2018.01.26. 15:56
Mire figyeljünk a fűnyíró kiválasztásánál?
Szponzorált tartalom - Legyen kicsi vagy nagy kertünk, a fűnyírás állandó elfoglaltságot jelent. Van, akinek ez az állandó hétvégi programja, és van, aki addig halogatja, amíg a fejére nem nő a fű. Bármelyik táborba is tartozzunk, könnyítsük meg azzal az életünket, hogy a nekünk legmegfelelőbb fűnyírót használjuk a kerti munkához.

A kert mérete

Többféle méretbesorolással találkozhatunk, amikor arra keressük a választ, hogy a mi kertünkhöz akkor most az elektromos, a benzines vagy épp a fűnyíró traktor szükséges már. A kisméretű kertet kb. 800 m2-ig számolják, ehhez általában az elektromos vagy akkumulátoros fűnyíró elegendő. A közepes kb. 2000 m2 méretig tart, ehhez a szakemberek már inkább a benzines fűnyírót javasolják. Míg nagynak meg az efölötti számít, olyan 8000 m2-ig, ehhez már a fűnyíró traktor az ideális választás.

 

Ami megkönnyítheti a döntést, hogy ma már minden mérethez találunk mindenféle típusú fűnyírót is. A gyártók már tudnak például elektromos fűnyírót közepes méretű kerthez is ajánlani. Egy előkerthez azonban bőven elég például egy suhanó fűnyíró is.

A terep adottságai

Nem mindegy tehát, hogy csak egy előkertet kell gondoznunk, vagy ennél nagyobb kihívással kell szembenéznünk. Fontos szempont a terep dőlésszöge, hogy folyton felfelé kell tolnunk a gépet, vagy lépcsőzetes kialakítású, mert akkor szintenként emelni is kell a fűnyírót. Vagy mennyire egyenetlen a felszíne. Vannak-e szegélyek, utak, járdák, fák, bokrok, virágágyások – emiatt sokszor kell-e szűk helyen megfordulni, vagy jól kell tudni manőverezni? Esetleg bizonyos helyekre még szükség van pluszban szegélyvágóra, netán fűkaszára is?

Ki nyírja a füvet?

Könnyen előfordulhat, hogy már a fiatalabbak is szívesen kiveszik a részüket a kerti munkákból, idősebbeknél meg kifejezetten hobbi a szép kert és annak ápolása. Ezért gondoljunk arra, hogy ha fiatalabbak, nők és idősebbek is használnák a fűnyírót, ők is boldoguljanak vele. Megoldás lehet ezesetben az önjáró fűnyíró, vagy egy könnyebb, jól irányítható darab. Lehet szempont az állítható tolókar magasság, maga a gép és a fűgyűjtő kosár súlya is.

A vágásszélesség és vágásmagasság

Ha egyenletes, szép gyepet szeretnénk, akkor a 42-46 cm vágásszélesség az ideális. Ennél szélesebbel ugyan gyorsabban lehet haladni, tehát ugyanaz a terület hamarabb kész lesz, de nem biztos, hogy mindenhol egyenletes lesz a pázsit. A nagyobb vágásszélességűt nehezebb mozgatni, mert maga a gép is nagyobb. Ha kicsi a kertünk, akkor pedig elég a kisebb, 32-36 cm-es vágásszélességű fűnyíró is.

A késház, a kések és zajszint

A késház lehet műanyag és fémborítású. Mindkettő jó, de ha fémet választunk, akkor a fő szempont az, hogyan van megmunkálva, mert attól függően lesz ellenállóbb az időjárási viszonyoknak és a használatból fakadó behatásoknak. Maga a kés acélból készül, annyi eltérés lehet a modellek között, hogy speciális formájú vagy épp rozsdamentes.

A kés hossza azoknál a kerteknél fontos kérdés, ahol nagyon hepehupás a talaj, mert ahogy döccen egyet a gép, úgy a kés is, és nem lesz emiatt egyforma hosszúságú a fű. Az lehet szempont a kiválasztásnál, hogy állítható-e a vágásmagasság.

A zajszintet mindegyik fűnyírónál feltünteti a gyártó. A zaj mértéke leginkább attól függ, hogy hogyan áramlik a levegő a késházban a fűgyűjtéskor. Ha tekintettel vagyunk a családunkra, szomszédainkra és magunkra is, akkor igenis fontos, hogy minél alacsonyabb legyen a zajszintje a kiválasztott darabnak.

Kerékmeghajtás

Nagyobb méretű kerekekkel egyenetlen talajon jobban lehet haladni. Ha van kerékmeghajtás, akkor nekünk nem kell tolni a gépet, csupán csak irányítani. Ugyanakkor nézzünk utána, hogy több sebességes-e ezesetben a fűnyíró, mert nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a tempója, mint amire a gép gyárilag be lett állítva.

Akkus, elektromos, benzines fűnyíró, robotfűnyíró vagy fűtraktor?

A saját szempontrendszerünk alapján döntsük el, hogy mit szeretnénk vásárolni, mert mindegyik mellett és ellen is szólnak érvek. Mennyit fogyaszt, melyik a környezetkímélőbb, hangosabb, könnyű hozzá alkatrészt szerezni, mennyibe kerül szervizelni és úgy egyébként mennyi az ára. Készítsünk egy listát a legfontosabb szempontokról és ez alapján tekintsük át a kínálatot. Ha teljesen elveszettnek érezzük magunkat, kérjük szakember segítségét!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva