borsonline.hu | 2021.09.28. 19:00
Mini-vb előtt Felsőörs díszpolgára lett Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázónk
Megtisztelték a magyar vitorlás-sportot, a 2022-es svájci Gold Cup-on rajtolhatnak legjobbjaink. Két nap tréning után szerdán mini-vb-n lépnek fedélzetre a mieink.

Óriásit javult vitorlásaink nemzetközi elismertsége, miután a világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián a finn osztályban, míg az U21-es világelső Érdi Mária 13. lett a laser radial-mezőnyben.

Nem csoda, hogy a mieinket is meghívták minden idők legnagyobb vitorlás-bajnokságára, a 144 nemzetet vonzó Star Sailors League 47 vb-re. S mivel nem árt a gyakorlás, a Sámánok becenevű magyar legénység kétnapos edzést tart a Neuchatel-tavon, szerdán pedig próba-világbajnokságon száll vízre. A Berecz által összeállított egységben az utóbbi két év remeklései következtében helyet követelt magának a 23 éves csinos Érdi Mária is.

­– E VB-re a csapatkapitányok – esetünkben Berecz Zsombor, akit a napokban Felsőörs díszpolgárának fogadott – a különféple hajóosztályok legjobbjainank szereplőit nevezhetik – magyarázta az indulás előtt Mária­. – Mivel az olimpiám jól sikerült, a kilenctagú magyar egységben egyedüli nőként helyet kaptam.

Mária a svájci versenyt lehetőségnek fogja fel versenyrutinja gyarapítására, tudniillik máris a 2024-es párizsi olimpiára gondol. A szerdai próba-világbajnoki futam színhelye a Neuchatel-tó, a jövő évi döntőt a Genfi-tavon rendezik. A 14,3 méter hosszú speciális versenyvitorlásból idehaza készítettek egyet, és a Sámánok tervei szerint összesen 100 órát tréningeznek a Balaton vízén. Ezúttal Svájcban a szervezők által biztosított úgynevezett egytestű hajóval szántják a vizet.

– Először négyes csoportokban küzd a mezőny, az első két-két helyezett hajó lép tovább az úgynevezett nagydöntő kialakulásáig. Nagyszerű kezdeményezésnek tartom ezt a viadalt – tette hozzá Mária.

Forrás: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva