2020.03.03. 00:28
Minden, amit az ISO 9001-ről tudni érdemes
Hirdetés - Vezessen Ön bármilyen típusú vagy méretű szervezetet, egy hatékony minőségirányítási rendszer bevezetésére feltétlenül szüksége van. Cikkünkben összefoglaljuk, pontosan mi is az a gyakran emlegetett ISO 9001 tanúsítvány, illetve, hogy megszerzéséhez milyen auditra van szükség.

Nem titok, hogy dinamikusan növekvő volumenű termelést elérni, vagy hosszú időn keresztül magas színvonalú szolgáltatást nyújtani csak akkor lehet, ha szervezet alapjai, belső szabályai – vagyis a minőségirányítási rendszere – megfelelő. Az ügyfelek, üzleti partnerek elvárásainak, illetve a jogszabályi kereteknek való megfelelés egyik leghatékonyabb eszköze az ISO 9001 tanúsítvány.

Miről van szó?

Az ISO 9001 szabvány egy minőségirányítási rendszer, amely egy szervezet általános működési modelljét írja le. A tanúsítvány szektortól és a cég méretétől függetlenül gondoskodik a szervezet állandó fejlődéséről, javítja a hatékonyságot, eredményességet, illetve a vevői elégedettséget is. Bevett forma azonban nem létezik: ahogy nincs két egyforma cég, úgy nincs két egyforma minőségirányítási rendszer sem.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tanúsítvány nem konkrét elvárásokat, hanem irányvonalakat jelöl ki – mások mellett a belső folyamatok, a dolgozói és vevői elégedettség, a jogszabályi megfelelés, illetve a gazdasági hatékonyság terén. Ezek mentén kell minden szervezetnek a maga számára legmegfelelőbb megoldásokat kidolgoznia és megvalósítania. A munka nagyja tehát még a minősítés megszerzése előtt zajlik: fel kell építeni, ki kell alakítani azokat a folyamatokat, meg kell teremteni azokat a körülményeket, amelyeket a tanúsítvány előirányoz.

Nincs két egyforma minőségirányítási rendszer

Nincs két egyforma minőségirányítási rendszer

Miért kell audit?

Az ISO 9001 tanúsítvány megszerzése előtt javasoljuk egy audit elvégeztetését, hiszen ezáltal kiderül, szervezetében hol van szükség beavatkozásra, optimalizálásra, ahhoz, hogy a minősítés követelményeinek maradéktalanul megfeleljen. Profi, megbízható és objektív eredmény érdekében érdemes egy külső és független szakértőhöz fordulni, aki tanúsítja az szervezet minőségirányítási rendszerének az ISO 9001 szabvány szerinti megfelelőségét.

Az eljárást követően – pozitív eredmény esetén – a vállalat 3 évig válik jogosulttá a szóban forgó tanúsítvány használatára, azonban ez idő alatt is évente szükséges felülvizsgálatot végezni.

Kire érdemes bízni az auditot?

Ha megbízható partnerre vágyik, és-vagy nem csupán hazai, hanem nemzetközi szinten elfogadott tanúsítványra van szüksége, forduljon az Apave-hoz! A belga akkreditáló testület által akkreditált tanúsító szervezetként az Apave brüsszeli tanúsítványt kínál, amely az Ön üzleti partnereinek, vásárlóinak szemében is bizalmat ébreszt. Szakértői más cégeknél tapasztalt jó gyakorlatok bemutatásával segítik az Ön cége minőségirányítási rendszerének fejlesztését, továbbá a dolgozók és a menedzsment tagjai számára kidolgozott szakmai képzésekkel is hozzájárulnak cége teljesítményének növeléséhez.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva