Mihály Szilvia | 2018.09.02. 12:00
Mi vár ránk egy golfpályán?
Most, hogy vége a kánikulának, érdemes kipróbálni néhány különlegesebb sportot a Balaton körül. Mi golfozni voltunk Zalacsányban, mutatjuk, mit kell tudni, ha először lépünk a pályára.

Sokan azt hiszik, hogy a golf egy szűk, milliárdos rétegnek szóló, zártkörű, méregdrága időtöltés, pedig olcsóbb, mint egy elegáns fitnesz terem.

Való igaz, időmilliomosnak kell lenni, hiszen egy komplett játék 5-6 órán keresztül is tart. A messziről könnyednek tűnő ütések mögött komoly önfegyelem, koncentráció zajlik. A pályán és körülötte csend van, a golfetikett szabályai tiltják a hangoskodást. Dühös, a pályát ütővel csapkodó vesztest sem látunk, hallunk. A játék a résztvevők becsületességén alapul, és azon, hogy a golfozó figyel a többi játékosra, és tartja magát a szabályokhoz.

Winston Churchillhez köthető a mondás, miszerint a golfozás az a sport, ahol egy igen kicsi labdát egy még kisebb lyukba továbbítanak a célra tökéletesen alkalmatlan eszközzel.

Mutatjuk, mi hogy boldogultunk ezzel a feladattal, mit tapasztaltunk a golfpályán.

Fotó: Mihály Szilvia

Egy 10 órás oktatást követően tehetünk le egy szintvizsgát, ami feljogosít bennünket arra, hogy a zalacsányi golfpályát teljes egészében használjuk. Ekkor már van elég rálátásunk arra, hogy eldöntsük, ez nekünk való sport-e.

A zalacsányi golfkakadémia gyakorlópályáján megtanuljuk az alapokat, az ütéseket, az ütők közötti különbségeket és egy alap etikett oktatást is kapunk.

Milyen az első óra? Décsy Attila, a Magyar PGA képzett oktatója és teljes jogú tagja avatja be a likebalaton.hu olvasóit a részletekbe.

Kipróbáltam én is az ütést, bevallom, elsőre nem sikerült eltalálni a labdát, sőt, másodikra sem, még a pázsitot is felszántottam az ütővel, mire végre elrepült a labda.

A driving range alkalmas arra, hogy a kezdő szintű játékosoktól a profi szinten golfozókig minden játékos csiszolhassa tudását.

Az egyes lyukaknál 4 különböző tee áll rendelkezésre, ez azt jelenti hogy színkódok jelzik az ütési helyeket, a profik jóval messzebbről indulnak, mint a női versenyzők.

Ütés előtt próbaütésekkel, lendítéssel mérik fel a golfozók a helyes ütéstechnikát, amivel a labda az elképzelésük szerinti ívben és távolságra érkezik majd.

Fontos, hogy csak a saját labdánkat üthetjük tovább, mérkőzés előtt mindig azonosítani kell a játékban lévő labdánkat.

Az utolsó gurítások a greenen zajlanak. Ütés előtt a zászlórudat ki kel venni a lyukból, ütés után pedig újra a helyére kell tenni. Labdát a green kivételével nem szabad kézzel felvenni, áthelyezni.

Nézze meg a Zala Springs golfpályán készített képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva