magyarnemzet.hu / Thurzó Katalin | 2020.05.27. 10:00
Modern üdülőközponttá alakul a balatonvilágosi Club Aliga
Megújítja a Club Aligát és minőségi szállodák építésében kezd az érdekeltségébe tartozó balatonfüredi kikötő területén az Appeninn Nyrt. – közölte kedden a tőzsdei ingatlanfejlesztő társaság a korábbi terveinek megfelelően.

A balatoni projekt hosszú távú ingatlanfejlesztést jelent, ami jelentősen hozzájárul majd a helyi turizmus fellendítéséhez: összesen több mint 250 szállodai szoba és várhatóan száznál is több új munkahely jöhet létre a térségben.

Vezető szerep a Balatonnak

Az Appeninn ismertette: a Club Aliga üdülőközpont, és a balatonfüredi kikötő területén tervezett szálláshely-fejlesztésekre leányvállalati pályázatokat nyújtottak be a Kisfaludy Fejlesztési Program által meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció azon kiírására, amelyet a nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése elnevezéssel hirdettek. Hétfőn megjelent a pályázati nyertesek sora, ahol az egykori pártüdülő, a Club Aliga felújításának terve és a füredi beruházás is pozitív elbírálással szerepel.

– Meggyőződésünk, hogy a szükséges infrastrukturális fejlesztések után a Balaton Kelet-Közép-Európa meghatározó turisztikai célpontja lehet. Ebből a növekedésből veszi ki a részét az Appeninn a mostani beruházásokkal – idézi Bernáth Tamás elnök-vezérigazgatót a Magyar Nemzetnek küldött közlemény.

Felfut a vidéki turizmus

Arra is kitérnek, hogy a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai nem befolyásolják érdemben a tőzsdei vállalat terveit, hiszen hosszú távú fejlesztésekről van szó.

– Sőt, a belföldi turizmus további bővülésére számítunk hosszabb távon is. Ez megerősíti szakmai elképzeléseinket a korszerű szálláshely-kínálat kialakításával járó üzleti lehetőségek terén – fogalmazott az elnök-vezérigazgató. – Tovább dolgozunk a turizmusban kínálkozó terjeszkedési lehetőségeken, mert az a célunk, hogy a vidéki minőségi szálláshely szolgáltatók között az Appeninn kiemelt szerepet töltsön be a következő években – fűzte hozzá Bernáth Tamás, megjegyezve, hogy a balatoni fejlesztések hosszabb távon a tőzsdei vállalat eredménytermelő képességére is kedvező hatással vannak.

A Magyar Nemzetnek hétfőn Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta: a Kisfaludy Program következő szakaszában összesen 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a száz szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, ami részleteiben 35 szálloda építését és fejlesztését jelenti. Ennek eredményeként a hazai kínálat 1500 új szobával bővül, és 4200 megszépült szoba áll majd rendelkezésre a belföldön pihenő és a Magyarországra érkező utazók számára.

Jelentős önerő

– A 85 milliárd forint pályázati forrás mellé a vállalkozók további 85 milliárd forintot biztosítanak, így összességében 170 milliárd forint érkezik a magyarországi turizmus további fejlődésére – jelezte, hozzátéve, hogy a fejlesztések célja az, hogy idehaza minél többen tudják a pihenésüket, a családdal töltött szabadságukat színvonalas programokkal, minőségi környezetben eltölteni. Az újabb szállodai beruházások a várakozások szerint ahhoz is hozzájárulnak, hogy a külföldi beutazó forgalom a vidéket is nagyobb arányban érintse a jövőben, emellett csökkenjen a szezonalitás.

Lehetőség a magánszoba-kiadóknak

A kormány újabb keretet nyitott a belföldi turizmus támogatására. Hétfő este megjelent a 60 milliárd forint keretösszegű azon pályázat is a Kisfaludy.hu weboldalon, amely a Kisfaludy Program keretében olyan piaci szereplőknek nyújt támogatást, akik eddig kiszorultak a hasonló lehetőségekből. Ezúttal a vidéki Magyarországon minden olyan szereplő részt vehet a program támogatásában, aki legfeljebb nyolcszobás szállást működtet. Ebben a szakaszban a 28 ezer, ebbe a körbe tartozó szálláshely összesen 55 ezer szobájának mindegyike szobánként egymillió forint támogatást kaphat még ebben az évben, míg a kempingek ötmilliárd forintos keretösszegű pályázaton indulhatnak.

Megújuló Club Aliga, új hotel Füreden

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ingatlanpiaci társaság a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szállodát épít. A hotelhez wellness részleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd. Az építkezés előreláthatólag 2023 végéig valósul meg. A társaság a szálloda- és kikötőfejlesztésen túl a Balatonon egyedülálló üdülőközponti szolgáltatások kialakítását tervezi.

Balatonfüred központjának egy eddig beépítetlen területén egy több mint 100 szobás, 5 csillagos, szintén egész évben működő szálloda építését kezdte meg a vállalat. A munkálatok már idén márciusban elindultak a mélyépítéssel, a szálloda átadására a tervek szerint legkésőbb 2023-ban kerülhet sor. A szállodafejlesztés mellett a balatonfüredi 203 hajóhelyes kikötő beruházása során a legmodernebb infrastruktúrát alakítják ki.

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva