2018.09.28. 07:00
Murcifesztivál idén is újratöltve
Must, murci, újbor, óbor, verjus. Mind a szőlő levének különböző formái. A hétvégén két balatonfüredi pincészet megnyitja kapuit, és nem csak a szőlőlé különböző formáit lehet majd kóstolni, de a pincék műhelytitkait is meg lehet majd lesni.

– A must a frissen préselt szőlőlé, amit nálunk a pincénél régi kosaras préssel lehet majd készíteni. Itt a pince melletti csemegeszőlő ültetvényünk adja hozzá a préselni valót. Lehet majd murcit kóstolni, a murci az erjedésben lévő must elnevezése. Lesz újbor is, ez a már teljesen kierjedt must, ami opálos, átlátszatlan, mert még nincs szűrve. Készülünk óborokkal is, ezek a tavalyi vagy régebbi évjáratú borok. Itthon még kevesen ismerik a verjus-t. Ez olyan szőlőlé, ami a teljesen éretlen szőlőszemekből készül. Ezeknek a savtartalma jelentős, cukortartalmuk azonban még nincs, így a verjus egy citromléhez hasonlóan savanyú ital. A francia konyha előszeretettel használja a verju-t, íze a citromléhez vagy ecethez képest sokkal finomabb, összetettebb. Mi ezt szoktuk alkoholmentes fröccsként ajánlani, mert szódával hígítva visszakapjuk a finom szőlőízt és illatot – meséli Gyukli Krisztián borász.

Tavaly a Gyukli Pincénél tartották az I. Füredi Murcifesztivált, idén a másodikat a Zelna Borászattal közösen szervezik. Mint Krisztián mondja, a két pince a szőlőtőkék között átsétálva csak tíz percnyire van egymástól, és még az útra sem kell kimenni. Mindkét helyszínen lesz majd zenekar és ételben sem lesz hiány. A Gyukli pincénél lehet majd kékszőlő cefrét csömöszölni, a gyerekeket traktorozni viszik a sorok között, és akit érdekel, a pince műhelytitkaiba is bepillanthat.

Tavaly ilyen volt a murcifesztivál Gyukliéknál:

 

A gyukli Pincéről itt írtunk.

Képek és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva