvényekre 1000 család, mintegy 5000 ember ment el. Az úgynevezett Gyógyító Szent Erzsébet-táborok jelenleg is zajlanak Tihanyban és Zalaszabaron, az eseményeken speciális ellátást igénylő, gyógyulófélben lévő vagy már gyógyult gyermek vehet részt. Az Erzsébet-táborok programjai az ősszel kirándulásokkal folytatódnak, valamint szerveznek majd egy karácsonyt is.

A 6 napos, 5 éjszakás balatoni turnusokra köznevelési intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, továbbá gyermekvédelmi intézmények jelentkezhettek csoportokkal. A programok az élmények és a közösségépítés köré szerveződtek; a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység témáira épültek. Mind Zánkán, mind Fonyódligeten voltak egyebek mellett óriástrambulinok, sárkányhajók és gokartok. Gyermekorvosi ügyeletet nyújtottak 24 órán keresztül, de mentők és vízimentők is feleltek a biztonságért. Szerdánként mindkét tábor lakói közelebbről megismerkedhettek a honvédséggel, a tűzoltósággal, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal.

Fotó: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva