2020.07.08. 06:39
Milyen klímát válasszunk a nyaralóba?
Hirdetés - Ha saját nyaralóval rendelkezünk, szeretnénk minden ott töltött percet kiélvezni. Nem engedhetjük meg, hogy az elviselhetetlen forróság megkeserítse a pihenésre és feltöltésre szánt napokat, ezért klímaberendezésre lehet szükség. De vajon milyen lehetőségünk van, ha nem szeretnénk puhára főni a tikkasztó nyári forróságban?

Többféle klímaberendezéssel találkozunk a piacon, ám a nyaralók esetében a hagyományosnak tekinthető split klímákat és a mobil klímákat érdemes szemügyre venni. Annak eldöntése érdekében, melyikre van szükségünk valójában, érdemes megismerni a legfőbb tulajdonságaikat.

Split klímák

Az úgynevezett split klímákkal legtöbbször oldalfali kivitelben találkozunk; belső és külső egységből épülnek fel. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; a zajosabb külső egység a ház falain kívül helyezkedik el, így a zajszint kevésbé zavaró, ráadásul az ilyen készülékek ma már kifejezetten energiatakarékosnak mondhatók. 2013 óta minden az Európai Unió területén csakis inverteres klímát lehet forgalomba hozni; ez a technológia nagymértékben hozzájárul a működési költségek csökkentéséhez.

A split klímák kiváló hatékonysággal működtethetők, ezért nagyszerűen alkalmazhatók családi házak és lakások hűtésére. Egyetlen gond van velük: az áruk lényegesen magasabb a mobil klímákénál… Ha a berendezést csak ritkán használnánk, érdemes számba venni a mobil klímák vásárlásának lehetőségét.

(forrás: Pixabay)

Mit kell tudni a mobil klímákról?

Bizonyos esetekben a mobil klíma lehet a szerencsésebb választás. Ideális választás abban az esetben, ha csak ideiglenes megoldást keresünk, hiszen az ilyen készülék beszerzése sokkal olcsóbb, még ha a működési költség magasabb is. Ha ritkán fordulunk meg a nyaralóban, a drága split klíma szükségtelen ráfordítást jelenthet.

A mobil klíma természetesen ésszerű döntés abban az esetben is, ha nem szeretnénk vagy nem tudunk magasabb összeget fizetni egy hatékony split klímáért. Nem túlzás azt állítani, hogy a mobil berendezéseket töredékébe kerülnek a split klímák árának.

Érdemes elmondani, hogy többféle mobil klíma létezik. Az ismertebb típus az úgynevezett gégecsöves klíma; igazán praktikus kis szerkezetnek tűnik, a gyártók azonban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a termékfotókról elrejtsék az előnytelen részeket… Az ilyen készülékekhez tartozik egy igencsak vastag kimeneti cső, ami a hűtés közben keletkezett hő kivezetéséért felelős. Önmagában ezzel semmi gond, de a mobil klíma emiatt épp annyira mobil, amennyire a kivezetés helye megengedi. Sajnos a nyitott ablakon kivezetett gégecső nem nevezhető jó megoldásnak, hiszen csaknem annyi meleg levegő tódul be a lakásba, amennyit a berendezéssel le tudunk hűteni…

Szerencsére sok mobil klíma ma már inverteres motorral rendelkezik, ami alacsonyabb fogyasztást és jobb hatásfokot eredményez, ráadásul kellemesebb komfortérzetet biztosít. A gyártók versengésének köszönhetően arra számíthatunk, hogy a mobil klímák egyre előnyösebb tulajdonságokkal érkeznek majd; szerencsére a ma megvásárolható korszerű készülékek esetében is észlelhető a gyors fejlődés.

Létezik úgynevezett mobil split klíma is, amely tulajdonképpen a slplit és a mobil klímák előnyeit hivatott egyesíteni. Az ilyen berendezések lényegesen jobb hatásfokkal rendelkeznek a klasszikus mobil klímáknál; tulajdonképpen a split klímákhoz hasonlíthatók azzal a különbséggel, hogy esetükben a beltéri egység mozgatható. Nem megfelelő kivezetés esetében persze itt is romlik a hatásfok.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva