PR cikk | 2020.10.15. 00:56
Mi az a VIN szám és miért fontos?
Hirdetés - Egy autó története nem mindig követhető könnyen. Ha például egy kereskedésben vásároljuk, könnyen lehet, hogy nem sok fog kiderülni arról, kié volt korábban, de ha magánszemélytől vesszük, akkor is legfeljebb reménykedhetünk abban, hogy az igazat fogjuk hallani a kocsi múltját illetően.

Mindenre sajnos nem derülhet fény egy-egy adásvétel során, azonban van, aminek magunk is utána tudunk nézni. Például olyan azonosító segítségével, ami minden autó esetében egyedi. Ilyen azonosító a VIN szám (Vehicle Identification Number), vagyis az alvázszám. Ennek az adatnak a segítségével bizonyos adatbázisokban utánanézhetünk a kiszemelt autónak. Erre szolgál többek közt a www.checkcardna.com is.

Forrás: freepik.com

Mi is pontosan az alvázszám?

A VNI szám vagy alvázszám tehát olyasmi, mint az embereknél a személyi igazolvány száma. Egy olyan azonosító, ami csak az adott autóra jellemző. Az alvázszám számsora a világ összes országában egységes, és a következőképp tevődik össze:

  • a gyártó nemzetközi azonosítója: 3 szám vagy betű
  • a modell megjelölése: 6 számjegy
  • a gépjármű egyedi azonosítója: ez legalább 8 karakter, amiből az utolsó 4 általában szám, a gyártási évet és a gyártó üzem megjelölését tartalmazza.

Eszerint tehát egy alvázszám legalább 17 betűből és számjegyből áll. Érdekesség, hogy I,O, illetve Q betűket soha nem tartalmaz, ellenben az angol ABC összes többi betűje előfordulhat. Ennek oka igen egyszerű: ezek a betűk félreolvashatók. A felsorolt három részt elválaszthatják kötőjellel vagy szóközzel egymástól.

Forrás: freepik.com

Miért is jó ezt tudni?

Ahogy említettük a cikk elején, használt autó vásárlás során jól jöhet, ugyanis bizonyos oldalakon utána tudunk nézni a gépjármű múltjának az alvázszám alapján. A már feltüntetett oldal mellett használhatjuk hasonló célra a https://bestvindecoder.com/ oldalt is.

Nem ritka, hogy a potenciális vásárló érdekes meglepetésekre bukkan az ellenőrzés során. Különösen ajánljuk ezt az egyszerű, de annál informatívabb lépést megtenni akkor, ha külföldről behozott használt autót tervezünk vásárolni. Amennyiben az eladó – legyen az kereskedő vagy magánszemély – nem óhajtja megadni előre az alvázszámot, inkább keressünk tovább. Valószínűleg nem szeretné, ha az adásvétel előtt megtudnánk ezt-azt az autóról, ez pedig mindenképpen gyanús.

Mi derülhet ki az alvázszámból?

Ha a megfelelő oldalon keresgélünk, akkor az alvázszám alapján tudomást szerezhetünk a korábbi balesetekről, törésekről, a megtett kilométerekről, visszahívásokról, az adott autó felszereltségéről. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy az, hogy mennyi információhoz jutunk, attól is függ, honnan származik az autó: nem mindenhol vezetik egyformán precízen ezeket az adatokat, de egy próbát mindenképpen megér a lekérdezés.

Forrás: freepik.com

Így könnyen kiderülhet, hogy a balesetmentesként hirdetett autó mégsem az, vagy éppen jóval több kilométert tett meg, mint amennyit a műszer mutat – természetesen ilyen esetekben érdemes azonnal elállni a vásárlástól. Sok jövőbeni bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha rászánunk egy kis időt az alvázszám alapján történő kutakodásra, ezért mindenképpen érdemes ezt az adatot a vásárlás előtt elkérni az eladótól.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva