Krausz Andrea | 2019.01.28. 12:00
Vékony a jég, de Siófoknál korcsolyáztak már
Vasárnap több százan sétáltak Siófokon, és volt, aki a Balatonon korcsolyázott. A szikrázó napsütésben mindenki megcsodálhatta, milyen különleges jégképződmények alakultak ki az elmúlt napok időjárásának köszönhetően.

Befagyott a dél-balatoni parti rész, de nem érdemes rámenni a jégre, annyira göcsörtös, töredezett és nem biztonságos. A látvány viszont lenyűgöző, hiszen gyönyörű jégdombok tarkítják a a tó páncélját. Az éjjel hullott ónos-, valamint fagyott eső jégpáncélba zárta például Siófokon, a Kilián György utcai kis mólót.

A móló mellett különleges dűnék vagy turolások sorát láthatjuk, de ezek nem a parton alakultak ki, hanem kicsit beljebb. Az apró jégdarabokból álló dombocskák néhány méteren jeges láncehegységet alkotnak. Még a helyiek sem sokszor láttak hasonlót. Kialakulásukban valószínűleg szerepe volt az elmúlt napok szeles időjárásának. Még a tetejük is olyan, mintha homokdűnék lennének.

A jég egyenetlen, nem alkalmas sportolásra, a ráesett hó miatt nem is látszik pontosan, hol van befagyva és hol nincs. Ha a szél és a hó nem zavarta volna meg a Balaton befagyását, akkor szinte kristálytiszta, átlátszó jég keletkezett volna. De nem így lett. Viszont a látvány nagyon szép!

Siófokon mégis koriztak néhányan vasárnap a Balatonon. A Mala Garden Hotel előtti kis öbölben is göcsörtös a páncél, de nem annyira, mint máshol. Ezt használta ki egy család, a gyerekek vidáman csúszkáltak, bár, mint mondják ilyenkor kényelmetlen a korizás.

Itt egy videó róluk:

A látványos, holdbéli balatoni táj ezúttal is rengeteg embert vonzott a déli Balaton-partra, de inkább csak a partról csodáljuk a csodás jégképződményeket és a fontos, hogy senki ne dobáljon próbaképpen köveket a jégre, mert ezek a kövek a strandolók számára veszélyesek lesznek nyáron!

További jeges fotók:

Fotó, videó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva