2020.01.03. 06:14
Menő tippek takarékoskodáshoz
Hirdetés - Minden vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy az emberek hajlamosak a karácsonyi időszakban a túlzott költekezésre. Ezért aztán az év elején általában mindenki inkább visszafogja magát anyagilag. Számos tipp van, amit megfogadva könnyedén, nagy változások nélkül és trendi módon csökkenthetjük a költségeinket.

Kevesebb vásárlás, több adományozás

Az utóbbi időben sok zöld mozgalom tűzi zászlajára, hogy legyünk óvatosak a felesleges vásárlásokkal. Gyakran csak azért veszünk meg dolgokat, mert azok divatosak, ám hamarosan kimennek a divatból, vagy épp presztízs okokból, pedig nincs igazán szükségünk rá.

A gond leginkább a hamar tönkremenő tárgyakkal van: fast fashion ruhadarabokkal, egy szezonban menő cipőkkel, vagy épp a gyerekek által pár hónap alatt kinőtt, megunt dolgokkal.

Rengeteg jobbnál jobb árucikket megkapunk töredék áron az internetes cserebere felületeken, de a garázsvásárok is remek lehetőséget adnak arra, hogy a környékünkön adjuk-vegyük, amire szükségünk van, és még kapcsolatokat is szőjünk.

Mégis meg kell vennünk valamit haladéktalanul, de év elején üres a kassza? Felesleges az aggodalom – választhatjuk a személyi kölcsönt, vagy a később a számunkra legjobb ütemezésben visszafizethető áruhitelt.

Ha pedig nem dobjuk ki a megunt, elromlott tárgyainkat, akkor másoknak még hasznára lehetnek.

A pizzarendelés helyett is válasszuk az otthoni ételkészítést

A pizzarendelés helyett is válasszuk az otthoni ételkészítést

A konyhai munka kikapcsol, a bankszámlánk pedig hálás lesz

A sütés-főzés remek hobbi, az otthoni meleg étel ráadásul egészségesebb és költséghatékonyabb is. Főzni megtanulni tehát remek opció – nemcsak a nőknek.

A témával foglalkozó blogokban elmélyedve kiderülhet, hogy kell úgy bevásárolni, hogy minden megvett árucikk hasznosuljon, hogy kell úgy kialakítani a fogásokat, hogy eléggé sokszínűen és egészségesen táplálkozzunk.

A legjobb persze, ha az előző este vagy hétvégén elkészített ebédet be tudjuk vinni a munkába, az iskolába. Jobban kijövünk anyagilag, mint ha étteremben, menzán eszünk, vagy rendelünk.

Bár az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, még mindig releváns lehet egy tavalyi számítás, mely szerint igen olcsóak a klasszikus magyar ételek otthon készítve, pár példa:

  • egy adag töltött káposzta anyagáron 318 Ft
  • egy adag túrós csusza 440 Ft
  • egy tál Jókai bableves 404 Ft
  • a vadas zsemlegombóccal már vetekszik egy hamburger árával, 890 Ft körül van.

Tehát ha a munkaidő költségét nem számítjuk, akkor bizony nagyon megéri magunk elkészíteni az ételeinket.

A főzés ráadásul pihentet, remek közösségi tevékenység is lehet, és nem mellékes az sem, hogy tudjuk, hogy mit eszünk.

Közlekedj okosan!

Rengeteget meg lehet takarítani azzal is, ha nem a legkényelmesebb közlekedési eszközt, az autót választjuk. Budapesten ráadásul sokszor gyorsabban elvisz a metró vagy a villamos a célhoz, mint a saját jármű. A tömegközlekedés emellett környezetbarát megoldás is.

A legjobb opció a kerékpár, hiszen egyben egy edzést is letudunk, de ezt januárban csak a legbátrabbak választják.

Végül egy haladó szintű környezetbarát és takarékos ötlet: ne szálljunk repülőre. Ha nyaralnánk, válasszunk a kikapcsolódáshoz közelebbi célpontot, ahová eljutunk például vonaton, hajóval.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva