Szaniszló Hajnalka | 2019.12.27. 10:00
Szilveszteri finomságok és mozgalmas programok - receptekkel!
A karácsony után még egy ünnep, amikor jókat lehet enni. Nagy vendégség, dínom-dánom vagy csipegetős házibuli, itt mindenféle szilveszteri receptet megtaláltok és mutatjuk a balatoni programkínálatot is december 31-re.

#PROGRAMTIPP1

Túráznál még egyet a szilveszteri parti előtt? A Balatonnál ezt is megteheted: ugyanis Óévbúcsúztató túra lesz Gyenesdiáson. Ha le akarod dolgozni a karácsonyi kilókat, akkor itt a helyed! Szép arcát mutatja télen is a Keszthelyi-hegység, éld át itt a téli túrázás egyedi hangultatát.

A LEGFINOMABB LENCSELEVES

Fotó: Mindmegette

Lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, és megdinszteljük rajta a meghámozott, felaprított hagymát és répát, valamint az átöblített, majd alaposan lecsepegtetett lencsét. Felöntjük a lencsés keveréket az alaplével, beleforgatjuk a paradicsompürét, továbbá a megmosott, felkockázott paradicsomot, megsózzuk, és felforraljuk. Azután közepes lángon, lefedve főzzük tovább a levest addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Lehúzzuk a levest a tűzről, pürésítsük botmixerrel, végül mélytányérokba merjük. A kemény habbá vert tejszínnel és a petrezselyem lecsipkedett leveleivel díszítve tálaljuk.

#PROGRAMTIPP2

VII. Szilveszteri Regatta vitorlásverseny a BL YachtClub & Apartments és Hello Balatonlelle szervezésében Balatonlellén. A Szilveszteri Regatta a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása. A téli vitorlásversenyek története régebben kezdődött, hisz ebben az évben már a VII. Szilveszteri Regatta jön a sorban. Idén is lesz Open kategória, akár saját hajóval is indulhatsz a versenyen.

KOLBÁSZOS LENCSEGOLYÓK

Fotó: Mindmegette

A lencsét a babérlevéllel együtt puhára főzzük. A kolbászt aprítógépben összeaprítjuk, vagy darálóval ledaráljuk. Ha a lencse megfőtt, lecsepegtetjük és kihűtjük, majd a kolbászhússal a tojással, ízlés szerint sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával összedolgozzuk, hogy jól formálható masszát kapjunk, azután kb egy órán át pihentetjük. A masszából kisebb golyókat formálunk és bő, forró olajban kisütjük.

VIRSLIS-SÁRGABORSÓS SZENDVICSKRÉM

Fotó: Mindmegette

A sárgaborsót átöblítjük hideg vízzel, és bő, hideg vízbe áztatjuk éjszakára. Másnap leszűrjük a sárgaborsót, ismét átöblítjük, majd lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Megfőzzük a virsliket a szokott módon. Botmixerrel pürésítjük a sárgaborsót, majd hozzákeverjüka tejfölt , a curryport, némi sót és borsot, valamint az apróra kockázott virsliket. Bagettszeletekre kenve, egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

#PROGRAMTIPP3

„Tour de Malom-tó” – vízibicikli körverseny lesz december 31-én Tapolcán! Jövő májusban Tapolcán halad át a Giro d’Italia kerékpáros verseny, ennek apropóján szervezik meg a szilveszteri Malom-tó vízibiciklis versenyt. Aznap lesz fürdőzés is a tóban, igazi nyári strand hangulattal várnak a szervezők. A 2 fős csapatok őrült versenye legalább olyan látványosnak ígérkezik, mint a szilveszteri fürdőzők csobbanása

AMERIKAI BUNDÁS VIRSLI (CORN DOG)

Fotó: Mindmegette

A tésztához a liszteket tálban elvegyítjük a sütőporral, a cukorral, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a tojást, majd adagonként a tejet, és simára keverjük. Magas pohárba öntjük – hogy a pálcikára szúrt virslik állítva beleférjenek –, és a hűtőbe tesszük 1 órára. A szárazra törölt virsliket pálcikákra tűzzük, és lisztben meghempergetjük. Lábosban vagy mély serpenyőben olajat hevítünk. A virsliket a tésztába mártjuk, majd a forró olajban aranybarnára sütjük 3-4 perc alatt. Közben többször megfordítjuk. Végül papírtörlőn leitatjuk.

#PROGRAMTIPP4

A Balatoni merülésen vidám jókedv mellett dj.NRgee zenéli a megszokott Retro zenéket… Gyere, csobbanj, vagy csak nézd vacogva a fürdőzőket: Szilveszteri csobbanás Keszthelye, december 31-én!

HAJTOGATOTT SAJTOS POGÁCSA (HŰTŐBEN KELESZTETT)

Fotó: Mindmegette.hu

Langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet, a puha margarint, a két tojást, a tejfölt, a sót a felfutott élesztővel alaposan összedolgozzuk, fóliával letakarjuk és legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, a hűtőbe tesszük. A sajtból félreteszünk annyit, amennyivel a tetejét megszórjuk. Másnap lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével. Félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Megint félbehajtjuk, kinyújtjuk, és tetszőleges méretűre szaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal és szezámmaggal. Egy óra kelesztés után, 190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

#PROGRAMTIPP5

Hangolódj az estére operettslágerekkel és a legnagyobb operettcsillagokkal Veszprémben! Szilveszteri pezsgődurranás operettcsillagokkal címmel szervez zenés ráhangolódást az estére a Veszprémi Petőfi Színház. Fellépnek: Oszvald Marika, Kállai Bori, Berkes János, Csere László, valamint Hegedűs Valér és zenekara.

További szilveszteri nasikat itt találtok.

Nyitókép: Shutterstock

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva