2018.12.09. 07:00
Mézes csábítás - tradicionális karácsonyi finomság
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.

A mézeskalács készítés története

Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. A mézeskalács készítő elismert szakma, melyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése időigényes munka. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát.

A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16-17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.

1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal és természetesen már az interneten is hódít.

A méz volt a nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele.

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel „mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a „Jancsi és Juliskában” szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér.

Édes alkotások

Siófok várossá válásának 50. születésnapján ezeket az alkotásokat is kiállítják majd a Kálmán Imre Kulturális Központban november 30-tól, és árverésre is bocsátják. A jótékonysági akcióval a nagybeteg 3 éves kislány, Vörös Zsófika gyógykezelését segítik. Fotók a remekművekről a galériában.

 

Elengedhetetlen kelléke a karácsonyi hangulatnak

Vallási jelentése van a karácsonyi ünnepkörben a mézeskalácsnak is, hasonlóan a halászléhez. De önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. De a készítése is kellemes készülődés az ünnepre, hiszen a gyerekekkel együtt készíthetjük és díszíthetjük a süteményt. Arról nem is beszélve, hogy a gyakran zord téli estéken a sütőből áradó finom illatok felmelegítik és kellemes illattal árasztják el az egész házat. Noha a tésztát a sok méz miatt nehéz összegyúrni, az elkészült, édes-fűszeres sütemény mind látványában, mind ízében kárpótol minket fáradozásainkért. Érdemes az ünnep előtt nhány héttel elkészíteni, csak arra kell vigyázni, nehogy idejekorán elfogyjon.

Mézeskalács díszítése

Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak.

A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.

A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.

Mézeskalács receptek itt

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva