2019.08.08. 06:00
Mire jó a senior torna?
Hirdetés - Manapság végre lehet aktív, sportos nagymamákat és nagypapákat is látni. Itt az ideje, hogy mindenki mozogjon egy kicsit, és tegyen egészségéért.

Itthon sajnos az idősebb korosztálynak töredéke eddz rendszeresen. Szerencsére pár év óta hódítanak a nyugdíjas klubok által szervezett csoportos kirándulások, nagy séták, de vannak helyzetek, amikor célzottabb, direktebb tréningre van szükség, hogy ismét jól érezzük magunkat bőrünkben.

Természetesen mi sem kick-box-ra vagy maraton futásra akarunk buzdítani senkit 60 felett, de egy lazább, kevésbé intenzívebb csoportos óra bizonyítottan – és a résztvevők számára érezhetően – javít az életminőségen, miközben közösségi élményt is nyújt. Ez az ízületkímélő, tartóizomzat erősítő, rugalmasságot visszaadó senior torna! Bemutatjuk közelebbről, nincs titok, csak kíméletes átmozgatás tetőtől talpig.

Igazodik az életkori sajátosságokhoz

Előfordulhat, hogy reggelente itt vagy ott fáj, ezt az edzést mégsem kell kihagyni. Az egész tréningre érvényes alapszabály az alacsony intenzitás, a helyes testtartás és a kritikus zónákat, vagyis a váll-, térd-, csípőízületet kímélő gyakorlatok előnyben részesítése. Egy tapasztalt, figyelmes edző által vezetett senior tornán nem fordulhat elő sérülés vagy kimerülés – a tréning nehézségi foka a résztvevőkhöz igazodik.

Az egyes feladatsorok úgy épülnek fel, hogy kíméletesen mozgassák át a főbb izomcsoportokat, ezzel pedig hozzájáruljanak a tartóizmok erősítéséhez, a jó kondíció és erőnlét megszerzéséhez. Néhány alkalom, egy-két hét után már érezni fogjuk, hogy javulnak a beszűkült ízületi mozgástartományok, tagjaink hajlékonyabbá, mozgékonyabbá válnak, mi pedig egyszerűen elkezdjük jobban érezni magunkat bőrünkben.

Változatos és izgalmas

Minden óra gyors állapotfelméréssel és alapos nyújtással, bemelegítéssel kezdődik. A senior torna soha nem szólhat túlerőltetésről, ezzel együtt azonban nem kell, hogy unalmas legyen! Ez egy vidám, változatos csoportos óra, ahol a kézbe kerülő eszközök számának és sorrendjének csak az edző kreativitása szabhat határt. Végül pedig a levezetés kap ugyanolyan kiemelt figyelmet, hiszen a húzódások, másnapi izomláz megelőzése valóban fontos.

Nem csak a húszéveseké

Egy pillanatra se aggódjunk, ha nem ismerjük a flexi-bart vagy a Xco-trainert, egy-két próbálkozás után már igazi profik módjára fogjuk használni őket. Ne féljünk attól se, hogy elsőre nem mozgunk majd otthonosan az edzőteremben – kérjünk nyugodtan útbaigazítást a recepción. Mozgás után kényeztessük magunkat egy masszázzsal vagy infraszanuával, hiszen megérdemeljük! Egyébként is, ki mondta, hogy edzőterembe csak fiatalok járhatnak?

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva