PR cikk | 2021.04.06. 06:28
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány és mire jó?
Hirdetés - Egyre többször találkozhatunk azzal, hogy energetikai tanúsítványra van szükségünk. Például ingatlan eladás, bérbeadás, energetikai pályázat, vagy akár új építésű ingatlan használatba vételi engedélyével kapcsolatban. De vajon milyen költsége van ennek és mire jó?

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány ára nem jogszabályban rögzített fix áras szolgáltatás, ezért annak árát a szolgáltató határozza meg, így előfordulhat, hogy ugyanarra az ingatlanra különböző árakat kaphatunk különböző szolgáltatóktól.

Az energetikai tanúsítvány ára jellemzően 10.000 Ft és 40.000 Ft között van.

Az energetikai tanúsítvány árat több tényező is befolyásolja:

1. Az ingatlan elhelyezkedése:

Az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől is függ a szolgáltatók vállalási ára. Ez azért fordulhat elő, mert egy nagyobb településen, vagy például Budapesten sok szolgáltató közül választhat a megrendelő, viszont a vidéki településeken kevesebb szolgáltató áll rendelkezésre. Ezért jellemzően Budapesten lehet a legolcsóbban energetikai tanúsítványt készíttetni. Azokon a vidéki településeken, ahol kevés a szolgáltató, ott pedig drágábban juthatunk hozzá az energetikai tanúsítványhoz.

2. Ingatlan jellege:

Az ingatlan jellege az egyik legmeghatározóbb tényező az energetikai tanúsítvány árazása szempontjából. Egy társasházi lakás esetén kedvezőbb áron juthatunk az energetikai tanúsítványhoz, mint egy családi ház esetén. Ennek oka, hogy a helyszíni felmérés és az irodai mérnöki munka időigényesebb egy családi ház esetén.

3. Ingatlan mérete:

Sok esetben az árlistákon láthatjuk, hogy az ingatlan alapterülete is befolyásolja az energetikai tanúsítvány árát. Bár találkozhatunk olyan esetekkel is, hogy egységes áron készülnek az energetikai tanúsítványok mérettől függetlenül. Itt is a helyszíni felmérés ideje és az irodai mérnöki munka plusz ideje jelentkezik az árkülönbségekben.

4. Fűtött szintek száma:

Az ingatlan fűtött szintjeinek a száma is meghatározza az energetikai tanúsítvány árát. Nem mindegy hogy egy egyszintes, vagy egy háromszintes házra szeretnénk energetikai tanúsítványt készíttetni. Gondoljunk csak bele, hogy egy egyszintes ház esetén a tanúsító szakembernek elég egy alaprajzot elkészítenie a helyszíni felmérés során, viszont egy háromszintes ház esetén már 3 alaprajzot kell készítenie. Valamint a háromszintes ház esetén az irodai mérnöki munka is sokkal több időt vesz igénybe.

5. Tetőteres ingatlan:

Jellemzően például a tetőteres lakások ára drágább, mint a normál lakásoké, mivel a tetőteres lakások helyszíni felmérése és irodai munkája is bonyolultabb, mint a sima lakásé. Ilyen bonyolultság például az ingatlan légköbméterének kiszámítása, egy sima lakás esetén egy egyszerű szorzás, viszont egy tetőteres lakás esetén már bonyolultabb számítás.

6. Tanúsítvány készítésének célja:

Az energetikai tanúsítvány több célból is készülhet, legyen szó ingatlan eladásról, bérbeadásról, használatba vételi engedély igényléséről, vagy akár energetikai pályázatról.

Az ingatlan eladás és bérbeadás között nem szokott különbség lenni, viszont a használatba vételi engedély igénylése és az energetikai pályázat között lehet.

A használatba vételi engedély igénylése esetén is kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy megújuló energia van az új építésű ingatlanban és ha az ingatlan bizonyos feltételeknek megfelel és „BB” kategóriánál jobbra jogosult, akkor a tanúsító szakembernek részletes számítást kell alkalmaznia, ami időigényesebb munka.

Az energetikai pályázatok esetén pedig általában több energetikai tanúsítványt kér a pályázat kiíró: meglévő állapot, tervezett állapot és megvalósult állapot, valamint több nyilatkozatra is szükség van a pályázat során a tanúsító szakembertől, ami drágítja a szolgáltatást.

7. Általános forgalmi adó (áfa):

A szolgáltató végezheti az energetikai tanúsítvány készítést áfásan és alanyi adó mentesen is, ezért aki alanyi adó mentes, az 27 %-kal kedvezőbb tud lenni, mint az Áfás szolgáltató.

Fotó: unsplash.com

Olcsó energetikai tanúsítvány…

Találkozhatunk olyan szolgáltatókkal is, akik olcsóbb árakat tüntetnek fel, mint a teljes vállalási áruk, mert a feltüntetett árak csak induló árak. Ilyen esetben általában külön díjat számláznak a kiszállásra, vagy akár az alaprajz készítésére is, mely az induló árhoz adódik hozzá.

Valamint érdemes figyelni a hirdetésekben az általános forgalmi adó (áfa) esetleges plusz költségére is.

Javaslunk olyan szolgáltatót választani, akinek minden költséget tartalmaz a szolgáltatása és nincs külön felmerülő plusz költségekre lehetőség.

Ki fizeti az energetikai tanúsítvány árát?

Az energetikai tanúsítvány költségét a tulajdonosnak szükséges fizetnie. Tehát ingatlan eladás esetén az eladónak, vagy ingatlan bérbeadás esetén a bérbeadónak szükséges fizetni az energetikai tanúsítvány árát.

Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványból tudhatjuk meg egy adott ingatlan energetikai besorolását. Az energetikai besorolás pedig az ingatlan energiafogyasztását tükrözi.

Az energetikai tanúsítványban megtalálhatjuk az ingatlan rétegrendjeit, fűtött alapterületét, gépészeti rendszereit és néhány fotót is az ingatlanról.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány a jogszabály alapján 10 évig érvényes. Tehát eladás előtt érdemes időben elkészíttetni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni.

Érdemes még arra is figyelni, hogy ha 10 éven belül történik a vásárolt ingatlan eladása és energetikailag nem történt változás, akkor felhasználható a vásárlásnál kapott régi tanúsítvány az eladás során.

Megrendelés előtt érdemes tájékozódni…

Összességében elmondható, hogy megrendelés előtt érdemes tájékozódni a szolgáltatónál az energetikai tanúsítvány áráról, mert mint látható sok tényező befolyásolhatja.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva