Krausz Andrea | 2018.10.11. 13:28
Nagyot álmodnak a Balatonnál
Egy olyan élményparkot szeretnének létesíteni, ami évente több mint egymillió új vendéget csalogatna a régióba. A közel 50 milliárdos beruházáshoz állami szerepvállalásra lenne szükség, hogy tényleg nagyot szóljon, ezt készítik most elő.

Az élménypark valószínűleg Siófok vonzáskörzetében épülne meg és az első elképzelések szerint lenne benne hullámvasút, valamint olyan élményelemek, amelyek a világ csodái mellett esetleg a magyar és a balatoni értékekre is felhívnák a figyelmet.

Az elképzeléssel kapcsolatos előzetes kutatásokat Siófokon mutatták be a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. konferenciáján, ahol ugyan látványtervvel még nem szolgálhattak a szakemberek, de érdekességként elhangzott, hogy egy regionális magyar attrakciót képzelnek el, amely a megvalósítását illetően versenyezne az egykori fővárosi vidámpark területén megálmodott Biodómmal, vagyis a sajtóból már megismert hatalmas buborék alatti ősvilági ökoház és állatkert tervével, mivel forrásokat – tudomásuk szerint- még ahhoz sem rendelt a kormány.

A pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányt végző Ernst&Young Tanácsadó Kft. több lehetséges attrakciót is megvizsgált (tematikus vidámpark, akvapark, családi szórakoztató központ, múzeum, állatkert, akvárium, tudományos központ) és szerintük egyedül egy tematikus vidámpark lenne képes elérni az évi egymillió fős látogatószámot egy 50 milliárd forintos beruházás mellett, ráadásul Kelet-Közép-Európában nem nagyon létezik konkurencia, mivel ebben a térségben kevés ilyen vidámpark található és ami van, az alacsony látogatottságú.

A konferencián Zágoni-Bogsch András szakértő elmondta, hogy a siker legfontosabb előfeltétele a jó megközelíthetőség, valamint az, hogy 3-4 évente meg kellene újítani a látványosságokat. Kiemelte, hogy a magas beruházási és fenntartási költségek miatt állami szerepvállalás szükséges. 500 fős közvélemény-kutatásuk szerint pedig a világ csodáinak témája valamint a családhoz kapcsolódó témák (például a magyar mesefigurák világa) örvendene nagy népszerűségnek, de a válaszadók többsége a témákat nem is tartja olyan fontosnak, mint a belépőjegyek megfizethetőségét, amit egy főre nagyjából 4-5 ezer forint körül határoztak meg.

Zágoni-Bogsch András szakértő is előadott a konferencián (fotó: Krausz Andrea)

Érdekes dolgok derültek ki a tematikus élménypark piackutatása közben. A szakemberek a Kantar Hoffmann Kft. telefonos adatfelvételével összesen 1000 főtől gyűjtöttek be információkat. Siófoktól nagyjából 200 kilométerre fekvő fővárosok lakóit, így budapesti, pozsonyi, zágrábi és bécsi, 18-79 év közötti embereket kérdeztek üdülési szokásaikról, és arról is, hogy egyáltalán jártak-e már a Balatonnál. A konferencia résztvevőit is megdöbbentette, hogy csak a piackutatásban megkérdezettek fele járt a tónál. A sereghajtók a horvátok, a zágrábi válaszadók 82 százaléka nem volt még a magyar tengernél.

A piackutatás adatait a Balatoni Integrációs Kft. Társadalomkutató Csoportja dolgozta fel. A többi között kiderült az is, hogy milyen élménypark-tartalmak vonzanák a turistákat. Nem különösebben vonzó, és a megkérdezettek ötöde próbálná csak ki az extrém sportlehetőségeket (bungee jumping, siklóernyőzés, sziklamászás vagy motocross). Kevésbé keltené fel az érdeklődésüket egy mesepark, mert ott van a Fertő tóhoz közeli osztrák, 145 ezer négyzetméter területű Familypark, amit már ismernek, ezért nem jönnének a Balatonra. Kalandparkból is van már egy pár a térségben, úgyhogy leginkább történelmi jellegű, korabeli ételeket, fegyvereket bemutató attrakciók vagy a természeti értékeket és állatvilágot felvonultató tematika tetszene a megkérdezetteknek.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Időről időre felmerülnek a Balatonnál is olyan fejlesztési tervezetek, amelyek végül nem valósulnak meg. Két évvel ezelőtt olvashattunk például a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti területre álmodott gigantikus víziparkról, melynek épületkomplexuma helyenként elérné a 100 méter magasságot, víz alatti luxusszállóval, barlangfürdővel, vízisí- és korcsolyapályával és még számos dologgal tarkítva. De volt már tervben Zamárdiban létrehozandó családi témapark is, ezek az integrált magánbefektetői ötletek nem kapták meg a megfelelő kormányzati támogatottságot.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Molnár Gábor, a konferenciát szervező Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének igazgatója elmondta, hogy most záruló uniós (Interreg) projektben, magyar és horvát együttműködésben nyílt lehetőség egy tematikus élménypark magvalósításának előkészítésére. – A tanulmány szerint az ötlet működőképes, a tervezés következő fázisában a terület, valamit az élményelemek pontos meghatározására kerülhetne sor. A Balatonon ugyanolyan dinamikus fejlődést szeretnénk elérni, mint ahogy az ország többi részén megtörtént. Véleményünk szerint olyan egyedi attrakció szükséges, ami segíti a térség versenyképességét és növeli a látogatottságot – emelte ki Molnár Gábor.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva