2019.07.01. 19:00
Mesekönyvet írtak a Balaton-felvidék értékeiről és szépségeiről
A csopaki Szabóné Jámbor Eszternek tavaly jelent meg a Balaton-felvidéket népszerűsítő mesekönyve. A kötet kedvet csinál a kiránduláshoz, kíváncsivá teszi a családokat a környék látnivalói iránt.

Az ünnepi könyvhét keretén belül a városi könyvtárban mutatták be Az 5 tornacsuka útinaplója (nem) csak gyerekeknek című mesekönyvet.

Eszter nem írónak készült, a paragrafusok böngészését cserélte történetmesélésre. A szerző háromgyermekes édesanya, alapvégzettségét tekintve pedagógus, így közel áll hozzá a mesék világa.

– Mi, édesanyák a feladatok rengetegében élünk, bár szeretnénk mindent megadni gyermekünknek, sokszor éppen azt nem sikerül, ami a legfontosabb: a minőségi időtöltés. Bár sokféleképpen lehet minőségi időt együtt tölteni, a közös kirándulások, utazások azok, ahol az egymásra való figyelmet a legteljesebben át tudjuk élni.

Talán nem véletlen, hogy a mesekönyv ötlete is éppen egy kiránduláson pattant ki Eszter fejéből. Éppen a csodás Grand Canyon Nemzeti Parkban túráztak, ami régóta rajta volt bakancslistájukon. Kiszakadva az otthoni mókuskerékből, figyelte a kisgyermekes családokat, akik kezükben gyermekeknek szóló foglalkoztatófüzettel fedezték fel a parkot. Mi, magyarok is számtalan nemzeti kinccsel rendelkezünk, hogyan lehetne megszerettetni a kirándulást és az élménygyűjtést a mai gyerekekkel? A válasz hamar megszületett a kirándulós mesekönyvvel.

Szabóné Jámbor Eszter

– A történetekben a Hegyestű, a tihanyi Levendulaház, Salföld és az Ingókövek, a Tapolcai-tavasbarlang, illetve a bakonybéli csillagvizs- gáló szerepel. Büszkeséggel tölt el, hogy a kezdeményezésemet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Puskás Zoltán is nagy örömmel fogadta.

A szép és illusztris kötet – mely a szintén csopaki Bősze Anita grafikáját dicséri – azon túl, hogy bemutatja a nemzeti park öt látogatóhelyét, közben észrevétlenül motiválja a családokat, hogy mozduljanak ki a négy fal közül, menjenek kirándulni, fedezzék fel a környék szépségeit. A könyv sikerét bizonyítja, hogy az első kiadás gyorsan elfogyott. A kötet elérte célját, nagyon sok kedves visszajelzést kap Eszter a családoktól, ezért talán nem meglepő, hogy Az 5 tornacsuka útinaplója folytatódik. Júliusban jelenik meg a Hercegnők és vitézek című könyv, amely Nagyvázsony, Eger, Visegrád, Gyula és Gödöllő várait, kastélyait mutatja be.

Forrás: veol.hu, fotó: Szendi Péter/Napló
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva