2019.12.06. 06:29
Mikor van értelme gazdasági nyelvvizsgát tenni?
Hirdetés - Nem kérdés, hogy nyelvtudással könnyebben boldogulunk a munkaerőpiacon. A nyelvvizsga tanúsítványa a megszerzett tudásnak, de bizonyos helyzetekben érdemesebb mindjárt speciális nyelvvizsgát tenni.

Milyen speciális vizsgákat lehet tenni?

A legtöbben csak a jogi vagy gazdasági szaknyelvi nyelvvizsgákról tudnak, de érdemes tájékozódni, mert az utóbbi években több központban hirdetnek meg gazdasági szaknyelvi nyelvvizsga mellett üzleti irányban szakosodott vizsgákat is.

Központtól függően választhatunk egynyelvű és kétnyelvű vizsga közül is, de a vizsgák legtöbbször alapvetően hasonló rendszerben mennek, mint az általános nyelvvizsgák. Ugyanakkor a nagy különbség, hogy a szakosodott vizsgák a szaknyelvi (jogi, gazdasági vagy pénzügyi) szókincs meglétére fókuszálnak erősen.

Az üzleti nyelvvizsgák esetében további különbség, hogy a szókincs mellett az üzleti életben előforduló kommunikációs helyzetekben vizsgálják az illető nyelvi kompetenciáit. Ilyen helyzet lehet például egy többszereplős üzleti megbeszélés a hallás utáni szövegértési feladatoknál, prezentáció tartása a szóbeli vizsgán, vagy megrendelő készítése az írásbeli részen.

Sok frissdiplomás hallgató vállal állást SSC-kben, ahol a gazdasági szaknyelvi tudás előny lehet

Amikor feltétlenül hasznos egy gazdasági vizsga

Nyilván nem kérdés, hogy egy jogász hallgatónak például érdemes jogi szaknyelvi vizsgát tennie, de a helyzet ennél sokkal árnyaltabb.

Az egyetem vagy főiskola után egyre több végzős diák talál munkát az úgynevezett SSC-kben, vagy shared service centerekben. Ezek az üzleti szolgáltató központok globális nagyvállalatok bizonyos üzleti funkcióit intézik, és az egyik legfontosabb ismérvük, hogy a két belépő kritériumuk a diploma és a nyelvtudás.

Azt már kevesebben tudják, hogy az SSC-kben az egyik legnagyobb kihívás az adott üzleti funkció szaknyelvének elsajátítása. Azok a hallgatók, akik már kereskedelmi, gazdasági vagy üzleti nyelvre szakosodva, és az üzleti életben előforduló kommunikációs szituációkra felkészülve pályáznak meg egy állást, jóval nagyobb eséllyel indulhatnak az interjún. Emellett vezető pozíciókba is hamarabb kerülhetnek, mert nagyobb magabiztossággal kommunikálnak az üzleti helyzetekben.

Mit érdemes mérlegelni?

Fontos tudni, hogy nem minden nyelvvizsgát ismernek el minden munkahelyen. Ez különösen akkor fontos, ha a nyelvvizsgát előírják egy munkakörhöz, vagy a fizetésben plusz juttatás jár érte. Néhány esetben a szakmai nyelvvizsga megléte ezen a téren is előny lehet a sima nyelvvizsgával szemben, mivel magasabb kompenzációt kaphat érte a leendő munkavállaló.

Mindezeket egybevetve érdemes mérlegelni, hogy olyan nyelvvizsgát válasszunk, ami mind államilag, mind pedig külföldön is elismert. Emellett pedig fontos szempont lehet, hogy a szaknyelvi vizsgával további előnyök is járhatnak.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva