2020.03.01. 00:41
Mire kaphat egy start-up finanszírozást kockázati tőkéstől?
Hirdetés - A legtöbb start-up cég indulása a finanszírozás hiányában bukik el. Ha elég jó az ötlet, akkor kockázati tőke bevonásával (VC) meg tudják ugrani a kritikus lépést, de mit finanszíroz a VC egyáltalán?

Magyarország gazdasági növekedésének rejtett tartaléka a start-up-okban van. Évente elképesztő mennyiségű cég létesül innovatív ötletek megvalósítására, ám ezek nagyrésze már az első évben elbukik. Ennek oka egyrészt az üzleti és gazdasági folyamatok ismeretének hiánya, másrészt pedig a krónikus tőkehiány.

A legtöbben saját tőkéből már a kritikus proof of concept pontig sem tudnak eljutni, pedig ez alatt a kockázati tőkések nem állnak szóba start-up vállalkozással. A venture capital (VC) az a kockázati tőke, ami az induló innovatív vállalkozásokat segíti megugrani a kritikus pontot, hogy a prototípus elkészülhessen és a gyártás felállítása megtörténjen. De mire kérhetünk finanszírozást a VC-től?

Infrastruktúra felállítása

A gyártás elindításához a legritkább esetben finanszírozzák saját telephely vásárlását, mivel ez igen nagy mennyiségű tőkét köt le, aminek megtérülése nem garantált. Éppen ezért a gyártással legtöbb esetben kiadó műhelyben vagy raktárhelyiségben indulnak a start-up cégek, hiszen a gyártótelep bérlés sokkal rugalmasabb.

A gyártósor felállítása igen tőkeigényes, amihez a start-upok gyakran kockázati tőkét vonnak be

A gyártósor felállítása igen tőkeigényes, amihez a start-upok gyakran kockázati tőkét vonnak be

A gyártótelep felállításánál fontos a minimálisan szükséges alapterület és funkciók meghatározása, és a megfelelő csarnok vagy raktár bérlésére alkalmas ingatlan megtalálása. Ezek mindenképpen olyan ingatlanok legyenek, amik a későbbi logisztikai feladatokat támogatják: például autópályák közelében vannak, vagy logisztikai parkokban lévő ipari telkek, amiket kifejezetten gyártó tevékenységek támogatására hoztak létre.

Gyártósor létrehozása

A gyártósor felállítása szintén tipikusan kockázati tőke bevonásával történő beruházás. Itt legtöbb esetben már speciális gépek vásárlásáról van szó, ami igen tőkeigényes. Egy gyártósor megtervezése, legyártása, összeszerelése és beüzemelése komoly tervezési és kivitelezési feladat, aminek finanszírozását megfelelően kell ütemezni.

További költségek

További költségek közé tartoznak az üzemeltetés és fenntartás költségei, például villany, víz, csatorna, fűtés, de akár a takarítás és őrzés is.

Az üzleti funkciók beindításához és működtetéséhez szükséges költségek közé tartoznak a sales és marketing kiadások. Ezek a funkciók leggyakrabban a gyártás közelében, a bérelt műhely vagy raktár emeletén, vagy irodáiban kerülnek elhelyezésre, ami szervezési és költségvetési szempontból is praktikus.

Ugyan igen ritkán fordul elő, hogy ilyen bontásban a kockázati tőkések meghatározzák, hogy milyen tételeket finanszíroznak, ám egy üzleti tervnek pontosan tartalmaznia kell, hogy melyik funkcióra, milyen időtávlatban mennyi tőkére van szükség.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva