2018.04.12. 16:54
Miért elengedhetetlen a szünetmentes tápegység?
Ha értékes adatokat őrzünk a gépünkön, vagy egy olyan programot futtatunk, ami fontos a számunkra, akkor nem támaszkodhatunk csak a vezetékes áramellátásra. Nagyon sokba is kerülhet, ha nincs UPS-ünk.

A hálózati ellátás nem a biztonság záloga

A szünetmentes tápegység – Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS – kiküszöböli azokat a problémákat, amelyek akkor lépnek fel, ha megszakad az áramellátás. Elég egy kidőlő villanyoszlop, vagy egy kis ingadozás az áram szintjében, és nem kevés fajta gond léphet fel a hálózatra kötött berendezéseknél.

A teljes áramkimaradás eredménye az adatvesztés, ami után nem marad más megoldás, mint az adatmentés bonyolult és nem kimondottan olcsó procedúrája. Ha ugyanis programfutás közben kikapcsol a gépünk, a RAM memóriában tárolt információk elvesznek, emellett össze is kavarodhatnak a tárolt adatok.

Nem viselkedik túl barátságosan a számítógéppel az áram minőségének ingadozása sem. Ide tartozó jelenségek a feszültségingadozások, jeltorzulások, áramtüskék. Ha ilyen akadozások vannak a szolgáltatásban, a PC-nk lefagyhat, és ha nincsenek megfelelő védelmi áramkörök, leéghet a tápegység is. Nem kell tehát áramkimaradás, hogy – főleg ha dolgozunk a gépünkön – jelentős kár érjen minket.

De nemcsak az asztali számítógép érzékeny a hálózati áram kiesésre és ingadozásra, a notebook, a játékkonzol, a soundbar, a hifi és a tévé szintén károsodást szenvedhet.

Ma már nem vállalati berendezés

A szünetmentes tápegység régóta létező eszköz, és – szemben a korai időkkel, amikor csak a nagyvállalatok rendelkeztek ezzel a ‘védelemmel’ – ma már bárki beszerezheti. A mai UPS-eknek két alapfunkciójuk van: szűrik az áramot, másrészt kimaradáskor fenntartják az áramellátást.

 

A rendszeren átmenő áram folyamatosan tölti a tápegység több, kisebb akkumulátorát. Ha ‘eltűnik’ a bejövő hálózati áram, egy kis kattanást hallunk, és máris az akkumulátor módra vált az UPS.

Jóval több, mint elosztó

Egyéb funkciójukat tekintve a szünetmentes tápegységek sokban különbözhetnek. Léteznek olyan egyszerűbb megoldások, amelyek ránézésre olyanok, mint az elosztók, csak lényegesen többet tudnak. Ezek is megbízhatóan megóvják több problémától mindazokat az eszközeinket, amelyeket ezekbe kötünk bele. Áramszűrő eszközök, ám akkumulátort nem tartalmaznak.

Van több olyan gép – például a nyomtató – amely nem megy tönkre egy áramkimaradás esetén, de a ‘rendezett’ áramszolgáltatás nem árt neki. Őket tökéletesen kiszolgálják az ilyen egyszerűbb UPS-ek. Az összetettebb és drágább tápegységek már áthidalják az áram kiesést is.

Egy alapszintű, 400 VA kapacitású szerkezet 8-10 percig ellátja berendezéseinket árammal, ha szünetel a szolgáltatás, vagy fellép egy rövidzárlat. Egy komolyabb UPS akár 2 órán át is biztonságosan segíti üzemelni számítógépünket vagy más berendezésünket.

A drágább szünetmentes tápegységek már szoftverrel is rendelkeznek, amelyek például kommunikálnak a gépünkön levő Windowssal is, vagy naplózzák az áramszolgáltatást. Ezek már a profi felhasználók igényeit szolgálják ki.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva