zaol.hu / Péter B. Árpád | 2021.03.25. 08:00
Módosították a magánszálláshely-fejlesztések határidejét a Kisfaludy-programban
Fél évvel, szeptember 30-ig meghosszabbították a Kisfaludy-program által támogatott magánszálláshely-fejlesztések befejezési határidejét. A döntést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a koronavírus-járvánnyal indokolta. A kiírás egyik nyertese a nyugat-balatoni térség volt.

Az MTÜ úgy fogalmazott a Kisfaludy-program hivatalos oldalán: fontos cél, hogy minden támogatott pályázó megvalósíthassa tervezett fejlesztéseit.

A járványhelyzet miatti korlátozások és lezárások azonban a beruházásokat akár több hónappal is visszavethették, ezért március 31. helyett szeptember utolsó napjára módosul a befejezési határidő.

Az MTÜ emlékeztetett, ha elkészül a fejlesztés, 90 napon belül a szállásadóknak záró beszámolót kell benyújtaniuk. Aki befejezte a kivitelezést, a módosítástól függetlenül áprilistól beküldheti a dokumentumot, amelynek folyamatáról a szobakiadók e-mailben kapnak tájékoztatást.

Guller Zoltán: A pályázat hozzájárult a szektor fehérítéséhez Fotó: MTÜ

 

Ezt a konstrukciót tavaly nyáron hirdette meg az MTÜ és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. A kiíráson 14 ezer szálláshely összesen 42 milliárd forint támogatást kapott, a nyertesek szobánként egymillió forintra voltak jogosultak.

Ahogyan arról beszámoltunk, a lehetőség megmozgatta a zalai, nyolcszobásnál kisebb szálláshelyek tulajdonosainak fantáziáját, hiszen megyei bontásban Somogy és Veszprém után innen érkezett a legtöbb pályázat, az összes kérelem kilenc százaléka. A megye turisztikailag frekventált nyugat-balatoni térsége, illetve Zala keleti része (benne Keszthely és a „kistigrisek” mellett Hévízzel és Zalakarossal) több mint hárommilliárd forintot nyert, ami 1039 szobakiadó családnak jelentett segítséget. Ők átlagosan 3-3 millió forinthoz jutottak.

Országosan kiemelkedő eredményt ért el a Kisfaludy-pályázaton Hévíz, hiszen a városban 267 pályázó 762 millió forintot kapott, Keszthelyen 139 ház volt sikeres, ami 400 millió forintot jelentett összességében.

Az egyik nyertes, a polgári békeidőkben épült keszthelyi Anna Villa tulajdonosa tavaly nyáron úgy fogalmazott lapunknak, a magánszálláshelyek meghatározó szereplői a balatoni kínálatnak, ugyanakkor eddig kevés lehetőségük volt ilyen kiírásokon részt venni.

– A vendégek elvárásai az utóbbi 5-10 évben erőteljesen növekedtek – tette hozzá dr. Kovács Ernő –, s ha szeretnénk talpon maradni, megtartani piaci részesedésünket, akkor szükség van a belső és a külső környezet korszerűsítésére, amire ez kiváló lehetőség.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a program kapcsán azt is kiemelte, mivel a pályázatokat kizárólag a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül lehetett benyújtani, a támogatás a fehérítést is szolgálta, erre bizonyíték, hogy csaknem ötezerrel bővült a regisztrált magán- és egyéb szálláshelyek száma, 29 ezerről majdnem 34 ezerre. Az eredeti kiírás szerint a beruházásokat tavaly december 31-ig kellett volna befejezni, ám az MTÜ – a járvány okozta nehézségek miatt – előbb idén március 31-re, most pedig szeptember 30-ra módosította a határidőt.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke azt mondta, tagjaik nagyrészt végeztek a fejlesztésekkel, kihasználva a vendégmentes időszakot. Úgy fogalmazott, a munkákat leginkább az gátolta, hogy manapság rendkívül nehéz építőipari kivitelezőt, mestert találni a szakemberhiány miatt.

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva