Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2020.09.28. 10:00
Nagyon népszerűek a balatoni termelői piacok
Igénylik a látogatók a helyi ízeket, és a Balatonnál különösen nagy kultúrája van a békebeli termelői piacoknak. Mutatjuk, mi mindenért lehet szeretni őket.

A káptalantóti Liliomkert piac

Nem veszített fényéből március óta a turisztikai látványosságként is előkelő helyen jegyzett káptalantóti Liliomkert piac. A Badacsonytól és Tapolcától kőhajításnyira található szabadtéri áruda mindkét hétvégi napon fogadja a kistermelők kertjeiből származó zöldségek és gyümölcsök kedvelőit, nemkülönben a vásári csecsebecsék iránt érdeklődőket.

– Kilenc család kínálja itt a portékáját, a járvány kitörése után sem szünetelt az árusítás. Vásárlóink java a környékbeli településekről jön, de szebb időkben sok volt a külföldi is, akik közül mostanában csak azok érkeznek, akik a Káli-medence falvaiban vásároltak házat, és itt élnek – mondta a magyarnemzet.hu kérdésére a kutatóbiológusból lett piactulajdonos, Harmathy Ildikó.

A vidéki termelői piacok varázslatos szabadtéri hangulatába is befészkelte magát a Covid-járvány miatti védekezés: a Liliomkert üzemeltetője is több szabályt vezetett be. Így például javasolja, hogy az árusok mostanában hagyják otthon a nem kifejezetten a napi életvitelhez szükséges dolgokat, a régiségeket, a szárazkötészeti és más ajándéktárgyakat, a portékákat eleve mindenkinek egymástól két méter távolságra kell lepakolnia. Habár a jogszabály az üzletekben írja elő a maszk viseletét a vásárláshoz, a káptalantóti piacon udvariasan felajánlanak egy ingyenes arcvédőt az anélkül érkező vendégeknek.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tihanyi Piac Placc

A kínálatban előnyt élvez a csomagolt áru, és sokak bánatára nem ajánlott a kóstoltatás sem. Muszáj némi szigor a vevőkkel szemben: az árusoknak arra is oda kell figyelniük, hogy ne tapogassák az árut, bár eldobható kesztyűt kérhetnek a vásárláshoz, amit fizetéskor, a készpénz elvételéhez a piaci kereskedők eleve felhúznak. Az ugyancsak turisztikai kuriózumnak számító tihanyi Piac Placcon, Gyenesdiáson és a zamárdi Patkóban is betartatják a közismert figyelmeztetéseket. A tihanyi Kulturális és Gasztrotér (ismertebb nevén a Piac Placc) zavartalanul üzemel, mivel saját látogatói köre van – mondta a Magyar Nemzetnek Peleskei Ákos. A főszezoni hétvégeken megközelítően száz árus kínálja termékét a félsziget népszerű placcán, de még most is kipakolnak hatvanan-hetvenen hétvégenként.

– Ugyan nem minden Tihanyba látogató turista vagy turistacsoport programjában szerepel a placc felkeresése, általában célzottan érkeznek a helyiek és a látogatók – jegyezte meg.

Szeptember 19-én főzőprogrammal egybekötött krumplinappal demonstrálták talpon maradásukat a gyenesdiási piac résztvevői. A népszerű árusítóhely már csak a hétvégeken van nyitva.

– Aki ízletes gyümölcsöt, finom szörpöket szeretne vagy kiskerti zöldséget vásárolna, gyakran megfordul nálunk. Sokan pedig a messze földön híres gyenesi házi rétes miatt érkeznek. A hét végén tizenöt-tizenhat stand várja a hazai termékekre, ízekre vadászó vevőket – részletezte a kínálatot László Beáta piacfelügyelő.

Elégedettek, bár a halárusítást nagyon hiányolják a helyiek és a nyaralók is. A balatoni halászati cégnél viszont már megszűnt a kereskedelmi célú árusítás, míg a máshonnan származó kopoltyúsból készült ételekre nincs igény.

Fotó: Horváth Virág

A zamárdi Patkó Piac

Kitart a piacszezon Zamárdiban is legalább október elejéig, a Patkót idén elsősorban a belföldiek látogatták – mondta a Somogyi Helyiérték Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefogásából született zamárdi Patkó piac működtetőjétől.

– Nemcsak őstermelők árusítanak, hanem ez egy baráti találkozóhely is, ahol a jövő útjait közösen egyengetjük – fogalmazott Vrancsik Tibor.

A Patkó Piac Zamárdi megnyitott 🙂

Közzétette: Somogyi Helyi Termék Egyesület – 2020. szeptember 12., szombat

 

 

 

 

Nyitókép: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva