vitorlazasmagazin.hu | 2023.01.05. 16:00
Mire jók a hajókonyhák?
Kicsi vagy nagy, szépséges vagy funkcionálisnak tűnő, a hajókonyha alapvetően inkább csupán szükségkonyha, vagy szükséges kellék – derült ki a Vitorlázás magazinnak a Balaton Boat Show alkalmával folytatott vizsgálatából. Ettől még persze vannak különbségek, jobb és rosszabb megoldások.

Első ránézésre minden hajókonyha egy kisebb csoda: a térkihasználás és a funkcionális dizájn csúcsa. Legalábbis egy (konyhában) amatőr férfi szemével. De vajon milyenek a hajókonyhák egy szakács szerint? Felkértek hát egy profi szakácsnőt, Szmolicza Szilviát, hogy járja körbe velünk a Balaton Boat Show-n felvonuló hajók egy részét, egész pontosan tízet, és egy általa összeállított részletes értékelőlap segítségével vesse össze a felhozatalt. Ebből kettőt mi is megmutatunk.

Cikkünket nem valamiféle összehasonlító tesztnek szántuk, hiszen ahhoz főzni is kellett volna mind a tíz konyhában, ráadásul elég eltérő méretű és jellegű hajókat vizsgáltunk. Belátható, hogy egy több mint 50 lábas hajó főzősarka tágasabb és kényelmesebb lehet, mint egy mindössze 26 lábas jolléé, amelynél az is kisebb csodának számít, hogy egyáltalán van rajta konyha. Tisztában vagyunk azzal is, hogy egy profi szakács szigorú szemével értékeltetni a jó néhány forgalmazó saját bevallása szerint is csupán szükséges kelléknek tekinthető hajókonyhákat kicsit olyan, mintha egy Forma-1-es pilótát kérnénk fel Trabantok összehasonlítására. De ettől még érdekesnek találtuk végigjárni a kínálat kiválasztott részét, hogy tablószerűen felvillantsuk, melyik hajó milyen lehetőséget kínál az ételkészítésre.

Láttunk jó néhány figyelemre méltó megoldást, mint például a Dufour 460-as fiókkal kihúzható kávéfőzője, a Hanse 508-as páraelszívóját, a Beneteau 41.1-es megfordítva vágódeszkává alakítható mosogatófedelét, vagy a Wia 330-as szekrényajtóinak belső felében kialakított üvegtárolót és a Bavaria 37-es beépített szemetesét. Ezeket mind meg is említjük az adott típus értékelése végén írt személyes megjegyzéseinkben. Megérdemel egy külön mondatot az Elan 42-es konyhája, amely annak tükrében számít kiemelkedően jónak, hogy egy meglehetősen sportos hajón erre a részletre is ügyeltek a tervezők. De dicséret illeti a tabló legkisebb egységét, az Antila 26-os konyháját is, amelyről szakértőnk úgy nyilatkozott: „kicsi, de szuper”. Elismerést érdemelt még a Bavaria Vision 42-es, amely az egyedi, aszimmetrikus kabinlejáratnak köszönhetően különösen jó elrendezéssel rendelkezik, és a nagyon tágas és világos Hanse 508-as konyhája is. De mindkét hajó esetében le kell szögezni: ekkora terekkel gazdálkodva el is várható az ilyen fokú funkcionalitás.



 

Forrás: vitorlazasmagazin.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva