likeBalaton.hu | 2020.05.03. 22:08
Muti, mit játszol?
Anyák napján minden anyuka, mami, nagymama, dédi könnyekkel a szemében csodálja az őt köszöntő apróságokat (és nagyobbakat), de lássuk be, a hétköznapokon nem is olyan könnyű lekötni a gyerekeket. Nálatok életben van még a kijárási korlátozás? igen, Akkor azért, ha pedig nem, akkor azért érdemes megnézni, hogy mások hogyan foglalják le a srácokat egész nap. Sőt, a nézelődés mellett, játszani is hívunk!

A gyerekek imádnak a tévé, vagy ma már inkább a monitor előtt ülni, és valljuk be, nekünk szülőknek is jólesik néha az a 20 perc, amikor nyugi van. De, mivel foglaljuk el az apróságokat egész nap? Építőkockák, autózás, homokozás a kertben, rajzolgatás…

Mi lenne, ha a ház körüli munkákba is befognánk őket? Számos tanulmány vizsgálta a kérdést, hogy vajon jól tesszük-e ha a gyerekeket is bevonjuk a mindennapi feladatokba. Sokaknak a kérdés is meglepő, de az eredmény még inkább az. Ugyanis míg a ’70-es évekig természetese volt, hogy akár a legkisebbek is segítenek otthon, ma egy 6–12 éves gyerek, naponta alig 24 percet tölt házimunkával.

Remek alkalom a digitális iskola időszaka, hogy változtassunk ezen. (Ráadásul azon túl, hogy lefoglaljuk őket, a házimunka rendre, felelősségre, önállóságra is tanít.)

Sok szülő most összevonja a szemöldökét, és azon elmélkedik, hogy az egésznek semmi értelme, csak hátráltatná az ügyetlenkedő gyerek. Pedig hosszú távon sok vitát előzhetünk meg vele. Ugye ismerős mondatok a „takarítsd már ki a szobádat!” és a „nem hiszem el, hogy nem tudod levinni a szemetet!”

Eleinte jobb, ha a kicsik csak nézik, ahogy anya felveri a tojásokat, de ne féljünk rájuk bízni olyan – nekünk – egyszerű feladatokat, mint például a kevergetés. A konyhai munka megkedveltetését segítheti az is, ha beszerzünk a kicsinek egy játékkonyhát.

Olvasói fotó: Molnárné Palkovics Márta

Gyerek nyárikonyha a teraszon, újrahasznosítottan. Régi székből tűzhely, éjjeli szekrényből hűtő, padból fagyasztóláda, kenyértartóból tároló, fűszerpolcból játék fűszerpolc. Jucus és Zizi szeretnek főzőcskézni. És a játék kávét is szeretik.

A legkisebbeknél az is élvezet, ha míg anya porszívóz, ő figyelemmel kísérheti a tükörképén keresztül.

Olvasói fotó: Horváth Éva

” Kitartás, szeretlek!” puszi, szívmelengető puszi, kíváncsi, felfedező puszi. A tükörképjáték csúcsszuperizgis. Még ezekben a nehéz időkben is velem táncol énekel beszél magyaráz grimaszol nevet. Kislányom Johanna Down-szindrómával született. Nagyon ügyes élénk. Imádom. ❤️”

Környezettudatossá is úgy válik a gyerekek, ha már korán felfedezi az újrafelhasználásban rejlő kreativitást. És mennyivel izgalmasabb megalkotni magát a játékot is. 🙂

Olvasói fotó: Palásthy-Orosz Mária

Kupak játék, saját készítés újrahasznosított alapanyagból. Finommotorikus kézügyesség fejlesztő, szem-kéz koordinációs játék.
Katica számok tanulására is alkalmas variációval készült. A kukacos pedig a színek illetve a sorrendiség tanulásra is alkalmas.”

Megtervezni, szerelni, átépíteni, szállítani… aztán jöhet a rendrakás is. A játékokat később akár a vonat is elviheti a helyükre.

Olvasói fotó: Márton Klarissza

Zéni 4 éves nagyfiú,és nagyon szeret vonatkozni, megépíteni a pályát,szállítani vele ezt-azt ?

Az étellel nem játszunk! Vagy mégis? Mennyivel izgalmasabb először buborékot fújni a kakaóvól, és csak utána meginni. Értékes pillanatok ezek, csak előre készüljünk fel arra is, hogy asztal is úszhat a kakaóban.

Olvasói fotó: Tar Angéla

Szeretek játszani, még a kakaóval is ?

Milyen jó visszaidézni a Balaton-parti élményeket! Ilyenkor könnyen kiderülhet, egészen másképp emlékszünk ugyanarra a strandolásra. 😉

Olvasói fotó: Meiszter Judit

Dorka, Lili és Panni fest

Közös játék a dominók felállítása. Apa vagy anya igyekszik nem felborítani a dominótéglákat, hogy aztán egy pillanat alatt végigszáguldjon, és eldőljön mindegyik. De a kacagás mindent megér! A következő menetet köthetjük a játékok elpakolásához is!

Olvasói fotó: Mező Krisztina

Fa dominók sorba állítása majd eldöntése. Örök klasszikus játék, de a két kisfiamnak Marci (5) és Bali (2) újdonság volt és nagyon tetszett nekik.

És persze van, amikor senkit sem érdekel a házimunka. 🙂 Hiszen játszani sokkal jobb! Küldj te is fotót a gyerek(ek)ről miközben játszanak, vagy akár az egész családról játék közben. Töltsd fel a fotót az űrlapon, vagy Instán #likebalatonjatek hashtaggel, és nyerjetek Libri könyvcsomagokat!

Olvasói fotó: Vörös Emília

Ez a közös sakk. Pörgeti a gyerekeket, még megy egyik a játszma másik felkészül, mellettük ? Melinda, Patrik, Hanna Jázmin a gyerekek

Nézd meg az alábbi cuki fotókat is! 🙂

View this post on Instagram

Mexikói vonat dominó #likebalaton #likebalatonjatek

A post shared by Cukkerko (@cukkerkoo) on

View this post on Instagram

#likebalatonjatek

A post shared by Inci (@incikee6) on

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva