Krausz Andrea | 2018.12.26. 12:00
Munkával telik az ünnep a siófoki fürdőben
Karácsonykor sem áll meg az élet, a Balatonhoz is rengeteg turista érkezik, úgyhogy dolgozni, szolgáltatni ugyanúgy kell, mint más napokon. Recepciósok, takarítók, konyhai dolgozók, sőt maguk a vezetők is azon vannak, hogy félre téve saját ünnepüket, mások pihenését tegyék élvezetesebbé.

A siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ is csak december 24-én és 25-én tart zárva, tehát karácsony másnapján, valamint szilveszterkor és újévkor is várják a vendégeket. Így van ez már 12 éve.

Ellátogattunk a dolgozó csapathoz, hogy megkérdezzük, hogyan lehet a munkát és az ünnepeket összeegyeztetni. A hölgykoszorú tagjai: Balogh Renáta, fürdőigazgatója, Hajek Linda igazgató-helyettes, Csehkis Eszter recepciós és Nadratics Eszter, a snack bár vezetője.

Balogh Renáta: A december első hetei lazák itt a fürdőben. Érthető, hiszen ilyenkor vásárolnak, készülnek karácsonyra az emberek. A nyitás óta hagyomány, hogy 24-én és 25-én zárva vagyunk, de 26-án már kinyitunk. A vendégek ugyanis szeretnek jönni, mi pedig szeretnénk, ha jól éreznék magukat! Ilyenkor indul be a nagyüzem, ami a szilveszterben csúcsosodik ki. Igaz, idén nem tartunk éjszakai szilveszteri fürdőpartyt, mint az előző években, hiszen a Fő téren nagy rendezvény lesz, de így is telt ház várható. Én nyolc éve vagyok itt, és a beosztást liberálisan szoktuk intézni. A kollégák ugyanis megbeszélik egymás között, hogy ki, melyik ünnepnapot vállalja. Van aki karácsonykor, más újévkor vagy húsvétkor dolgozik.

A fürdőben mindig történik valami. Balogh Renáta fürdőigazgató beszélget az úszómesterrel. (Fotó: Krausz Andrea)

Csehkis Eszter: 12 éve dolgozom a fürdőben, nálunk ez már megszokott, hogy ünnepnapokon is nyitva van a fürdő. Nagyon jó a csapat a recepción, próbáljuk pozitívan nézni a dolgokat. Otthon előre szoktam készülni, például 23-án főzni. Jönnek hozzám a húgomék Budapestről és itt van az édesapám is, így amíg lehet, együtt karácsonyozunk.

Nadratics Eszter: Nálunk speciális helyzet van. Én 20 éve vendéglátózom, és azt, hogy a karácsony ünnep, nem is nagyon ismerem. A snack bárban dolgozók, mindannyian vendéglátóztak, úgyhogy nem igazából zökkent ki minket a dolog. Sőt! Ajándék volt, hogy 24-én és 25-én nekünk nem kellett jönni, mint például a szállodában dolgozóknak, ahol akkor is van munka. 24-én a szűk család van együtt, én is előre szoktam főzni, sütni, de nekem a szüleim is besegítenek. A kisfiam 8 éves és még hisz a Jézuskában. Pedig gondolom, hogy az iskolában már volt, aki felvilágosította. Ő mégis levelet ír neki és várja, hogy megérkezzen. Úgyhogy, amikor elmegy aludni, akkor indul a karácsonyfa-díszítés.

Hajek Linda: A karácsony előtti időszakban rengeteg ajándékutalvány-rendelésünk volt itt a fürdőben. Most már sokan úgy gondolkodnak, hogy élményt adnak ajándékba, fürdőzést vagy kiegészítő szolgáltatást, például masszázst. A legtöbben az utolsó pillanatban adták le a rendelést, de igyekeztünk, hogy mindenki időben megkapja az utalványokat. Ez persze a fürdőnek nagyon jó, csak hát egy kicsit stresszes volt ez az időszak. (Nevet.) A vendéglátós vér bennem is megvan, mi is sokat dolgozunk. Én például akkor vagyok nyugodt, ha már 23-án felállítom a karácsonyfát és a süteményeket is előre megsütöm, hogy 24-én tényleg ne kelljen semmit se csinálni, csak pihenni.

Balra Csehkis Eszter recepciós, középen Nadratics Eszter snack bár-vezető, jobbra Hajek Linda igazgató-helyettes. (Fotó: Krausz Andrea)

Balogh Renáta: Én mindig elhatározom, hogy az ünnep előtti héten nagyon készülök, de sosem lesz belőle semmi. Itt a fürdőben állandóan van valami, és nem lehet elszabadulni. 24-én hagyomány, hogy a szűk családdal, két nagylányommal és férjemmel ünnepelünk. 25-én viszont mindig nálunk jön össze a 15-20 fős nagy család, szülőkkel, testvérekkel. Én főzök, de így jó, mert mi vagyunk a központi helyen, Siófok az ország központja, mindenkinek kényelmesebb hozzánk lejönni.

Nadratics Eszter: Ilyenkor mindig egy kicsit elfáradunk, még jó, hogy jövünk dolgozni! (Nevetnek.)

Csehkis Eszter: Rengeteg visszajáró vendégünk van, akik már megszokták a mostani nyitvatartást, de sokan jelzik, hogy örülnek, hogy nyitva vagyunk. Gondolom, nekik is jó egy kicsit elszabadulni, otthon már elég volt a sok étel…

Balogh Renáta: Aztán már alig várják, hogy feljöjjenek ide a snack bárba és kisüljön a pontypatkó! (Kitör a nevetés.)

Nadratics Eszter: Azt hinné az ember, hogy mindenki tele van, mégis óriási sorok állnak a büfé előtt. Próbálunk másfajta ételt kínálni, nem a hagyományos töltött káposztát, hanem inkább a salátákat, halas ételeket.

Balogh Renáta: Ugye a wellnesst és az egészséges életmódot képviseljük, de a rántott hús örök, azt nem tudjuk levenni az étlapról.

(Mindenki kacag.)

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva