Mihály Szilvia | 2019.04.01. 06:00
Milyen SUP deszkát vegyek?
Ha már kipróbáltad a SUP élményt, és megtetszett, biztos elgondolkodtál azon, milyen jó lenne egy saját deszka, amivel bárhol és bármikor vízre szállhatsz. Mutatjuk, mik a legfontosabb tényezők, amire figyelni kell vásárláskor!

Egy felfújható, saját SUP a kocsid csomagtartójában a végtelen szabadság élményét adja. Tényleg, saját tapasztalatból mondom. Ha valaha próbáltad az állva evezést, megtetszett és szeretnél rendszeresen evezni, akkor két lehetőséged van a Balatonnál. Vagy kölcsönzőkbe és szervezett túrákra jársz, vagy veszel egy saját deszkát.

Fotó: Mihály Szilvia

Ha az anyagi vonatkozását nézzük, egy-két szezon alatt visszahozza a saját deszka a kölcsönzésre szánt összeget. A kölcsönzés díja óránként 3-5 ezer Ft, a saját deszka nagyjából 150 ezer Ft-tól kapható.

Ha ehhez a szabadság érzetet is hozzátesszük, elcsépelve azt is mondhatnánk, hogy az érzés megfizethetetlen. Saját SUP-pal szinte bárhol és bármikor vízre szállhatunk, nem kell olyan strandot keresnünk, ahol üzemel kölcsönző.

Felfújható SUP deszkából több márka közül is választhatunk, az ár, a forma, szín és a méret választék majdnem olyan bőséges, mintha robogót vagy autót vennénk.

Érdemes vásárlás előtt több márkát és típust kipróbálni, erre nagyon jó lehetőség, ha egy SUP bázison evezünk, többnyire többféle deszkából választhatunk a balatoni SUP kölcsönzőkben.

MTI Fotó: Varga György

Mi az olasz RRD márka hazai képviselőjével, Duska Zaránddal beszélgettünk, mire kell odafigyelni, ha saját deszkát szeretnénk.

A legfontosabb tényező, hogy mire akarjuk a deszkát használni. Van-e családunk, akikkel eveznénk, vagy kedvesünk, netán csak egyedül akarjuk használni, mert ettől függ, hány literes legyen a deszka.

Ha túrázni szeretnénk, akkor egyedül is érdemes nagyobb deszkát választani hegyes orral. A jógázásra szélesebb és stabilabb deszka kell. Fontos, milyen dekk van rajta, mert a nagyobb felületű puha szőnyegszerű réteg a jógázáshoz kényelmesebb. Léteznek többszemélyes deszkák is, ezeket családoknak, cégeknek ajánljuk.

A SUP-okat nem csak túrázásra, jógázásra és napozásra szokták használni, akár hullámlovaglásra is vannak már felfújható deszkák.

A Keszthelyi-öbölben; Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a különbség a hegyes orrú és a kerek deszkák között?

– A hegyes orrú deszkák gyorsabbak, teljesen egyenesek, a hullámokat kevésbé viselik el, de azt gondolom, hogy SUP-olás közben kevés alkalommal megyünk hullámos vízen a Balatonon. Ez a sport szélcsendben élvezhető leginkább. Egy átlagember 5-6 km/h-val evez, ez nem túl nagy sebesség, de evezés közben élvezhető a táj, a természet. A szélesebb deszkák lassabbak, de stabilabbak, akár horgászhatunk is róluk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mit jelent a deszka erőssége?

– A deszkákon fontos az erősítés, azért, hogy az ne nyúljon meg, ne deformálódjon az évek során. Az olcsóbb, akár élelmiszerboltokban kapható SUP nem tartja a formáját hosszú távon, akár egy-két év alatt eldeformálódik, tönkremegy, megcsavarodhat a napon. Az RRD deszkák többrétegűek, egy speciális anyaggal vannak körbevéve, így kicsi a nyúlási tulajdonságuk. Az összmerevítést befolyásoló tényezők ugyan láthatatlanok első ránézésre, ez mégis nagyon fontos szempont a választásnál.

Egy jó a deszka nem fog meghajlani, ha ráállunk, nem kell annyira keményre sem pumpálni. Bár én azt javaslom, mindig fújjunk annyi levegőt a deszkába, amennyit a gyártó javasol, kivéve, ha gyerek vagy egy 40 kg-os hölgy evez rajta.

– Mit nézzünk még a deszkán vásárlás előtt?

– Fontos a foot pad minősége, csúszásmentessége, ez az a rész, amin állsz a deszkán. Nézd meg azt is, milyen a fogó, amivel a vízbe cipeled a felfújt deszkát, ha ez nem megfelelően van integrálva, könnyen kiszakadhat. Fontos a ragasztási illesztések minősége is, hiszen a gyakori összehajtások miatt ezek a részek sérülékenyek lehetnek, ha nem jó az illesztés, le fog ereszteni a deszkánk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen felszerelés jár, vagy kell a deszkához?

Az RRD SUP- okhoz alapfelszerelésként pumpa, táska, szkeg és javítókészlet jár. Mi evezőt nem teszünk alapban hozzá, mert azt ugyanúgy több szempont alapján érdemes kiválasztani, mint a deszkát. A nehezebb aluevezők mellett ma már karbon és hibrid evezők is léteznek, egy hosszabb túrán nem mindegy, milyen súlyú evezőt emelgetünk. A 3 részes evező egyik óriási előnye az egyrészessel szemben, hogy bele lehet tenni a SUP táskába.

– Milyen nehéz egy komplett SUP táska?

Egyre könnyebbek a deszkák, átlagosan 8-14 kg között van a súlyuk táskástul. A hordozó táskák egy része gurulós, ez megkönnyíti a pakolást, a táska belefér a csomagtartóba, így akár egész nyáron nálunk lehet a deszka, és bármikor vízre szállhatunk, ha van időnk.

Az RRD idén nyáron jön ki egy szuperkönnyített, egyrétegű deszkával, ami még kisebbre csomagolható. Hossztengelyben is félbehajtható lesz, így elfér egy nagyobb hátizsák méretű zsákban, így akár motorral, biciklivel is könnyebben szállíthatjuk majd. Ezekhez kisebb pumpa és 4 részes evező jár majd.

– Sokan kényelmi szempontból nem vesznek deszkát, mert azt pumpálni kell. Hány perc egy egyszemélyes deszka felfújása?

– Egy átlagember 6-10 perc alatt fújja fel a kapott kézi pumpával a deszkát, ez jó bemelegítésnek is. Ha túl kényelmesek vagyunk, kaphatók autó szivargyújtóról működtethető elektromos pumpák is. A pumpálás nem lehet kifogás a saját deszka vásárlásában. A mai nagyon jó minőségű felfújható deszkák vetekednek merev társaikkal.

– Kinek javaslod a SUP-olást?

– Mindenkinek javaslom az evezést, ez a sport nem igényel semmilyen előképzettséget. Ahányszor vízpartra megyünk, tudjuk használni a SUP-ot, aki szeret vízparton, természetben lenni, annak javaslom a SUP-olást. Még a nyári zsúfolt balatoni strandokról is néhány perc alatt kievezhetünk a csendes víztükörre, elvonulhatunk a tömegtől. Akár az egész napot eltölthetjük a deszkán, napozhatunk, pihenhetünk evezés közben.

A deszkákon vízhatlan zsákban elhelyezhetünk enni és innivalót is, vihetünk magunkkal telefont, könyvet, pecabotot. Nem olyan, mint a kajak, hogy csak ülni lehet benne. Állhatunk, lefeküdhetünk, lóbálhatjuk a lábunkat a vízbe, és beereszkedhetünk úszni, könnyen vissza lehet mászni a deszkára. A vízen átélni egy balatoni naplementét felejthetetlen élmény.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a véleményed a mentőmellény viseléséről?

Mentőmellényt ne azért viseljünk, mert azt az aktuális szabályzat előírja, vagy nem, hanem a saját biztonságunk miatt. Mivel a Balaton felülete elég nagy és az átlagember nem ismeri jól a szelet, déli szélben könnyen elsodródhat a déli partról. Széllel szemben sokkal nehezebb kifelé evezni és irányt tartani. Könnyebben vízbe is eshetünk, és ha nincs rajtunk leash (összekötő, biztonsági kábel a deszkával), akkor a SUP-ot a nagy felülete miatt távolra sodorhatja tőlünk a szél, ilyenkor valóban életmentő a mellény.

Minden esetben figyeljük vízre szállás előtt a viharjelzőket és a meteorológiai előrejelzéseket.

Természetesen SUP-olni nem veszélyes vagy extrém dolog, remek testedzési lehetőség és kikapcsolódás, aki egyszer kipróbálja, utána másképp látja a világot.

Ha szeretnénk a balatoni szezon előtt kipróbálni a SUP élményt, akkor a Duna Budapest közeli szakaszain már evezhetünk a Kiteline SE szervezésében is.

Kiemelt kép: SUPport -Fonyód

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva